Modern Köleliğe Rest: Pirus Zaferi, Daha Az Çalışanın Zenginden Daha Mutlu Olduğunu Suratımıza Çarpıyor
Modern Köleliğe Rest: Pirus Zaferi, Daha Az Çalışanın Zenginden Daha Mutlu Olduğunu Suratımıza Çarpıyor
Ömrümüz boyunca bir şeyler için çabalıyoruz, işlerde çalışıyoruz, arta kalan vakitlerde tatil planlıyoruz fakat belki de 'kazanmak' ve 'başarmak' arasındaki farkı henüz büyük çoğunluk anlayabilmiş değil. Cemal Tunçdemir'in yıllar evvel kaleme aldığı 'Amacın ne arkadaşım?' yazısında dikkatimizi çeken iki hikayeyle hayatımızda çizmemiz gereken yolu hep birlikte sorgulayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk hikaye, Meksika’nın ıssız bir sahil köyünde oltasıyla avlanan balıkçı köylüyle oradan geçmekte olan iş adamı bir Amerikalı turist arasındaki diyalogdan doğuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu günlük aktiviteleri duyduktan sonra iş adamı şaşkınlığa kapılır ve ‘’Ancak böyle sadece iki saat balık tutarak hayatta bir yere varamazsın!’’ der.
İş adamı yanıtlar: ‘’İhracatla çok çok daha fazla kazanırsın. En fazla 10 yıl içinde New York merkezli bir şirket kurarsın. Birkaç yıl sonra da hisselerini halka açarsın ve artık süper zengin olursun.’’
Balıkçının, para kazanmanın iddia ettiği amacını, çok para kazanmadan zaten gerçekleştirdiğini göremeyecek kadar körleşmiştir iş adamı. Gerçek bir zaferi hali hazırda yaşayan balıkçıya, 15-20 yılını feda etmesi karşılığında bir ‘Pirus zaferi’ vaat eder.
Cineas Pirus'a şöyle der: ‘’Romalıların çok iyi savaşçılar olduklarını duydum kralım. Tanrılar bize onları yenmeyi bahşederse bu zaferin neye hizmet etmesini öngörüyorsunuz?’’
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
‘’Tanrılar bize bu zaferi yaşattığı zaman, artık bunu çok daha büyük bir zaferin basamağı yapmak kaçınılmaz olacak. Sicilya’ya sahip olduktan sonra Libya ve Kartaca’ya ulaşmaktan kim kendini alıkoyabilir ki?’’
Pirus, şaşkın şaşkın bilge dostunun yüzüne bakar ama aklına bir yanıt gelmez. Bu haklı uyarıya rağmen İtalya’ya girer ve savaşlara girişir.
Pirus girdiği her savaş meydanından kazanan taraf olarak ayrılmasına rağmen, kazanmak için ödediği yüksek bedeller nedeniyle nihayetinde hezimeti yaşar. İtalya’ya sahip olacağım derken, önce ordusunu sonra da krallığını kaybeder.
Carl Sagan'ın zihnimize kazıdığı 'kozmik takvim'i şöyle bir incelersek mevcut huzurumuzu daha farklı zaferlerle yakalamak için yılları feda etmenin anlamsızlığını görürüz.
29 Ekim’de atmosferde oksijen oluşmaya başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çiçekler 28 Aralık’ta ortaya çıktı. 30 Aralık günü dinozorların nesli tükendi. 31 Aralık sabah saatlerinde insanımsılar gezegende dolaşmaya başladı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
güzel içerik ,teşekkürler.