Görüş Bildir
Haberler
Mevsimi Geldi! Geniz Akıntısının Sebepleri ve Geniz Akıntısından Kurtulmak İçin Evde Yapabileceğiniz Yöntemler

Mevsimi Geldi! Geniz Akıntısının Sebepleri ve Geniz Akıntısından Kurtulmak İçin Evde Yapabileceğiniz Yöntemler

Penny
04.11.2019 - 11:18

Siz de kış gelince geniz akıntısıyla savaşmaya başlayanlardan mısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaynak: 1, 2

Öncelikle geniz akıntısı nedir?

srv.onedio.com

Geniz akıntısı, hemen hemen herkesi hayatlarının bir döneminde etkileyen bir durumdur. Burnunuzdaki ve boğazınızdaki bezler;

  • Enfeksiyonla savaşmak

  • Burun zarlarını nemlendirmek

  • Yabancı maddeleri filtrelemek

gibi sebeplerle  sürekli olarak mukus üretir. Genellikle bunu farketmeden yutarsınız. Vücudunuz ekstra mukus üretmeye başladığında, boğazınızda bir birikinti ya da burnunuzdan boğazınıza bir akıntı hissedersiniz. Buna geniz akıntısı denir.

Geniz akıntısının sık görülen belirtileri;

srv.onedio.com
  • Boğazınızı sürekli temizlemeniz gerektiğini hissi

  • Geceleri daha da kötüleşen öksürük

  • Fazla mukustan dolayı mide bulantısı 

  • Ağrılı, cızırtılı boğaz

  • Ağız kokusudur.

Peki geniz akıntısının sebepleri nelerdir;

srv.onedio.com

Geniz akıntısının birçok sebebi olabilir. Bunlardan en yaygın olanı alerjilerdir. Eğer alerji testi yaptırırsanız geniz akıntısında sebep olan şeyden uzak durarak bu durumdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Burun kemiklerinizdeki bozukluklar da geniz akıntısına sebep olabilir. Kıkırdak kemiğinin bir tarafa yaslanması ya da yer değiştirmesiyle oluşan burun kanalındaki daralmalar geniz akıntısına sebep olabilir. Bunun dışında en yaygın sebepleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Soğuk algınlığı veya gripten kaynaklanan viral enfeksiyonlar

  • Sinüs enfeksiyonları

  • Gebelik

  • Havadaki değişiklikler

  • Kuru hava

  • Baharatlı yiyecekler

  • Bazı tansiyon ve doğum kontrol ilaçları da dahil olmak üzere bazı ilaçlar

Bazı durumlarda, boğazda doluluk ve boğazı temizleyememe hissinin sebebi mide kaynaklı da olabilir.

Yutma problemleri veya gastrik reflü, boğazınızda sıvı birikmesine neden olabilir ve bu durum, geniz akıntısına sebep olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geniz akıntısından kurtulmak için evde yapabileceğimiz birkaç şey var;

Evde yapabileceğiniz sular yardımıyla burnunuzu açabilirsiniz.

srv.onedio.com

Bu özellikle yoğun mukus üretimi durumlarında oldukça işe yarayacaktır. Hazır tuzlu su çözeltisi satın alabilir veya kendiniz karıştırabilirsiniz. Eğer kendiniz yapacaksanız yalnızca damıtılmış su, filtrelenmiş musluk suyu veya kaynamış su kullanın (soğuduktan sonra).

Buhar yöntemini deneyin.

Buhar, boğazdaki mukusları gevşetmek ve temizlemek için oldukça basit ve etkili bir yoldur. Bu yöntemle boğazınız temizlenecektir. Dr. Liberatore, bunun için sıcak bir duş öneriyor. Ayrıca “Duş alacağınız yere birkaç damla okaliptüs yağı da koyabilirsiniz.” diye ekliyor. Okaliptüs burun geçiş yollarını temizlemeye yardımcı olur. 

Bir başka yöntem olarak ise bir kabı sıcak suyla doldurun. Bu suyun içine de okliptüs yağı damlatabilirsiniz. Kabın üzerine eğilin ve kafanıza bir havlu koyun. Çıkan buharı soluyun.

Bol miktarda sıvı tüketin.

Bol miktarda sıvı tüketmek, mukusu incelterek geniz akıntısından kurtulmanıza yardımcı olabilir. Dr.Setzen “Yeterince sıvı tüketmiyorsanız, salgılar daha inatçı hale gelir.” diyor.

Su en iyi seçenektir ancak sıcak çorba veya bitki çaylarını da deneyebilirsiniz. Kafein kullanmaktan kaçının, çünkü kafein dehidrasyona sebep olabilir. Bu da geniz akıntısını kötü hale getirecektir.

Yüksek bir yastıkta uyuyun.

srv.onedio.com

Birçok insan, geniz akıntısının reflü hastalığı veya asit reflüsünden de kaynaklanabileceğinin farkında değildir. Bu, mideden gelen asidin yemek borusuna geri çekilmesiyle gerçekleşir. Genellikle, köpüren asit göğsünüzde yanma hissine neden olur. Ancak bazı durumlarda boğazınızın arkasını ve ses tellerinizi de tahriş edebilir. 

Bunun için özel yastıklar da bulunur fakat 2 yastıkla yatmak ya da normalde kullandığınızdan daha yüksek bir yastık kullanmak da iyi gelecektir. Fakat böyle bir durumda geçici çözümler yerine doktora başvurmanız daha iyi olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yağlı ve kızarmış yiyeceklerden uzak durun.

srv.onedio.com

Kızartılmış ürünler, çikolata, kahve, alkol, gazlı içecekler, narenciye ve nane  gibi yiyecekler reflüyü tetikler. Bunun yerine yağsız etlere, esmer pirinç ve yulaf ezmesi gibi tahıllara yönelebilirsiniz. Aynı zamanda yatmadan önce kesinlikle bir şey yemeyin. Midenizi doldurmayın, az az sık sık beslenin.

Süt ve süt ürünlerini azaltın.

Geniz akıntısı çeken birçok insan, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinden vazgeçmenin veya en azından azaltmanın mukus üretimini azalttığını ve geniz akıntısı semptomlarını hafiflettiğini söylüyor. Bununla ilgili hiçbir çalışma faydalı olduğunu kesin olarak kanıtlamamıştır, ancak oldukça fazla kişisel tavsiye var.

Dr. Liberatore bununla ilgili olarak; “Kesin veriler yok, ancak hastalar süt tüketimini bıraktıklarında ne kadar iyi hissettiklerini birçok kez benimle paylaştı.” diyor.

Ne zaman doktora başvurmalısınız?

srv.onedio.com
  • Geniz akıntınız 10 gün veya daha fazla sürerse, kötüleşirse, mukus yeşil ya da sarıysa, içinde kan varsa, kötü kokuyorsa, sesinizde ya da nefesinizde geçmeyen bir hırıltı varsa ve geniz akıntınıza ateş eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. 

Bunlar antibiyotik gerektiren bakteriyel bir enfeksiyonun belirtileri olabilir. Sarı veya yeşil mukusun bir enfeksiyon olduğuna işaret ettiği gibi genel bir yanlış anlama vardır. Bu renk değişimi, enfeksiyonla mücadele eden nötrofillerin verdiği bağışıklık tepkisinin bir parçasıdır. Bu hücreler, mukusun rengini değiştiren yeşilimsi renkli bir enzim içerir.

  • Burun ve kıkırdak ile ilgili bir problem varsa bunun çözümü büyük ihtimalle cerrahi yönemlerle mümkün olacaktır.

  • Bu duruma asit reflüsünün sebep olduğunu düşünüyorsanız kesin olarak bir doktora başvurmalısınız.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
7
5
4
3
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın