Metaverse Hayatımızın Parçası Olmaya Hazır Ancak Türkiye'nin Fiber Altyapısı Buna Hazır mı?
Metaverse kelimesi uzun yıllar öncesinde ortaya çıkan bir kavram olmasına rağmen son aylarda büyük bir popülarite yakaladı. Blockchain teknolojisindeki gelişmelerle birlikte internet hızının artması Metaverse kavramını gerçekleştirdi. Arsa satışları, sanal dünyalar gibi şeylerle duyduğumuz Metaverse hayatımıza şimdiden girdi fakat biz ona girebilecek miyiz? Türkiye’nin fiber altyapısı acaba Metaverse için yeterli mi? Gelin bu soruların cevaplarını arayalım.
Metaverse için şirketler uzun yıllardır hazırlanıyor çünkü metaverse’te düşük gecikme süresi ve yüksek veri aktarım hızlarıyla daha kaliteli hizmetlerini hayata geçirebilecekler. Ancak Türkiye’nin mevcut internet altyapısı bu yeni evrenin gerekliliklerini karşılıyor mu?
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) son zamanların en sıcak konusu haline gelen Metaverse’te güvenli ve hızı bir ağ oluşturmak için Türkiye’nin mevcut fiber altyapısının yeterli olmayacağına dikkat çekiyor. Zira hızlı ve güvenilir bir ağ oluşturulmadıktan sonra başarılı bir Metaverse deneyimi elde etmek mümkün değil.
Her şeyden önce Metaverse üzerine gerçekleştirilen araştırmalar ve çalışmalar incelediğinde Metaverse’ün, verileri hızlı bir şekilde sunmaya öncelik veren bir fiber altyapı gerektirdiği anlaşılıyor.
Adını Meta olarak değiştiren Facebook da bu yönde çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Örneğin, Kasım 2021’de Malbec adlı denizaltı, kablosunu Arjantin’de denize indiren Meta bu kablo ile Arjantin’i Brezilya’ya, Amerika’nın geri kalanına ve Avrupa’daki ana internet değişim noktalarına (IXP’ler/İDN’ler) bağlayan 26 bin kilometrelik bir fiber altyapı sağlayacak.
Metaverse incelendiğinde bir meta evrenin ufak bir bölümünü oluşturmak için dahi güçlü bir fiber altyapıya sahip olunması gerekiyor.
Metaverse, veri iletim hızı noktasında kritik bir öneme sahip. Çünkü Metaverse gereksinimleri, çoğu internet uygulamasından ve oyundan ve birçok modern bağlantıdan çok daha yüksek bir veri iletim hızı talep ediliyor. Bu nedenle yüksek bir bant genişliği sağlanması Metaverse’ü başarılı şekilde deneyimlemek, ürün ve hizmetleri sunmak için çok kritik.
Gecikme süresi ve güvenilirlik de Metaverse’de yine ürün ve hizmetlerin başarıyla sunulmasını etkileyen bir faktör.
TELKODER’e göre; bu tür bir evrenin Türkiye’deki kurumlar için başarıyla tasarlanması için her yeni teknolojide karşımıza çıktığı gibi geniş bant internet hizmetinin yaygınlaşması gerekiyor. Diğer türlü hangi sektörde ne tür çalışmalar tasarlanırsa tasarlansın ülkemizde geniş bir internet altyapısı sağlanmadığı sürece maalesef istenen verim elde edilemeyecek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Devlet dairelerinde sistemler sürekli çöküp vatandaşı mağdur ederken metaverse beklemek pek akla yatkın değil sanki?