Görüş Bildir
Haberler
Madenciler İçin Yeni Düzenlemeler: Taşerona Değişiklik, İş Saatine Kısıtlama

Madenciler İçin Yeni Düzenlemeler: Taşerona Değişiklik, İş Saatine Kısıtlama

adem kara
29.05.2014 - 15:59
İçeriğin Devamı Aşağıda

Madende Taşeron Bitiyor

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis’e gelecek yeni bir yasal düzenleme ile rödovans sistemiyle özelleştirilen madenlerde taşeron çalışmanın kaldırılacağını açıkladı. Hükümetin yeni yasa hazırlığında madencilerin çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler de var.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis kulisinde gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, tasarıda yer alacak konulara ilişkin bilgi verdi. Rödovans sistemiyle özelleştirilen madenlerde taşeron çalıştırılmayacağını ifade eden Canikli, madenlerde yer altında çalışma süresinin 8 saatten 6 saate indirileceğini, emeklilik yaşının ise 55'ten 50'ye düşürüleceğini açıkladı.

Canikli'nin verdiği bilgiye göre Soma'da kazanın meydana geldiği madende çalışanlara biri İşsizlik Fonu diğer de işletmeden olmak üzere çifte maaş verilecek. Bu, maden kapalı olduğu süre boyunca devam edecek. Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak ve bu kişilere istihdam imkanı sağlanacak. Tazminatların ödenmesinden devlet sorumlu olacak. Canikli, 'Yer altı için bir gün dahi çalışmış olsa tazminat hakkı geliyor' dedi.

'Sivil şehit' değil şehitlik hakkı

Maden kazasında hayatını kaybedenlere 'sivil şehit' ünvanı verilmeyecek ancak bu kişilere şehit hakkı tanınacak.

Bütün maden ocakları gözden geçirilecek. Robot dahil tüm teknolojik gelişmeler sisteme dahil edilecek ve bunların kullanımı zorunlu olacak.

Hükümet Soma'daki maden kazasından sonra hayatını kaybeden madencilerin aileleri ile madende çalışan diğer işçiler için bir dizi konuda yasal hazırlık başlattı.

Kazadan sonra madende çalışma durduruldu. Madenciler de hükümet ve muhalefet partileriyle görüşerek, çalışma koşullarının düzeltilmesi konusunda yasal düzenleme talebinde bulundu.

13 Mayıs'ta Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma A.Ş'ye ait maden ocağında meydana gelen kaza sonucunda 301 madenci hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mad...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0