Görüş Bildir
Haberler
Lice Protestoları Sürüyor

Lice Protestoları Sürüyor

adem kara
09.06.2014 - 16:58

Lice’de iki kişinin öldürülmesinin ardından Türkiye geneline yayılan eylemler sürüyor. BDP’nin bugün için yaptığı alanlara çıkma çağrısının ardından, bugün de sabahın erken saatlerinde okul işgalleri ve kepenklerin kapatılması ile başlayan eylemler sürüyor.

Diyarbakır Lice’de halkın üzerine ateş açılması sonucu Ramazan Baran ve Baki Akdemir adlı yurttaşların yaşamını yitirmesini protesto etme amaçlı Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde esnaf kepenk açmadı. Eczane ve fırınların dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu ilçede sivil polis yoğunluğu dikkat çekti.

Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde kepenkler kapalı

Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde de esnaf bugün kepenk açmadı. Fırın ve eczanelerin dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu iki ilçede sessizlik hakim.

Silopi ve Cizre’de kepenkler açılmadı

Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde esnaf, bugün kepenk açmadı. İki ilçede eczane ve fırınların dışında bütün iş yerlerinin kapalı olduğu görüldü. İlçe merkezlerinde yoğun polisiye önlemler de alındı.

Kocaeli Üniversitesi’ndeki işgal eylemine polis müdahalesi

Lice’de yaşanan katliamı protesto eden Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, İletişim Fakültesi’ni işgal etti. “Her yer Lice her yer direniş” sloganlarıyla sabah saatlerinde fakülte binasına giren öğrenciler, bina içerisine “Lice’de başladık Lice’de başaracağız” ve “Roboski, Soma, Gezi, Lice edi bese” yazılı pankart astı.

İşgal eyleminin hemen ardından çevik kuvvet polisleri fakülte binasına girerek öğrencilere müdahale etti. Polis müdahale sırasında öğrencileri darp etti. Gözaltına alınan en az 12 öğrenci çevik kuvvet otobüsüne bindirildi.

Varto-Karlıova-Erzurum karayolu kapatıldı

Diyarbakır Lice’de iki yurttaşın askerler tarafından katledilmesini protesto etmek amacıyla Muş Varto’da, YDG-H üyelerinin de içinde bulunduğu binlerce yurttaş gece saatlerinden itibaren, Varto-Karlıova-Erzurum karayolunu trafiğe kapatarak barikat kurdu. Varto’ya bağlı Leylek köyü mevkisinde yolu trafiğe kapatan halk, yolda barikat kurup, lastik yakarken, alanda çadır da kuruldu.

Yolun trafiğe kapatıldığı mevkide PKK ve HPG bayrakları asıldı. Yolun trafiğe kapatılması ile birlikte ilçe merkezi ve köylerden binlerce yurttaş eyleme katılmak için alana geldi.

Aynı mevkide 30 Mayıs tarihinde uyarı amaçlı yol trafiğe kapatılmış, 31 Mayıs tarihinde asker müdahalesi sonucu şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Şiddetli çatışmalar ardından askerlerin geri çekilmesi ile halk eylemine son vermişti. Lice’de iki yurttaşın öldürülmesi üzerine aynı mevkide yol tekrardan trafiğe kapatıldı.

Çukurca’da da kepenkler kapalı

Çukurca’da da halk tepkisi sürüyor. Esnaf olayları bugün kepenk kapatarak protesto etti. Kentte nöbetçi eczane ve fırınlar dışında hiç bir işyeri açılmazken, sessiz bekleyiş sürüyor.

Lice’deki katliam için Hazro’da yol kapatıldı

Hazro’da, Lice’deki katliam ve karakolları protesto eden yüzlerce yurttaş Üçkuyular köy yolunu trafiğe kapattı.

Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde Lice’de yapılan katliam ve bölgedeki karakolları protesto etmek amacıyla yüzlerce yurttaş, Üçkuyular köy yolu üzerinde oturma eylemi gerçekleştirerek yolu trafiğe kapattı. Hazro, Silvan ve Kulp’tan gelen yurttaşların yaptığı eylemde gençler de, yoldan geçen araçları durdurarak kimlik kontrolünde bulundu.

Eylem devam ediyor.

Hakkkari’de Lice protestolarına müdahale

Hakkari merkezde polis eylem yapmak isteyen gruba müdahale etti.

Belediye binası önüne gelen kitle, Lice’de yaşamını yitirenler anısına “Çerşa Şoreşê” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. BDP Merkez İlçe Eş Başkanı Halit Soydan, yaptığı konuşmada, Kürt halkının savaşa da barışa da hazır olduğunun dile getirdi. Soydan, AKP hükümete, “Burası Kürdistan’dır, burada yapacağınız güvenlik yolları bizim güvenliğimiz için değildir, karakollar bizim için değildir. Sürecin devam etmesi için ne yaptınız? Bunun hesabını verin” çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından kitle eylemini sonlandırırken, polislerin yürüyüşe geçen gençlere müdahale etmesi üzerine olaylar çıktı. 2 iş yerine taş ve molotof kokteylinin isabet etmesi üzerine polis henüz dağılmamış olan kitlenin üzerine plastik mermilerle ateş açtı.

Polisler ile BDP’li yöneticiler arasında yaşanan tartışma esnasında, plastik mermi kullanmadıklarını savunan polislere, yurttaşların plastik mermileri göstermeleri üzerine, “Ne yapalım, taş attılar” yanıtını vermesi dikkat çekti.

Bu tartışmaları görüntüleyen DİHA muhabirinin de basın kartını almak isteyen polislere yine yurttaşlar tepki gösterdi. Gösterilen tepki üzerine polis bundan vazgeçti.

Olaylar esnasında bir polis müdahale için kullanılan gaz bombası ile yaralanırken, kent merkezinde bulunan birçok işyeri ve okul da gaz bombaları sonucu hasar gördü. Büyüyen olaylar sırasında gençlerin, bir polisi yakaladığı ve silahına el koyduğu iddia edildi.

Bir çocuk gözaltına alındı

Kentte olaylar devam ederken, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve ismi öğrenilemeyen bir çocuğun polisler tarafından darp edilerek, gözaltına alındığı belirtildi.

Yüksekova’da da müdahale vardı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de olaylar 2′nci gününde yeniden başladı. Fırın ve nöbetçi eczaneler dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu ilçede, Esentepe, Kıyla, Güngör ve Kaniheyder mahalleleri ile Şemdinli yolunda bir araya gelerek slogan atan gençlere, polislerin müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. Çok sayıda zırhlı araçla, gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile gençlerde müdahale eden polislere, gençler de taş ve molotfof kokteyli ile karşılık verdi. Polisin müdahale sırasında megafonundan eylemcilere küfürler yağdırması dikkat çekti.

Çatışmalar sırasında Esentepe mahallesinde polislerce rastgele atılan gaz bombalarından biri, bir evin camından içeri düştü. Sefer Çakçı isimli yurttaşa ait olduğu öğrenilen evde yaşayanlar içerinin bir anda gaz dolması üzerine hemen evden çıkarak gazın etkisinden kurtulmaya çalıştı.

Çok sayıda gaz bombası kullanılması nedeniyle üzerine gaz bulutu çökmüş görüntüsü ortaya çıkan ilçede olaylar devam ederken, birçok yurttaş da atılan bu gazlar nedeniyle fenalık geçirdi yada evlerinde mahsur kaldı.

Lice katliamına Serhat’tan öfke

Serhat bölgesinde Patnos, Doğubayazıt, Karayazı, Karaçoban ve Malazgirt’te düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamalarıyla protesto edildi.

Ağrı’nın Patnos ilçesinde BDP İlçe Örgütü tarafından Lice katliamını protesto etmek amacıyla Dörtyol mevkisinde yürüyüş gerçekleştirildi. “Katil devlet hesap verecek”, “Lice halkı yalnız değildir” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından yapılan açıklamada konuşan BDP İlçe Başkanı İkram Bedir, Kürt halkının doğal olarak bölgedeki karakol ve kalekol yapımlarına karşı durmak için bedenlerini siper ettiğini dile getirdi.

İMC

Kaynak: http://www.imctv.com.tr/2014/06/09/li...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0