Libya'da Parlamentoya Saldırı
Libya'da Kaos ve Darbe Teşebbüsü
Libya'nın başkenti Trablus'taki geçici meclis Milli Genel Kongre (MGK) binasına silahlı milisler tarafından baskın düzenlendiği, bazı milletvekilleri ile görevlilerin kaçırıldığı bildirildi. Bingazi'de ise emekli general Halife Haftar ile bazı silahlı gruplar arasında süregelen çatışmalarda en az 79 kişi öldü, 141 kişi de yaralandı. General Haffar'ın saldırıları darbe teşebbüsü olarak yorumlanıyor.
Libya Savunma Bakanı Yardımcısı Halid eş-Şerif, El-Ka'ka' ve Es-Savaık isimli silahlı gruplara bağlı milislerin MGK binasına baskın girişiminde bulunduğunu ve bazı milletvekilleriyle görevlileri kaçırdığını söyledi.
Meclis Başkanı Nuri Ebu Sehmin'in sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Şerif, ordu birliklerinin baskın girişimine karşı koyduğunu ve Meclis ile çevresindeki binalarda kontrolü sağladığını ifade etti.
Şerif, Trablus'un güneyinde, Meclis'e 4 kilometre uzaklıktaki havaalanı yolunda, güvenlik güçleriyle silahlı milis grupları arasındaki çatışmaların devam ettiğini ve milislerin burada kontrolü elinde bulundurduğunu kaydetti.
Kaddafi döneminde sığındığı ABD'den devrim sırasında dönen General Halife El Haftar'ın sözcüsü, meclis baskınının İslamcı vekilleri tutuklamak için yapıldığını söyledi. Kaçırılan vekillerin tamamının İslamcı olması ise bunu doğruluyor.
Silahlı milislerin baskınında Meclis binasında hafif hasar meydana geldiği belirtildi.
Milletvekili Ömer Buşah, daha önce yaptığı açıklamada, milletvekillerinin baskından birkaç dakika önce aldıkları istihbaratla meclis oturumuna son verdiklerini dile getirmişti.
Libya haber ajansında yer alan haberde ise 'Bir grup silahlı kişi, meclis oturumunun sona erdirilmesi ve üyelerin dışarı çıkmasının ardından binaya baskın düzenlemiştir' ifadesine yer verilmişti.
El-Ka'ka' ve es-Savaık grupları Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan kabul ediliyor. Bu gruplar MGK'nın yönetimi halka devretmesi talebiyle daha önce de pek çok kez meclis binasına saldırmıştı.
MGK'nın görev süresi geçen şubat ayında dolmuştu ancak MGK, Şubat 2014 seçimlerinin tarihini bir yıl erteleyerek görev süresini uzatma kararı almıştı.
4 MİLİS ÖLÜ OLARAK ELE GEÇİRİLDİ
Öte yandan, güvenlik güçlerinin, El-Ka'ka' ve Es-Savaık gruplarına bağlı milislerin saldırısına karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmanın ardından 4 milis ölü ele geçirildi.
Meclis İçişleri Komitesi Başkanı İbrahim Ebu Şe'ale ise yaptığı açıklamada, devrimcileri başkente gelerek meşruiyeti ve devrimi korumaya çağırdı.
Şe'ale, meclis'in, devrimcilerden oluşan bir birliği Trablus'ta güvenliği sağlamakla görevlendirmek üzere karar almaya hazırlandığını kaydetti.
El-Ka'ka' ve es-Savaık grupları Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan kabul ediliyor. Bu gruplar MGK'nın yönetimi halka devretmesi talebiyle daha önce de pek çok kez meclis binasına saldırmıştı.
MGK'nın görev süresi geçen şubat ayında dolmuştu ancak MGK, Şubat 2014 seçimlerinin tarihini bir yıl erteleyerek görev süresini uzatma kararı almıştı.
Bu arada ülkenin en büyük ikinci şehri Bingazi savaş alanına döndü. Cuma gününden beri, emekli general Halife Haftar ile El Kaide yanlısı olduğu iddia edilen gruplar arasında süregelen çatışmalarda en az 79 kişi öldü, 141 kişi de yaralandı.
Haftar yanlısı birliklerin helikopter ve savaş uçağı kullanması nedeniyle, Libya'nın geçici meclisi olan Milli Genel Kongre (MGK), Bingazi'yi uçuşa yasak bölge ilan etti ve yasağı delen tüm hava taşıtlarını düşürme tehdidinde bulundu. Ancak hükümetin böyle bir gücü olmadığı belirtiliyor.
General Haftar, 'Halkımızın 'Bingazi'yi teröristlerden temizleyin' çağrısına uyduk' ifadelerini kullandı ve 'bu operasyon bir darbe değildir, otoriteyi ele geçirmeyi amaçlamamaktadır' dedi.
Trablus'ta ise MGK'nın Başkanı Nuri Ebu Sehmen, Başbakan Abdullah Es Sini ve Genel Kurmay Başkanı Abdusselam Ubeydi ortak bir basın toplantısı düzenledi. Ebu Sehmen, Haftar'a bağlı birlikleri meşru yönetime darbe girişiminde bulunmakla suçladı ve yasadışı saldırıları püskürteceklerini savundu.
Muammer Kaddafi döneminde ordudan kaçarak ABD'ye sığınan Haftar, 2011'de ülkeye dönerek muhaliflerin safında yer almıştı. Kaddafi'nin devrilmesinden sonra İslamcılara karşı mücadelesiyle ön plana çıkan Haftar, ordunun imkanlarını kullanarak İslami gruplarla mücadele ediyor.
Meclis baskını hakkında bilgi veren Haftar'ın sözcüsü Muhammed El Hicazi, 'Ülkeyi ve meclisi İslamcı vekillerden temizlemek için baskın yaptık' açıklamasını yaptı.
Haftar ile ilgili ülkede çeşitli söylentikler dolaşırken Libya kamuoyu, onun ABD tarafından yönetildiğini ve fonlandığını savunuyor. Fransız Le Monde Gazetesi de Haftar'ın Kaddafi'den ayrıldıktan sonra CIA tarafından desteklenerek kendi kuvvetlerini kurduğunu yazdı. Haftar'ın kullandığı askeri araçların ordudakilerden daha modern ve gelişmiş olması da kafalarda soru işareti oluşturuyor.
Haftar'ın mensubu olduğu Farjani Kabilesi ülkedeki güçlü kabilelerden birisi.
TRABLUS'TA 10 MEMUR KAÇIRILDI
Bu arada Libya'nın başkenti Trablus'ta, silahlı bir grubun Siyasi Yasaklama Yüksek Kurumu binasına girerek binanın bir kısmını ateşe verdiği ve 10 memuru kaçırdığı bildirildi.
Siyasi Yasaklama Yüksek Kurumu Başkanı el-Hilal es-Senusi, AA muhabirine, Ka'ka' ve Savaık isimli silahlı gruplara bağlı kişilerin, kurumun binasına girerek 10 memuru kaçırdığını söyledi. Gruptan bazılarının siyasi yasaklı kişilere ait önemli belgelere el koyduğunu ifade eden Senusi, binanın bir kısmının da ateşe verildiğini kaydetti.
Senusi, kaçırılan memurların kimlikleri ve görevleri ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi