onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kriptografi Kullanılarak Tasarlanmış Dijital Unsur: Kripto Para Nedir?

Kriptografi Kullanılarak Tasarlanmış Dijital Unsur: Kripto Para Nedir?

Özge Tepe
01.04.2023 - 22:39

Kripto para birimi, dijital veya sanal olarak var olan ve işlemleri güvence altına almak için kriptografi kullanan herhangi bir para birimidir. Kripto para birimlerinin merkezi bir ihraç veya düzenleme otoritesi yoktur, bunun yerine işlemleri kaydetmek ve yeni birimler çıkarmak için merkezi olmayan bir sistem kullanır.

Bu içeriğimizde kripto para hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kripto Para Nedir?

Kripto Para Nedir?

Kripto para birimi, işlemleri doğrulamak için bankalara güvenmeyen bir dijital ödeme sistemidir. Bu, herhangi bir yerdeki herkesin ödeme gönderip almasını sağlayan  bir sistemdir . Gerçek dünyada taşınan ve değiş tokuş edilen fiziksel para yerine, kripto para birimi ödemeleri yalnızca belirli işlemleri açıklayan çevrimiçi bir veritabanına dijital girişler şeklinde var olur. Kripto para fonlarını transfer ettiğinizde, işlemler genel bir deftere kaydedilir. Kripto para birimleri dijital cüzdanlarda saklanır.

İlk kripto para birimi , 2009 yılında kurulan ve bugün en iyi bilinen kripto para birimi olan Bitcoin'di. Kripto para birimleri, para birimi sahipleri tarafından güncellenen ve tutulan tüm işlemlerin bir kaydı olan blockchain adı verilen dağıtılmış bir genel defterde çalışır. Kripto para birimleri, madeni para üreten karmaşık matematik problemlerini çözmek için bilgisayar gücünün kullanılmasını içeren madencilik adı verilen bir süreçle oluşturulur. Kullanıcılar ayrıca aracılardan para birimleri satın alabilir, ardından bunları kriptografik cüzdanlar kullanarak saklayabilir ve harcayabilir.

Kripto para birimleri genellikle blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulur. Blockchain, işlemlerin 'bloklara' kaydedilme ve zaman damgalı olma şeklini tanımlar. Oldukça karmaşık, teknik bir süreçtir, ancak sonuç, bilgisayar korsanlarının kurcalaması zor olan kripto para işlemlerinin dijital bir defteridir. Ayrıca, işlemler iki faktörlü bir kimlik doğrulama işlemi gerektirir. Örneğin, bir işlem başlatmak için bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenebilir. Ardından, kişisel cep telefonunuza SMS yoluyla gönderilen bir kimlik doğrulama kodunu girmeniz gerekebilir.

Menkul kıymetler yerinde olsa da bu, kripto para birimlerinin hacklenemez olduğu anlamına gelmez. Birkaç yüksek dolarlık hack, kripto para birimi başlangıçlarına ağır bir şekilde mal oldu. Hacker'lar Coincheck'i 534 milyon $'a ve BitGrail'i 195 milyon $'a vurdular ve bu onları 2018'in en büyük kripto para birimi hack'lerinden ikisi yaptı. Devlet destekli paranın aksine, sanal para birimlerinin değeri tamamen arz ve talebe göre belirlenir. Bu, yatırımcılar için önemli kazançlar veya büyük kayıplar üreten vahşi dalgalanmalar yaratabilir. Ve kripto para birimi yatırımları, hisse senetleri, tahviller ve yatırım fonları gibi geleneksel finansal ürünlerden çok daha az düzenleyici korumaya tabidir.

Kripto Para Örnekleri

Kripto Para Örnekleri

Binlerce kripto para olsa da en bilinen ve en çok işlem yapılanlardan birkaçı şu şekildedir:

Bitcoin

2009 yılında kurulan Bitcoin, ilk kripto para birimiydi ve hala en çok ticareti yapılan kripto para birimidir. Para birimi Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildi. bu ismin kesin kimliği bilinmeyen bir birey veya grup insanın takma adı olduğuna inanılıyor.

Ethereum

2015 yılında geliştirilen Ethereum veya Ether (ETH) olarak adlandırılan kendi kripto para birimine sahip bir blockchain platformudur. Bitcoin'den sonra en popüler kripto para birimidir.

Litecoin

Bu para birimi en çok Bitcoin'e benzer. Ancak daha hızlı ödemeler ve daha fazla işleme izin veren süreçler dahil olmak üzere yeni yenilikler geliştirmek için daha hızlı hareket etmiştir.

Ripple

Ripple, 2012 yılında kurulmuş bir dağıtılmış defter sistemidir. Ripple, yalnızca kripto para birimini değil, farklı türdeki işlemleri izlemek için kullanılabilir. Arkasındaki şirket, çeşitli bankalar ve finans kurumlarıyla çalışır. 

Bitcoin dışı kripto para birimleri, onları orijinalinden ayırmak için toplu olarak 'altcoinler' olarak bilinir.

Kripto Para Nasıl Satın Alınır?

Kripto Para Nasıl Satın Alınır?

Kripto para birimini güvenli bir şekilde nasıl satın alacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Tipik olarak üç adım söz konusudur. Bunlar arasında ilk adım hangi platformun kullanılacağına karar vermektir. Genel olarak en sık kullanılan platformlar, kripto para borsalarıdır. Her biri farklı kripto para birimleri, cüzdan depolama, faiz getiren hesap seçenekleri ve daha fazlasını sunan, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok kripto para borsası vardır. Birçok borsa varlığa dayalı ücretler alır.

Farklı platformları karşılaştırırken, hangi kripto para birimlerinin sunulduğunu, hangi ücretleri aldıklarını, güvenlik özelliklerini, depolama ve para çekme seçeneklerini ve herhangi bir eğitim kaynağını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Platformunuzu seçtikten sonraki adım, ticarete başlayabilmeniz için hesabınıza para yatırmak olacaktır. Çoğu kripto borsası, kullanıcıların banka veya kredi kartlarını kullanarak ABD Doları, İngiliz Sterlini veya Euro gibi itibari (yani devlet tarafından verilen) para birimlerini kullanarak kripto satın almalarına izin verir. 

Kredi kartlarıyla kripto para alımları riskli kabul edilir ve bazı borsalar bunları desteklemez. Bazı kredi kartı şirketleri de kripto işlemlerine izin vermiyor. Bunun nedeni, kripto para birimlerinin oldukça değişken olması ve belirli varlıklar için borca ​​girme veya potansiyel olarak yüksek kredi kartı işlem ücretleri ödeme riskinin olmasıdır. Kabul edilen ödeme yöntemleri ve para yatırma veya çekme işlemleri için geçen süre platforma göre farklılık gösterir. Aynı şekilde, mevduatın tahsil edilmesi için geçen süre ödeme yöntemine göre değişir. Dikkate alınması gereken önemli bir faktör ücretlerdir. Bunlar, potansiyel para yatırma ve çekme işlem ücretleri ile işlem ücretlerini kapsamaktadır.

Parayı hesaba aktardıktan sonraki adım kripto para satın almaktır. Kripto para satın almayı, satın almak istediğiniz kripto para miktarını girerek ve siparişi onaylayarak yapabilirsiniz.  İsterseniz, kripto paranın anlık değeri belli bir oranın altına düştüğünde satın alma emri oluşturabilirsiniz.

Kripto Para Nasıl Saklanır?

Kripto Para Nasıl Saklanır?

Kripto para birimini satın aldıktan sonra, onu bilgisayar korsanlarına veya hırsızlığa karşı korumak için güvenli bir şekilde saklamanız gerekir. Kripto para birimi genellikle, kripto para birimlerinizin özel anahtarlarını güvenli bir şekilde saklamak için kullanılan fiziksel cihazlar veya çevrimiçi yazılım olan kripto cüzdanlarında saklanır. Bazı borsalar, doğrudan platform üzerinden saklamanızı kolaylaştıran cüzdan hizmetleri sunar. Ancak, tüm borsalar veya komisyoncular sizin için otomatik olarak cüzdan hizmetleri sağlamaz.

Aralarından seçim yapabileceğiniz farklı cüzdan sağlayıcıları vardır. “Sıcak cüzdan” ve “soğuk cüzdan” terimleri şu şekilde kullanılmaktadır:

  • Sıcak cüzdan depolaması:  'Sıcak cüzdanlar', varlıklarınızın özel anahtarlarını korumak için çevrimiçi yazılım kullanan kripto depolama anlamına gelir.

  • Soğuk cüzdan depolaması:  Sıcak cüzdanların aksine, soğuk cüzdanlar (donanım cüzdanları olarak da bilinir) özel anahtarlarınızı güvenli bir şekilde saklamak için çevrimdışı elektronik cihazlara güvenir.

Tipik olarak, soğuk cüzdanlar ücret alma eğilimindeyken, sıcak cüzdanlar bunu yapmaz.

Kripto Para ile Ne Alınır?

Kripto Para ile Ne Alınır?

İlk piyasaya sürüldüğünde, Bitcoin'in günlük işlemler için bir araç olması amaçlanmıştı ve bir fincan kahveden bilgisayara kadar her şeyi ve hatta emlak gibi büyük biletlerin satın alınmasını mümkün kılması bekleniyordu. Bu günümüzde bile halen gerçekleşmiş değil. Her geçen gün kripto para kullanımını destekleyen kurumlar artsa bile kripto paralar itibari paraların yerine geçemedi. Dünya genelinde kripto para ile satın alınabilen birkaç şey şunlar:

  • Lüks ürünler: Bazı lüks perakendeciler kripto para birimini bir ödeme şekli olarak kabul ediyor.

  • E-ticaret alışverişleri: Microsoft gibi teknoloji ürünleri satan birkaç şirket web sitelerinde kripto para kabul ediyor. Bir e-ticaret platformu olan Overstock, Bitcoin'i kabul eden ilk siteler arasında yer aldı. Shopify, Rakuten gibi dünya genelinde ünlü siteler de kripto para ile ödemeleri kabul ediyor.

  • ArabaKitlesel pazar markalarından üst düzey lüks bayilere kadar bazı araba satıcıları kripto para birimini kabul ediyor.

  • Sigorta: Nisan 2021'de İsviçreli sigorta şirketi AXA, hayat sigortası dışındaki tüm sigorta kolları için Bitcoin'i bir ödeme yöntemi olarak kabul etmeye başladığını duyurdu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın