Görüş Bildir
Haberler
Kredi Kartı Dolandırıcılığından Korunmanın 5 Yolu

Kredi Kartı Dolandırıcılığından Korunmanın 5 Yolu

Batuhan
26.06.2014 - 12:17 Son Güncelleme: 26.06.2014 - 16:29

Kredi Kartı Dolandırıcılığından Korunmanın 5 Yolu

Son beş yıl içinde ABD'lilerin yüzde 41'i kart dolandırıcılığına maruz kaldı. Yapılan yeni bir çalışmaya göre şifreyi bir kağıda yazmak ya da üzerinde banka bilgilerinin bulunduğu kağıtları atmak gibi riskli davranışlarda bulunan kişilerin yarısı da eninde sonunda dolandırıcılık kurbanı oluyor.

ACI Worldwide ile araştırma şirketi Aite Group tarafından yapılan çalışmaya göre son beş yılda kart dolandırılıcığının en fazla yapıldığı ülke yüzde 44 ile Birleşik Arap Emirlikleri. Ardından ise yüzde 42 ile Çin gelirken üçüncülüğü ABD ile Hindistan paylaşıyor.

ABD kart bilgilerini manyetik şerit yerine çipte depolayan teknolojiye geçiş yapan son gelişmiş ülke. Çipli ve şifeli kartların dolandırılıklara karşı daha dayanıklı olduğu düşünülüyor.

Isveç ve Hollanda'da olduğu gibi kredi kartı ile bankamatik kartlarını daha az kullanmak riski azaltabilir. Işe dolandırıcılık riskini düşürmek için kaçınmanız gereken 5 eylem:

1.Akıllı telefonu kullanmadığınız sırada kilidini açık bırakmamak

ABD'lilerin yüzde 11'i, Meksikalıların ise yüzde 33'ü kullanmadıkları sırada akıllı telefonlarının kilidini açık bırakıyor. Telefon kilidini açık bırakmak telefonda sakladığınız bilgileri tehlikeye atar.

2.Banka hesap numaralarını içeren kağıtların olduğu gibi atılmaması

Üzerinde kişisel bilgilerinizin olduğu kağıtlar çöpe gitmeden önce yırtılmalı. Yapılan araştırmalara göre ABD'deki insanların yüzde 13'ü üzerinde hesap numaralarının olduğu kapıtları olduğu gibi çöpe atıyor.

3.Bankacılık işlemleri ile online alışveriş için herkesin kullanımına açık ya da güvenilir olmayan bilgisayarları kullanmamak

ABD'deki insanların yüzde 7'si hala güvenli yazılım içermeyen bilgisayar ya da makinelerle bankacılık işlemlerini gerçekleştiriyor ya da alışveriş yapıyor.

4.Bankacılık bilgilerinizi talep eden email ya da aramalara cevap vermemek

Yapılan çalışmaya göre Brezilya'da insanların yüzde 7'si hala kişisel bilgilerini telefonda ya da email adreslerinde gönderiyor. ABD'de de bu oran yüzde 5.

5.Şifrenizin yazılı olduğu bir kağıdı üzerinizde taşımamak

ABD'de insanların yüzde 6'sı şifrelerini yazdıkları bir kağıdı beraberlerinde taşıyor. Oysa o küçük not kolaylıkla yanlış kişilerin eline geçebilir.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0