Kredi Çekerken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta
Kimi zaman ev, kimi zaman araba kimi zaman da belirli günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için kredi çekiyoruz. Fakat kredi çekerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Sonrasında sorun yaşamamak adına özellikle bunlara dikkat etmek gerekiyor.
1. İlk olarak ihtiyacın ne kadar olduğu belirlenmeli.
2. Kredi almadan önce enine boyuna bütçe değerlendirmesi yapılmalı.
3. Faiz oranları dikkatlice incelenmeli.
Kredi oranlarına krediyi çekmeden önce detaylıca bakılıp ekseriyetle uygun olanı seçilmelidir. Bankaların kredi çekenlere sunduğu diğer avantajlar dikkate alınmadan, hepsinden önce nasıl bir oran sunulduğuna bakılarak ona göre plan program yapılması sizi sıkıntıdan kurtaracaktır.
4. Kısa vadenin önemi es geçilmemeli.
Uzun vade hem ödeyeceğiniz faiz oranını artırır hem de elinizi kolunuzu uzun bir dönem boyunca bağlamış olur. Buna istinaden ne kadar kısa vade seçeneğini seçerseniz o kadar rahat etmiş olursunuz.
5. Doğru kredi türü seçilmeli.
Ne alacağınız, krediye ne için ihtiyaç duyduğunuz oldukça önemli. Çünkü birbirinden farklı pek çok kredi türü bulunmakta. Haliyle avantaj ve dezavantajları da buna göre değişmekte.
6. Mümkün olduğunca farklı bankalardan teklif alınmalı ve en uygunu seçilmeli.
Banka tercihi yaparken dönemlik avantajlar ve faiz oranları dikkatlice araştırılmalıdır. Ancak tüm bankalara aynı anda başvuru yapmak kredi notu açısından sıkıntı teşkil ediyor. O yüzden aynı anda bütün bankalara başvuru yapmaktan kaçınılması gerekiyor.
7. Dosya masraflarının krediye olan oranına dikkat edilmeli ve yüksek dosya masrafı çıkartan bankalara yanaşılmamalı.
Dosya masrafının çektiğiniz kredinin üzerinde ne kadar etkisi olacağına dikkat etmelisiniz. Eğer dosya masrafı çok yüksek ise krediyi bir başka bankadan çekmeyi deneyebilirsiniz.
8. Kredi ile ilgili dosyalar mutlaka saklanmalı.
İlerleyen dönemlerde acil bir duruma karşı kredi ile ilgili bütün dosyalar mutlak suretle saklanmalı.
9. Konut kredisinde peşinat yüksek tutulmalı.
Konut alımında her ne kadar %10 luk peşinat yetiyor olsa da peşinat ne kadar düşük olursa, kredi maliyeti o kadar artacaktır. Bu yüzden konut alırken mümkün mertebe peşinatınızı yüksek tutmaya çalışın.
10. Maaş gününe göre ödeme tarihi düzenlenmeli.
Taksit ödeme gününü maaş aldığınız tarihe göre belirleyin. Gelir tarihlerinize yakın ödeme tarihi seçerseniz ödemeleriniz daha düzenli olur ve böylece zor durumda kalmazsınız.
Yorum Yazın