Görüş Bildir
Haberler
Köşk İçin En Güçlü Sinyal

Köşk İçin En Güçlü Sinyal

adem kara
03.05.2014 - 14:35

Ak Parti’nin en üst karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısından sürpriz kararlar çıktı. Buna göre vekillerin kaldırılmasını istediği 3 dönem yasağına devam edilmesi ile dar ve daraltılmış seçim bölgesi yerine mevcut sistemin devamı benimsendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan partinin en üst karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında sürpriz kararlar çıktı. Erdoğan başkanlığında toplanan ve yaklaşık 5 saat süren Ak Parti MKYK hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de genel seçime yönelik tarihi kararlar aldı. İlk karar Ak Parti’nin ağır toplarını ilgilendiren 3 dönem yasağının kaldırılıp kaldırılmaması oldu. Toplantıda 3 dönem yasağının aynen uygulanması benimsendi.

2015’ten sonra Gül

3 dönem yasağının kaldırılmasını milletvekilleri istiyordu. Teşkilat ve delegeler ise 3 dönem yasağının aynen sürmesi ve partide gençlerin önünün açılmasını dile getirmişti. Bu son alınan kararla Erdoğan başta olmak üzere Bülent Arınç, Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay’ın da içinde bulunduğu 73 kişi 2015 seçimlerinde milletvekili olamayacak. Bu milletvekilleri tüzüğe göre bir dönem dinlenip tekrar ondan sonraki seçimde aday olabilecek. Böylece Erdoğan da seçimler sonrası başbakan olamayacak. Kulislerde bu son alınan karar “Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olacak” diye yorumlandı.

Ağustos ayında Erdoğan’ın Köşk adayı olması halinde 3 dönem yasağına takılacak 72 kişiden biri aday olamayacakları 2015 seçimlerine kadar başbakan olabilecek. Kulislerde 2015 seçimlerinden sonra da Abdullah Gül’ün başbakan olacağı en yüksek sesle ifade edilen formül olarak dillendiriliyor.

Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ayrıca 2015 seçimine hangi seçim sistemi ile gidileceği de masaya yatırıldı. Bu hafta içinde 2 kez toplanan MYK çekincelerden dolayı karar verememiş son karar dünkü MKYK’ya bırakılmıştı.

Doğrusu mevcut sistem

Toplantıda birçok üye dar ve daraltılmış seçim sisteminin Ak Parti’ye yansıyacak olumsuzluklarını dile getirdi. Bu nedenle dar ve daraltılmış seçim sistemi alternatiflerinden vazgeçilmesi benimsendi. Karara göre 2015 seçimlerine yüzde 10 barajı olan mevcut sistemle gitme kararı alındı.

ABDULLAH KARAKUŞ | Milliyet

Kaynak: http://siyaset.milliyet.com.tr/kosk-i...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0