Kolon Kanseri Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları
1. Kolon kanseri nedir?
Polipler küçük olabilir ve varsa belirtileri az olup kendini ciddi anlamda hissettirmeyebilir.
2. Peki belirtileri neler?
3. Ne zaman doktora danışmalı?
4. Kolon kanseri neden oluşur?
Çoğu durumda, kolon kanserine neyin neden olduğu açık değildir. Kolon kanserinin, kolondaki sağlıklı hücrelerin genetik planlarında hatalar ortaya çıktığında meydana geldiği biliniyor.
Sağlıklı hücreler vücudunuzun normal çalışmasını sağlamak için düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler.
Fakat bir hücrenin DNA'sı hasar gördüğünde ve kanserli hale geldiğinde, yeni hücrelere ihtiyaç duyulmadığında bile hücreler bölünmeye devam eder. Zamanla, kanserli hücreler yakındaki normal dokuları istila ve yok etmek için büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerin metastaz oluşturmak üzere seyahat edebilir.
5. Kolon kanseri riskini artıran kalıtsal gen mutasyonları nedir?
Kolon kanseri riskini artıran kalıtsal gen mutasyonları ailelerden geçebilir, kanseri kaçınılmaz kılmaz ancak bir bireyin kanser riskini önemli ölçüde artırabilir
6. Kalıtsal kolon kanseri sendromlarının en sık görülen formları hangileri?
Kalıtsal polipozis olmayan kolorektal kanser (HNCC): Lynch sendromu olarak da adlandırılan HNPCC, kolon kanseri ve diğer kanser risklerini arttırır. HNPCC'li insanlar 50 yaşından önce kolon kanseri geliştirme eğilimindedir.
Ailesel adenomatoz polipozis (FAP): FAP, kolon ve rektumun astarında binlerce polip geliştirmenize neden olan nadir bir hastalıktır. Tedavi edilmemiş FAP'lı insanlar, 40 yaşından önce kolon kanseri gelişme riskini büyük ölçüde artırır.
7. Kalıtsal kolon kanseri sendromları test edilebilir mi?
FAP, HNPCC ve diğer nadir görülen kalıtsal kolon kanseri sendromları genetik testlerle tespit edilebilir. Kolon kanseri aile öyküsüne sahipseniz bir risk taşıyıp taşımadığınız konusunda testin gerekliliğiyle ilgili doktorunuzla konuşun.
8. Beslenme, kolon kanseri için risk artışını etkiler mi?
Bazı grup çalışmaları, yağ bakımından yüksek ve lif bakımından düşük beslenme düzeni ile artmış kolon kanseri riski arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.
9. Kolon kanseri için risk faktörleri nelerdir?
10. Riski azaltmak için ne yapılmalı?
Ortalama kolon kanseri riski olan insanlar 50 yaşından itibaren kanser taramasına başlamalıdırlar. Ancak, ailede kolon kanseri öyküsü olanlar gibi riski yüksek olan kişiler, taramayı daha erken düşünmelidir.
Kanser taraması için birkaç seçenek olabilir. Seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun ve birlikte hangi testlerin sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.
Çeşitli meyve, sebze ve kepekli tahıl tüketin.
Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar, kanserin önlenmesinde rol oynayabilecek vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir. Gerekli vitamin ve besinleri alabilmeniz için çeşitli meyve ve sebzeleri tüketmeye başlayın.
Alkol kullanıyorsanız tamamen bırakın veya azaltın.
Alkol kullanmayı tercih ediyorsanız miktarı çok sınırlı tutmanızda fayda var.
Sigarayı bırakın.
Doktorunuzla, sizin için işe yarayabilecek bırakma yolları hakkında konuşun.
Haftanın çoğu günü egzersiz yapın.
Çoğu gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Sporda etkin değilseniz, yavaş yavaş başlayın ve kademeli olarak 30 dakikaya yükseltin. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun.
Doğru kiloya gelin ve bu miktarı koruyun.
Sağlıklı bir kilonuz varsa, sağlıklı bir diyeti günlük egzersizle birleştirerek kilonuzu korumaya çalışın.Kilo vermeniz gerekiyorsa, doktorunuza amacınıza ulaşmanın sağlıklı yollarını sorun. Yaptığınız egzersiz süresini ayarlayarak ve yediğiniz kalori miktarını azaltarak yavaşça kilo vermeyi hedefleyin.
11. Kolon kanseri riskini ilaçla azaltmak mümkün mü?
Bazı ilaçların kanser öncesi polip veya kolon kanseri riskini azalttığı bulunmuştur. Ancak, bu ilaçları ortalama bir kolon kanseri riski olan kişilere önermek için yeterli kanıt yoktur. Bu seçenekler genellikle kolon kanseri riski yüksek kişiler için ayrılmıştır.
Bazı çalışmalarla, düzenli aspirin içmek kolon kanseri riskinin düşmesiyle ilişkilendirilmiştir.
Ancak, kolon kanseri riskini azaltmak için ne dozda ve ne kadar zamana ihtiyaç duyulacağı belli değildir. Günlük aspirin almanın gastrointestinal kanama ve ülser de dahil olmak üzere bazı riskleri vardır; bu nedenle doktorlar, kolon kanseri riskinde artış olmadıkça, genellikle bunu önleme stratejisi olarak önermezler.
Sağlıkla ilgili konularda okumak ve bilgilenmek önemlidir ancak herhangi bir uygulamaya başlamadan önce mutlaka uzmana danışmak gerekir.
Benzer içerikler:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
kolorektal kanserler önlenebilir bir kanser türüdür. Kolon kanseri için taramaya 45 yaşında başlamak gerekiyor. ailesinde bir kişide kolon kanseri mevcut ise... Devamını Gör