Görüş Bildir
Haberler
Kesinlikle Öğrenmeniz Gereken Spiritüel Semboller ve Şaşırtıcı Anlamları

etiket Kesinlikle Öğrenmeniz Gereken Spiritüel Semboller ve Şaşırtıcı Anlamları

Serra İdil Çavuşoğlu
10.01.2017 - 16:59 Son Güncelleme: 04.07.2022 - 17:52

Daha önce mutlaka bir yerlerde karşınıza çıkmış olan ama çoğunlukla taşıdıkları anlamlarla ilgili pek de fikriniz olmayan spiritüalizm ile ilgili 10 sembolü ve anlamlarını sizler için derledik.

Karmaşık ve derin anlamlara sahip olan bu semboller zihnimizde güçlü psikolojik etkiler yaratarak kendimizi bir şeylere bağlı, kimi zaman daha canlı ya da meraklı hissetmemizi sağlayabiliyorlar. Peki bu sembollerin anlamları ne?

Kaynak: http://the-spiritualist.com/2016/12/2...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hamsa

1. Hamsa

Dekorasyonlar da ve aksesuarlarda sıklıkla karşılaşılan sembollerden biri olan Hamsa ya da Fatma Ananın Eli bolluk ve şans getireceğine inanılan bir simgedir.Arapça'da 5 anlamına gelen 'Hamsa' kelimesi bir elin 5 parmağını temsil etmektedir. Evrensel olarak da insanları kötülüklerden, kem gözlerden koruduğuna inanılır. İnanışa göre, bu sembolü taşıyorken birisi size kem gözleriyle baksa ya da zarar vermek istese bile hamsa sizi korur ve zarar görmezsiniz.

Hamsa ya da el simgesi kutsal olarak kabul edilir. Hz. Fatma ve Hz. Meryem’in sembolüdür. Hz. Meryem’in İsa Mesih’i doğuracağı esnada tuttuğu dalın elinin şeklini aldığına dair bir inanış vardır. Başka bir inanışa göre Hz. Fatma’nın helva yaparken elini helvaya daldırmasından ortaya çıktığı söylenmektedir.

2. Hayat Ağacı

2. Hayat Ağacı

Hayat ağacının dünya çapında çeşitli kültürler ve dinlerde birçok anlama sahip olduğunu biliyor muydunuz? Hayat Ağacı doğum, yaşam, ölüm ve yeniden doğuşu temsil etmektedir, yani kısacası yaşam döngüsü anlamına gelmektedir. Hristiyanlıkta, Adem ve Havva'nın yasak elmayı bu ağaçtan kopardıklarına inanılmaktadır. Genel olarak, hayat ağacının dünyadaki 4 elementin (toprak, su, hava ve ateş) arasında bağlantıyı sağladığına inanılır ve bu ağaç yaratılıştaki her şeyin sonsuzlukla ilişkilendirilmesinin bir temsilidir.

3. Yaşam Çarmıhı (The Ankh)

3. Yaşam Çarmıhı (The Ankh)

Nil’in anahtarı veya yaşamın anahtarı gibi anlamları olan yaşam çarmıhı, spiritüel semboller ve anlamları arasında en önemlilerinden biridir. Mısır’da diğer hayatta insan ruhlarını dirilttiğine dair bir inanç vardır. Dizi, film, müzik, bilgisayara oyunlarında popüler bir kullanımı vardır. Şekli insan vücudunu temsil ettiği için insanın özünü sembolize ettiğine inanılmaktadır. Yaşamı ve yaşamla ilişkili olan hava ve su gibi maddeleri, üçüncü göz, öteli dünya ve göğün anahtarı sembolize eder.

4. Her Şeyi Gören Göz – Horus’un Gözü

4. Her Şeyi Gören Göz – Horus’un Gözü

Antik Mısır’'da Wadjet olarak da bilinen Horus'un gözü, her şeyi gören ve koruyan bir gücü sembolize etmektedir. Bu göz ilahilik ve sezgisel görüyü sembolize eder. Aynı zamanda Güneş tanrılarının hayat verici ışığını, aydınlanmayı, bilgiyi, uyanmayı simgeler.

Eski Mısır’da İsis ve Osiris’in oğlu olan Horus’un tüm evreni tüm boyutları ile görebildiğine dair bir inanç mevcuttu. Horus’un gözü ay gözü olarak da anılır. Horos Mısır tanrılarının en büyük tanrısı idi. Wadjet, papirüslerin ve firavunların koruyucusu olarak bilinmektedir. Mısırlı ve Orta Doğulu denizciler kendilerini güvence altına almak için gemilerinin başına bu sembolün resmini yaptırırlardı.

Horos’un gözü nazar boncukları ile beraber kötü bakan gözlerden korunmak için kullanılır, Musevilik, İslamiyet, Hinduizm ve Budizm gibi farklı inanışlarda yaygın olarak kullanılan bir semboldür. Hala kötü gözleri uzaklaştırmak amacıyla kullanımı yaygındır.

5. Lotus Çiçeği

5. Lotus Çiçeği

Spiritüel alamein gözde bitkisi olan lotus çiçeği, ruhani gelişim, saflık, yeniden doğuş, aydınlanmadır. Lotus çiçeği nilüfere benzerliği ile de tanınır. Lotus çiçeğinin boyu maksimum 3 metre uzar ve karanlık ve çamurlu sularda yetişir. Lotus çiçeği yetiştiği karanlığa ve çamura rağmen temiz kalabilmektedir. Bu durum çamurlu su, çirkin bir maddi hayatı; lotus çiçeği ise bu çirkinliğin içerisinde saf ve temiz kalabilmeyi simgeler. Çamurlu suyun içerisinde olması onu etkilemez saf, parlak, canlı ve zarif olmaya devam eder.

Lotus çiçeğinin 12 tane taç yaprağı bulunur ve bu yapraklar ufak bir tozu dahi kabul etmez, hemen yapraklarını sallayarak tozu iter. Lotus çiçeği geceleri suyun altında yaşar ve gündüzleri suyun yüzeyinde güzelliğini gösterir.

Başta Budizm olmak üzere pek çok dinde spiritüel anlama sahip olan bu çiçek, aydınlanmayı temsil etmektedir. Materyalizmin kirli dünyasından kurtulup güneş ışığına ulaşan bir aydınlanma... Lotus çiçeği, kendi içimizdeki karanlıktan sıyrılıp, iç huzurunuza dönüşümü tamamlamak gibi çok derin anlamlar taşıyan bir semboldür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yin Yang

6. Yin Yang

Yin Yang, ikililiğin uyumunu sembolize eder. Aydınlık ile karanlık arasındaki dengenin anlamlı bir yaşam için bütünsel yaklaşımı sağladığına işaret etmektedir. Net bir şekilde görünmesed her iyiliğin içinde bir kötülük, her kötülüğün içinde bir iyilik vardır. Bu durum İslam inancındaki “Her şerde bir hayır vardır.” ifadesi ile ilişkilendirilebilir.

7. Pentagram

7. Pentagram

Çoğunlukla yanlış bilinen ve satanizm ile ilişkilendirilen bu sembol aslında insanın sahip olduğu özelliklerini temsil etmektedir. Tepe noktası ruhu ve diğer dört köşe dört elementi simgelemektedir. Wiccanlar kutsal törenlerde bu simgeyi insanlığın doğasını hatırlatmak için kullanıyorlar.

8. Caduceus

8. Caduceus

Sağlık kuruluşları tarafından kullanılıyor da olsa Caduceus aslında Hermes'i simgelemektedir. Mitolojiye göre Hermes'e, abisi Apollon'un verdiği bu asa, uyuşmazlık içinde olan herhangi iki şeyi uzlaştırma gücüne sahiptir. Hermes yeni asasını denemek için birbirlerine öfkeyle tıslayan iki yılanın arasına sokar. Yılanlar kavgalarını unutup, asanın etrafına sarılırlar ve o günden sonra hep asanın üzerinde kalırlar. Caduceus sembolü, aynı zamanda kendi ilkel yaşam gücü enerjimizin bir gösterimidir. Biri dişiliği diğeri erkekliği simgeleyen yılanlar, omurganızın tabanından yükselen Kundalini enerjisini temsil eder;

9. Dharma Çarkı

9. Dharma Çarkı

Dharma çarkı ya da 'Yasanın Çarkı' olarak bilinen bu sembol, Budizm'de Nirvana'ya giden yolun sembolüdür. Her bir tekerlek parmağı, Buddha'nın Sekiz Katlı Yolundaki bir basamağı temsil ediyor. İlginçtir ki, bu sembolün varlığı Budizm'den öncesine dayanmaktadır. Dharma çarkının 8 çubuğu vardır ve bu çubuklar 8 buda kuralını temsil etmektedir. Bu kurallar şu şekildedir:

  • Doğru görüş

  • Doğru niyet

  • Doğru konuşma

  • Doğru eylem

  • Doğru geçim

  • Doğru çaba

  • Doğru farkındalık

  • Doğru konsantrasyon

10. Yaşam Çiçeği

10. Yaşam Çiçeği

Geometrinin başlıca sembollerinden biri olan Yaşam Çiçeği tüm yaratılış modellerini içermektedir. 7 veya daha fazla örtüşen simgeden oluşan bu çiçek, hayat türünün hemen hemen her antik kültüre dayandığını simgelemektedir. Ayrıca yaratılışın ortaya çıkardığı kutsal oluşumlardan biri olduğuna inanılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mandala

11. Mandala

Mandala kelimesi Sanskrikçedir. Manda enerji: la ise kap anlamına gelir. Başka bir ifade ile mandala kelimesinin anlamı, enerjiyi tutan, koruyan, saklayan anlamındadır.

Kökleri Hindistan ve Tibet’te gelen Mandala, meditasyonun çizim yolu ile yapılan şeklidir. Semazenlerin dönüşüne benzetilen mandala çizimi, yaratılış süreci ruhun konuşması ve kendini ifade etmesidir. Renkler ve şekiller yoluyla ruhumuz bizimle bağlantı kurduğuna ve konuşmaya başladığına dair bir inanış mevcuttur.

Mandalanın temelinde bir çember bulunur ve tüm şekiller bu çemberin etrafında yer alır. Hint ve Tibet geleneklerinde evren, kainat anlamına gelir. Mandala çizmenin faydaları:

  • Huzur ve sakinlik

  • Dengeyi bulma

  • Odaklanma, dikkati tek bir yerde toplama

  • Sabırlı olma

  • Zihni arındırma

  • Yaratıcılığı artırma

12. Buddha Heykeli

12. Buddha Heykeli

Buddha heykeli farklı oturuş pozisyonları, el ve ayak duruşlar ve yüz ifadeleri ile pek çok farklı mesaj iletir. Heykelde oturan kimsenin milattan önce Hindistan’da yaşadığına inanılan bir öğretmen ve Budizm’in kurucusu Gatama Buda olduğuna dair bir inanış vardır. Bu kimsenin asıl isminin Siddharta Gautama olduğu düşünülüyor.

Sanskkritçe dilinde buddha, uyanmak, farkında olmak ve idrak etmek anlamına gelir. Buddha inancında temelde 4 temel ilke vardır:

  • Gerçek Dukkha: Hayat ve varoluş temelde acılarla süslüdür ve zevk, sefa ve eğlence boş aktivitelerdir.

  • Gerçek Samudaya: Acılarımı arzu ve isteklerimizden gelir.

  • Gerçek Nirodha: İstek, arzular ve bencillikten vazgeçildiğinde acılar son bulur.

  • Gerçek Magga: Sonsuz mutluluk ve huzura erişmek için kör isteklerini bırakmayı başarmak gerekir.

13. Om

13. Om

Yoga ve meditasyon yapan kimseler tarafından sıklıkla duyulan bir söz olan om, odaklanmayı sağlamak için kullanılan bir mantradır. “Om mani padme hum.” cümlesindeki hum sözcüğünün kısaltılmış hali olduğu düşünülmektedir. Om, Sansktritçe’de lotusun içindeki mücevher anlamında kullanılır. Bilincin aydınlanmasını simgeleyen bu sembol, Hinduizm’in kutsal kitabı olan Vedalar’da evrenin nefesi anlamında kullanılmıştır. Om kelimesi aslında aum’dur ve 3 harften oluşmaktadır. Bu üç harf için şu yorumlar yapılmıştır:

  • Geçmiş, şu an ve gelecek

  • Uyanıklık, uyku ve derin uyku

  • Cennet, dünya ve cehennem

  • Brahma, Vishnu ve Shiva (Yaratıcı Tanrı, Sürdürücü Tanrı ve Yok Edici Tanrı)

Evrende bulunan her şeyin birbiri ile etkileşim de olduğuna ve her şeyin birbirini titreştirerek hareket geçirebildiğine dair bir inanış mevcuttur.

14. Kuş Tüyü

14. Kuş Tüyü

Kuş tüyü, ğretilerde yaratıcıdan, ölmüşlerden, atalardan bir mesaj almak, arınmak, affedilmek ve ilahla iletişim kurmak ile ilişkilidir. Bir çıkmaza girildiğinde ve cevabını merak ettiğimiz bir soruyu evrene sorulduğunda cevap kuş tüyü aracılığı ile geldiğine dair bir inanış vardır. Masallarda mitlere birçok türde ssembolize edilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1311
412
247
143
140
78
69
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın