Görüş Bildir
Haberler
Kepeklenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kepeklenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
14.01.2022 - 09:26

Birçok kişide zaman zaman görülebilen kepek, en yaygın cilt sorunlarından biridir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla yaşanır. Bunun nedeni ise halen daha tam olarak bilinmemektedir. Kepeğe yol açan pek çok faktör bulunur. Bu nedenle altta yatan rahatsızlıklar araştırılmalı ve çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kepek sadece bir cilt problemi değildir. Aynı zamanda pek çok kişide psikolojik sorunlarda yaratmaktadır. Eğer kepeğin yanında kaşıntı, kızarıklık ve şişlikte görülüyorsa mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Peki, kepek oluşumuna hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cilt sürekli olarak kendi yenileyen bir yapıya sahiptir. Cildin altında yeni hücreler oluştukça, ortaya çıkan ölü hücreler üste doğru itilir. Bu ölü hücreler normal şartlarda gözle görülmez. Ancak herhangi bir nedenden dolayı hücre yenilenmesinde problemler oluşursa ölü hücreler saç köklerinde birikmeye başlar. Ölü hücrelerin topaklanarak pullar oluşturmasına kepek denir. Basit önlemler ile kepek oluşumu engellenebilir. Kepek oluşumu hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kepeklenme Nedenleri...

Kepeklenme Nedenleri...

Saç derisinde kepek oluşmasına yol açan pek çok faktör bulunmaktadır. Kepek oluşumuna neden olan rahatsızlıklar ise şunlardır:

  • Seboreik Dermatit: Dünyada en yaygın cilt hastalıklarının başında gelir. Vücudun çeşitli yüzeylerinde kaşıntı, pul pul dökülme ve kızarma ile ortaya çıkar. Stres, depresyon, mevsimsel değişiklikler, beslenme şekilleri, yemeklere alerjiler, maya enfeksiyonları, bazı ilaçlar bu hastalığın oluşumunu tetikler.

  • Tinea Capitis: Bu hastalık halk arasında saçkıran olarak bilinir. Nedeni tam olarak bilinmese de otoimmün hastalıklardan dolayı meydana geldiği düşünülmektedir.

  • Kontakt Dermatit: Bazı kişilerin vücutları, kimyasal maddelere karşı hassasiyet gösterebilir. Saç derisinde kullanılan şampuan, krem, boya, jöle gibi maddeler alerji oluşturup deride iltihaplanmaya yol açar. Bu durumda kontakt dermatit oluşur. Kepeklenme en sık görülen belirtisidir.

  • Sedef Hastalığı: Cilt hücrelerinin daha hızlı çoğalmasına neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Cilt yüzeyinde beyaz pullanma ve kırmızı lekeler görülür. Özellikle kafa derisinde görülen sedef hastalığı kepek oluşumuna sebep olur.

Kepeklenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kepek sorunu yaşayan kişilerin hastanelerin dermatoloji bölümüne gitmeleri gerekir. Bu bölümde kepek oluşumuna yol açan rahatsızlıklar teşhis edilir. Hastalığa göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Kepek tedavisinde başvurulacak ilk yöntem kepek önleyici şampuan kullanılmasıdır. Aynı zamanda bazı losyonlar, ilaçlarda önerilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın