onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kemik Erimesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kemik Erimesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
13.12.2021 - 11:01

Kas-iskelet sisteminde bulunan kemikler, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Çocukluk ve bebeklik dönemlerinde yavaş olan kemik yapımı, Adölsan döneminde ise farklılaşır. 20'li yaşların sonlarına doğru kemik yapımı ve kemik yıkımı hemen hemen aynı seviyeye ulaşır. Bu zamanlardan itibaren yaş ilerledikçe kemik yıkımının geciktirilmesi için birtakım önlemler alınır. Kalsiyum ve D vitamini alınarak kemik sağlığının korunması gerekir. Yaşlanma ile birlikte kemik yıkımı oldukça hızlanır ve dengesiz beslenme ile birlikte kemik erimesi gerçekleşir. Kemik erimesine tıp dilinde osteoporoz da denilir. Bu durum ilk başlarda hiçbir sıkıntıya yol açmazken, sonraki dönemlerde kemiklerde kırıklara ve çeşitli hasarlara sebep olur. Peki, kemik erimesi nedir? Kemik erimesine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kemik erimesine yol açan pek çok faktör bulunur. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür. Özellikle menopoz döneminde östrojen hormonunun az salgılanması ile birlikte kemik kütlesinde bazı kayıplar meydana gelir. Bu kayıplar ile birlikte belde, sırtta ağrılar ve kamburlaşmalar yaşanır. Romatoid artrit, kronik karaciğer hastalıkları, KOAH gibi kronik obstrüktif hastalıklar, diyabet, insülin, böbrek yetmezliği, böbrek nakli gibi durumlarda kemik erimesine yol açmaktadır. Hareketsiz bir yaşam tarzı, aşırı kilo ya da aşırı zayıflık, sigara ve alkol kullanıma da bu duruma sebep olan faktörler arasında yer alır. Kemik erimesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kemik Erimesi Belirtileri

Kemik Erimesi Belirtileri

Kemik erimesi ilk zamanlarda oldukça zor anlaşılır. Kemik yoğunluğundaki azalmalara karşı kemikte herhangi bir hasar meydana gelmez. Kemik yoğunluğu testleri ile ortaya çıkar. Kemik erimesinin bazı belirtileri ise şunlardır:

  • Omurga içerisindeki kırıktan ya da çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları

  • Zaman içinde kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak oluşan boy kısalmaları

  • Kamburlaşma ve çarpık duruş

  • Basit hareketlerde bile ortaya çıkan kırılma ve çatlamalar

  • Dişler de kayıplar

  • Diş eti sorunları

  • Bacaklarda kramp

  • Sırt ağrılarının artması

  • Eklem ağrıları

Kemik Erimesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kemik Erimesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kemik erimesi yaşayan kişilerin, sağlık kuruluşlarının fizik tedavi ve rehabilitasyon, kadın hastalıkları ve doğum bölümlerine gitmeleri gerekir.

Bu rahatsızlığın tespit edilebilmesi için kemik yoğunluğu testi yapılır. Kemik yoğunluğu ölçümünün yapıldığı yönteme DEXA denilir. Kolay ve ağrısız bir şekilde radyasyon ile uygulanır. Kemik erimesine bağlı kemiklerde kırık oluşumunun önlenebilmesi için vitaminler ve mineral ile destek sağlanır. Aynı zamanda hastalara osteoporoz ilaçları önerilir. Bir diğer tedavi seçeneği monoklonal antikor ilaçlarıdır. Bu ilaçlar deri altından uygulanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın