Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kapalı Ekonomi Modelleri Nedir? Dünyada Kapalı Ekonomi Modelini Uygulayan 7 Ülke
Okuduğunuzda şaşıracağınız ekonomi modelini inceliyoruz!
Kapalı ekonomi nedir?
1. Brezilya
Kapalı ekonomi modelini uygulayan ülkelerden biri olan Brezilya, ekonomisini ülkede yetişen tarım ürünleri ile kalkındırmasıyla biliniyor. UNDP tarafından yayınlanan rapora göre, bu ülke dünya çapında gelir eşitsizliği dağılımında 7. sırayı çekiyor.
2. Fas
Orta gelir düzeyinde bir ülke olarak kabul edilen Fas da kapalı ekonomi modelini benimseyen ülkelerden biri olarak biliniyor. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sının yarısı neredeyse hizmet sektörüne bağlı.
3. Cezayir
Cezayir ise kişi başına düşen gelir minvalinde alt orta gelirli bir ülke konumunda. Dünyanın en büyük 58. ekonomisi olması da bu durumu destekler nitelikte. Bununla birlikte, ülkenin harcama gücünün arttığını da belirtelim.
4. Moldova
Moldova, Avrupa kıtasının en fakir ülkelerinden biri olarak biliniyor. Ülkenin ekonomisinin oldukça büyük bir bölümü tarıma dayalı. Ülke, kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından Avrupa'nın en yoksul ikinci ülkesi...
5. Vietnam
Vietnam, her ne kadar 2020 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından dünyanın 37. satın alma gücüne sahip ülkesi olsa da kapalı ekonomi modelini uygulayan ülkeler arasında.
6. Kuzey Kore
Listenin en ünlü ülkelerinden biri de şüphesiz Kuzey Kore. Ülke politikalarının oldukça sert olduğu bu noktada, aynı durum ekonomi modeli için de geçerli denilebilir.
7. Küba
Son olarak Küba'dan bahsedelim. Ülkenin en büyük geliri tahmin edilebileceği üzere turizmden geliyor. Kapalı ekonomi modeli uygulaması, dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul edilmesini geri planda bırakmıyor.
Yorum Yazın