Görüş Bildir
Haberler
Kahve İçmeyi Bıraktığınızda Vücudunuzda Nelerin Değişebileceğini Biliyor muydunuz?

Kahve İçmeyi Bıraktığınızda Vücudunuzda Nelerin Değişebileceğini Biliyor muydunuz?

Başak Nur Süner
05.03.2020 - 07:30 Son Güncelleme: 24.03.2022 - 13:03

Her gün olması gerekenden fazla kahve içip bağımlısı olanların kahve içmeyi bıraktığında yaşayabileceği değişiklikleri derledik. Her şeyde olduğu gibi kahveyi de doğru miktarda tüketmek önemli tabii. Ancak bir kahve bağımlısıysanız sağlığınız için bir uzmana danışarak yardım alabilirsiniz.

Kaynak: 1, 2, 3

1. Kaygı bozukluklarınız azalabilir.

1. Kaygı bozukluklarınız azalabilir.

Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne göre, kafein hızlı kalp atış hızı, ağır solunum ve panik gibi anksiyete ile ilişkili semptomlara neden olabilir. Panik ataklara, hafif veya şiddetli anksiyeteye eğilimliyseniz veya anksiyete belirtileriniz varsa, özellikle kafeinin olumsuz etkilerine karşı savunmasız olabilirsiniz (K).

2. Kendinizi çok daha enerjik hissedebilirsiniz.

Kafein, işlerinizi yapmanız gerektiğinde sağladığı enerji artışı nedeniyle dünyada en çok kullanılan ve bağımlılık yapan maddelerden biridir. Tükettikten hemen sonra enerji verdiği bilinse de zaman içinde düzenli tüketim normalden daha fazla yorgunluğa yol açabilir (K).

3. Çok daha iyi bir uyku çekebilirsiniz.

3. Çok daha iyi bir uyku çekebilirsiniz.

Kafein vücudu adrenalin ve kortizol pompalaması için uyarır ve sempatik sinir sistemini harekete geçirir. Bu, vücudunuzun dinlenirken bile çalışmasına, aynı zamanda sirkadiyen ritminizi de etkileyerek uyku döngülerinizde bozulmaya neden olabilir (K).

4. Kilo verebilir

4. Kilo verebilir

Kahvenin yağ yakımını hızlandırdığı söylense de alışkanlıklarınızı devam ettirdiğinizde, özellikle şeker ve kremayla dolu içtiğiniz kahveler kilo almanıza neden olabilir. Daha az kahve içmek hem kalori hem de paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.

5. Ya da kilo alabilirsiniz.

5. Ya da kilo alabilirsiniz.

Kiloyla ilgili durum aslında kahveyi nasıl içtiğinizle ve yerini neyle doldurduğunuzla alakalı olarak değişir. Kahve iştahınızı geçici olarak bastırabileceğinden, günlük kahvenizi içmeyi bıraktığınızda kendinizi yağ veya şeker yüklü abur cuburlar yerken bulabilirsiniz.

6. Kafein çekilmesi

6. Kafein çekilmesi

Düzenli olarak kahve tüketen insanlarda kafein çekilmesi oluşur. Bunun ortalama olarak, çekilmenin sadece bir ile üç gün süreceğini bilmek rahatlatıcıdır (K). Bu durum birçok semptoma neden olabilir:

7. Rahatsız edici baş ağrıları

7. Rahatsız edici baş ağrıları

Kahve içmeyi bıraktığınızda, vücudunuzu adrenalin ve dopaminden yani sizi uyanık tutan hormonlardan mahrum edersiniz. Bunun yerine, dinlenme ve yorgunluktan sorumlu bir hormon olan bir adenosin seli başınıza doğru akar ve beyinde baş ağrısına neden olan bir değişikliğe neden olur (K).

8. Hastalık hissi

8. Hastalık hissi

Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler. Ancak uzmanlar, kafein çekilmesinin fiziksel semptomlarının çoğunun ilk iki gün sonra geçeceğini, ancak yan etkilerin geri kalanının bir veya iki haftadan fazla sürmeyeceğini söylüyor.

9. Çok daha beyaz ve samimi bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

9. Çok daha beyaz ve samimi bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

Kahve son derece asidiktir, yani diş minesini aşındırır ve her yudumda dişlerinizde leke bırakır. Kafeini kesin ve dişlerinizi ömür boyu erozyondan koruyacak ve daha beyaz bir gülümsemeyle güne başlayın.

10. Konsantrasyon bozukluğu

10. Konsantrasyon bozukluğu

Yorgunluk ve sinirlilik kahve içermeyen bir beslenme döngüsünün konsantrasyon eksikliğine de katkıda bulunan iki yan etkisidir. Konsantrasyon kaybına karşı koymak için, beyninizi uyanık tutmak ve görevde tutmak için naneli sakız çiğnemeyi deneyin.

11. Kabızlık tuvalette saatlerce beklemenize neden olabilir.

11. Kabızlık tuvalette saatlerce beklemenize neden olabilir.

Kafein bağırsaklarınızı harekete geçirir, bu yüzden her zamanki kahve fincanınızı yudumlamayı bıraktığınızda kendinizi oldukça şişkin hissedebilirsiniz. Ama kafeini bırakmak istiyorsanız bu sizi yıldırmasın, banyo gezilerinizi düzenli tutmanın birçok yolu var: bol miktarda lif tüketin ve bol su için. Düzenli egzersiz de sindirim sisteminizin size teşekkür etmesini sağlayacaktır.

12. Daha sakin biri haline gelebilirsiniz.

12. Daha sakin biri haline gelebilirsiniz.

Çok fazla kafein sizi bacak sallaması ya da ani hareketlilik gibi sorunlar yaşatıyorsa, kafeine tamamen etme zamanı. Kafein bir uyarıcı olduğundan, doğal olarak vücudunuzdaki adrenalin ve stres hormonlarını yükseltir. Kafeinden kurtulmak daha az kendinizi daha az stresli hissetmenizi sağlayacaktır.

13. Kahve içmeyi tamamen bıraktığınızda normalde aldığınızdan daha az antioksidan alarak kahvenin sağlığa olan faydalarını kaçırabilirsiniz.

13. Kahve içmeyi tamamen bıraktığınızda normalde aldığınızdan daha az antioksidan alarak kahvenin sağlığa olan faydalarını kaçırabilirsiniz.

Çok sayıda çalışma, günde üç fincandan fazla kahve içmenin, meme kanserinden parkinson'a kadar birçok hastalığın riskini azaltabileceğini ve kemik sağlığını artırabileceğini bulmuştur. Ne yazık ki, kahveyi keserseniz, sağlık faydalarını da kaybedeceğinizi söylemeye gerek yok. Neyse ki, kahvenin yerine antioksidan açısından zengin çay, meyveler ve sebzeler tüketerek düzenli kahve alımını telafi etmek zor değil.

Kahveyi bırakamam diyenlerdenseniz ölçülü ve sağlıklı kahve seçeneklerini tüketmeye başlayabilirsiniz.

Hatta mükemmel kahveleri kendiniz de hazırlayabilirsiniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
138
79
31
19
18
16
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bilirkişi Raporu

Burdaki bilgilerin çoğu asılsız ve araştırmalarla sabittir ki bir çoğu da tam tersidir. Güvenip de hayatınızı uykulu geçirmeyin. Belli ki editör Çaykur'dan p... Devamını Gör

Arwen

Kesinlikle burada zararı falan anlatılan şeylerin tam tersi yararı olduğunu daha önce çok fazla yerde okuduk , gördük.. Nasıl olurda şu an tam tersi etkisi o... Devamını Gör

Gallardo

ne alaka amk? yıllardır içiyorum, ara verdiğimde oluyor ama bunların hiçbirini yaşamadım. kahveyi sevmeyen bir ruh hastasının yazısı bunlar.

seda özgül

2 TL fark ile büyük boy istermisin çocuk adam