Görüş Bildir
Haberler
Kadınlarda Görülen Hormonal Dengesizliğin 12 Önemli Belirtisi

Kadınlarda Görülen Hormonal Dengesizliğin 12 Önemli Belirtisi

Şişkinlik, sinirlilik, saç dökülmesi, çarpıntı, kan şekeri sorunları, kısırlık... Bunlar sadece hormon dengesizliğinin birkaç belirtisidir. Hormonal dengesizlik, vücutta çok farklı şekillerde kendini belli edebilir.

Menstrüasyon ve ovulasyondan sorumlu aylık dalgalanmalar veya hamilelik sırasında meydana gelen değişiklikler gibi bazı hormonal değişiklikler normal olabilir.

Not: Yaşadığınız sorunların doğru tanı ve tedavisi için mutlaka uzmana başvurun.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Adet düzensizliği

1. Adet düzensizliği

Çoğu kadın, 21 ile 35 gün aralıklarla devam eden adet döngüsüne sahip. Bazı kadınlar ise düzensiz dönemler yaşar. Bu dönem normalden daha kısa veya daha uzun; normalden daha hafif veya daha ağır geçer. Bu düzensizlik bazı sorunların belirtisi olabileceği gibi hormonal dengesizlikle de ilgili olabilir. Doğru tanı için doktora danışmanız önemlidir.

2. Akneler

2. Akneler

Birçok kadın, adet döneminden önce veya dönemi sırasında sinir bozucu sivilceler çıkarırlar. Ancak, kronik akne farklı bir şeydir. Geçmeyen sivilceler, fazla androjenler veya kadın ve erkeklerin sahip olduğu testosteron gibi erkek hormonlarından kaynaklanabilir.

3. Uykusuzluk ve uyuyamama

3. Uykusuzluk ve uyuyamama

Uyuyamıyor veya uykunuzu alamıyorsanız bu durum hormonal dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Progesteron, uykuya yardımcı olan yumurtalıklar tarafından salınan bir bileşiktir. Salınımı düştüğünde uyku sorunları, gece terlemeleri gibi sorunlar yaratabilir.

4. Bilinç bulanıklığı

4. Bilinç bulanıklığı

Bilinç bulanıklığı, altta yatan pek çok nedenden dolayı oluşabilecek bir semptomdur. Menopoz öncesinde ve sonrasında kadınların hafıza şikayeti ve konsantrasyon güçlüğü olabilmektedir. Düşen östrojen seviyeleri bu durumun sebebi olabilir ancak diğer faktörler de rol oynayabilir.

5. Yorgunluk

5. Yorgunluk

Yorgunluk, altta yatan potansiyel farklı birçok nedenden kaynaklanabilen yaygın bir semptomdur. Progesteron uykuya dalmayı zorlaştıracağı gibi yorgunluğa da neden olabilir. Yorgunluğa neden olan bir diğer yaygın hormonal dengesizlik, düşük tiroid hormon düzeyleridir (hipotiroidizm). Doğru tanı, kolay bir kan testiyle elde edilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Karın ağrısı ve bağırsak sorunları

6. Karın ağrısı ve bağırsak sorunları

Gastrointestinal kanalı kaplayan hücrelerin hem östrojen hem de progesteron için reseptörleri vardır. Bu hormonların seviyeleri, bir kadının aylık adet döngüsü boyunca değişir. Bu durum, gastrointestinal sistemin işlevini etkilerler. Kadınlar, genellikle adet dönemlerinde, karın ağrıları, şişkinlik, ishal, kabızlık, kusma ve bulantı gibi sorunlar yaşarlar. Fakat bu durum genel olarak yaşanıyorsa altta yatan başka sebepler de olabilir. Doktora başvurulması önemlidir.

7. Depresyon

7. Depresyon

Hormonal dengesizlik bazı duygudurum bozukluklarına neden olabilir. Birçok kadın, adet döneminden önce ve bu dönemde öfke, sinirlilik, ruh hali, depresyon ve kaygı yaşamaktadır. Bunlar premenstrüel sendrom (PMS) ile ilişkili olabilir. Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) daha ciddi bir PMS biçimidir. Östrojenin dopamin, serotonin ve norepinefrin gibi nörotransmiterler üzerinde bir etkisi vardır.

Sigara içmemek veya alkol almak bu belirtilere yardımcı olabilir. Kafein, şeker ve sodyumdan temizleyin. Bol miktarda egzersiz yapın, yeterince uyuyun ve yeterli kalsiyum alın. Doktor kontrollerinizi aksatmayın.

8. İştahta değişim

8. İştahta değişim

Bir kadının aylık döngüsü sırasında ya da genelde sahip olduğu düşük östrojen seviyeleri açlığı engelleyen bir hormon olan leptini etkiler. Bazı kadınlar, daha iyi hissetmek için yağ, kalori, şeker ve tuz bakımından yüksek olan yiyecekler tüketir. Ne yazık ki, bu yiyecekleri yemek kadınları daha da kötü hissettirebilmektedir. Sodyum, vücuttaki su tutma ve şişmeyi arttırır.

9. Baş ağrısı

9. Baş ağrısı

Çeşitli durumlar baş ağrısını tetikleyebilir, ancak östrojen düzeylerindeki düşüş de kadınlarda baş ağrısı için yaygın bir nedendir. Kronik baş ağrısının nedeni için mutlaka doktora danışın.

10. Vajinal kuruluk

10. Vajinal kuruluk

Menopoz öncesinde düşen östrojen seviyeleri ve menopoz sonrası östrojen eksikliği vajinal kuruluğa yol açabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Düşük libido

11. Düşük libido

Testosteron genellikle bir erkek hormonu olarak düşünülür ancak hem erkek hem de kadınlarda bulunmaktadır. Düşük testosteron seviyeleri düşük libidoya neden olabilir. Bu da cinsel isteksizliğe yol açabilir.

12. Meme dokusunda değişiklik

12. Meme dokusunda değişiklik

Çok yüksek veya çok düşük östrojen, meme dokularında değişikliklere neden olabilir. Yüksek östrojen topak şeklindeki veya yoğun meme dokusuna, hatta kistlere neden olabilir. Çok düşük olan östrojen seviyeleri, meme dokusu yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Meme de herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya östrojen seviyelerine ilişkin endişeleriniz varsa, bir değerlendirme için doktorunuza başvurun

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
204
67
26
24
22
21
16
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın