Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
İyi Ev, İyi Eş, İyi Araba! Toplumun Bize Dayattığı 15 Statü Göstergesi

etiket İyi Ev, İyi Eş, İyi Araba! Toplumun Bize Dayattığı 15 Statü Göstergesi

Statü en temel anlamıyla, bir kimsenin bir toplumda ya da topluluk içindeki durumu, yeri, kazandığı saygınlık ve makamı olarak özetlenebilir.  Ve bu olgu, çoğunlukla bir kişinin eğitimi, bulunduğu pozisyon, gelir ve refah düzeyi ile ölçülür. Ancak ne yazık ki bizler, özellikle eğitim ve refah düzeyini gitgide göz ardı ederek, büyük oranda gelir kısmı ile ilişkilendirdiğimiz bir takım göstergelerle bunu ölçmeye daha da kötüsü doğruluklarına inanmaya başladık. İşte onlardan bazıları:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Evlilik

Belki de hayatımızın en büyük kararı olan evlilik, çoğu insan tarafından sevdiğin kişi ile yaşamını birleştirdiğin, uzun ve oldukça emek isteyen bir yolculuktan ziyade sadece 'Başarı' olarak görülüyor. Ne yazık ki toplumumuzun büyük bir kısmına yer etmiş bu algı yüzünden, bir insan hayatı boyunca bir sürü başarıya imza atmış olsa bile eğer ki evli değilse -özellikle belirli bir yaştan sonra-, diğer her şey gölgede kalıyor. 

Daha geniş bir çerçeveden bakarsak, artık her yerde rastladığımız; insanların adeta evliliklerini yarıştırdığı, 'Kocişko' temalı sayfaların/programların bu kadar popüler olması da bu konunun doğruluğunun önemli bir göstergesi.

2. Tabii ki: Ev sahibi olmak

Ev sahibi olmanın da maddi gelir göstergesi olduğu bir gerçek. Zaten sırf bu sebeple evimiz,arabamız olsun diye senelerce ödeyeceğimiz borçların altına giriyor, bu uğurda yıllarca çalışıyoruz. Oysa maddi şeylere bu kadar önem vermektense; bu paraların belki çok daha azını kişisel gelişimimize, yeni yerler keşfetmeye, öğrenmeye, kısacası değer biçemeyeceğimiz deneyimlerimize harcasak çok daha mutlu ve aslında statü denilen şeyin en önemli kıstaslarını yerine getirmiş bireyler olurduk.

3. Bir diğeri: Araba sahibi olmak

'İyi bir araban varsa itibar sahibi ve güçlüsündür.'

Bir insanın para kazanabildiğini gösteren en önemli unsurlardan birisi kabul edilen araba sahibi olmak, özellikle erkeklerde belli bir yaştan sonra aranan ve olması beklenen saçma bir özellik. Evet hele de iyi bir marka arabanız varsa, gelirinizin yüksek olduğu konusunda izlenim yarattığı bir gerçek. Ancak insanların sırf bu sebepten bir ton kredi çekip aldıkları, daha o borcu ödemeden, bunun modeli eskidi diye arabasını tekrardan değiştirdiği günümüzde bunun ne kadar doğru bir gösterge olduğu tartışılır. Zaten gelişmiş çoğu ülkeye baktığımızda insanların, arabaları sadece bir ihtiyaç olarak gördüğünü, markasına/modeline o kadar önem vermediğini görebiliriz.

4. Benzinli araba kullanmak

Benzinin fiyatı düşünülürse, aslında bunun da en az araba sahibi olmak kadar önemli bir kriter sayılması normal. :)

5. İsmi prim yapan bir yerden kahve içmek

Canım yaa! Ben sabahları soya sütlü, az şekerli ; white chocalate mocha'mı içmeden ayılamıyorum!

Öncelikle sözümüz gerçek kahve tutkunlarından dışarı. Ancak insanların kahveden anlamasını; hava atacakları bir araç, bir ayrıcalık olarak gören kesimler tarafından, bu konunun reklam yapılması, kahve seviyorMUŞ, anlıyorMUŞ gibi davranması gerçekten sinir bozucu. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan, sırf hava atmak için elde bardak ile gezmekten bahsetmiyorum bile. Daha sinir bozucu olansa, insanların çoğunun bunu gerçekten bir elitlik olarak görmesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bir mekanda tanınmak

Çünkü arkadaşlar, hele de potansiyel kız/erkek arkadaşlar ile gidilen mekanda 'Her zamankinden' diyebilmek aşırı havalı geliyor, ne yazık ki...

7. Telefon veya Pc Markası

7. Telefon veya Pc Markası

Sanırım bu konunun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını anlatmaya pek gerek yok. Öyle bir seviyeye geldi ki, artık özelliklerini önemsemeden, sırf markası uğruna bilgisayar alıyor, daha eskimeden üst modeli çıktı diye çılgınlar gibi her yıl telefonlarımızı değiştiriyoruz.

8. Kullanılan sigaranın markası

8. Kullanılan sigaranın markası
img00.deviantart.net

Masanın üzerine çıkarılan anahtar-cüzdan- telefon üçlüsünün adeta Dartanyan'ı olan sigara paketi de -sanki büyük bir marifetmiş gibi- çoğu kesim için bir statü göstergesi. 

Aslında saçma gelse de günümüzde sigara masrafı, ev veya araba sahibi olmakla yarışabilecek düzeye geldiği için markası ne olursa olsun, sigara kullanmanın başlı başına bir gösterge sayılması normal olabilir. :)

9. Ünlü birini tanımak

9. Ünlü birini tanımak

Çoğunluk için olmasa da bir kesim için gerçekten bu bir gösterge. !!?

10. İngilizce Bilmek

3. 4. dil biliniyorsa hadi neyse de, İngilizce'nin evrensel bir dil halini aldığı günümüzde bunun hala bir kriter olarak görülmesi gerçekten çok saçma. Bir de sırf bildiğini göstermek uğruna araya yabancı kelimeler sıkıştırarak yapılan konuşmalar yok mu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Spor salonuna gitmek

Sadece o salonlara gitmek değil orada giydiklerimiz bile artık birer etiket niteliği taşımaya başladığından, hemen hemen her markanın ayrı bir spor giyim reyonu bile oluştu.

12. Merkezi bir yerde oturmak

12. Merkezi bir yerde oturmak

13. Lüks mekanlarda eğlenmek

30 liraya içtiğimiz üç yudumluk içkinin 15 lirasını, mekanda check-in yapabilmek, bakın ben buralarda eğlenebiliyorum imajı yaratabilmek uğruna veriyoruz sanırım.

14. Çok fazla günlük ilişki yaşamak

Tamamen yüzeysellik barındıran bu durumun özellikle erkekler tarafından övünülecek ve hava atılacak kadar önemli bir marifet sayılması, hele hele bir de bunun statü konusunda pozitif bir gösterge olarak görülmesi gerçekten anlamsız.

15. Ve tabi ki: Toplu taşıma kullanmamak

15. Ve tabi ki: Toplu taşıma kullanmamak

Özellikle büyük şehirlerde, özellikle kabus gibi bir trafiği olan İstanbul'da yaşayanlar için böyle bir algının olması oldukça anlamsız. Metro ile on dakikada gidebileceği mesafeyi, araba ile 1 saat trafik çekerek gitmeyi tercih eden insanlar, daha iyi yaşamaktan ziyade prestijli görünmek adına sadece eziyet çekiyorlar.

Bu konuda en güzel örnek için bknz: Keanu Reeves. Prestijse prestij, statü ise statü...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
433
47
41
14
13
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
colombian

tyler durden hazırlamış galeriyi =))

aleste more

ev sahibi olmak statü göstergesi dayatma bla bla, burası türkiye olm işten atsalar bi bok diyemezsin hastalansan devlet siktiretse elini kaldıramazsın, ev gü... Devamını Gör

Boltonlarin Remzi

Editör haklı. Bunu idrak etmek de zor değil aslında. Evet Türkiye'de yaşıyor olmanın getirdiği bazı şeylere uymak zorundalığı var. Amma pahalı cafe restoranl... Devamını Gör

Quinn

#10 çoğunluğu ingilizcenin i'sinden anlamayan bir ülkede bence statü göstergesi olabilir.en azından parayla değil de bilgi ile alakalı bir şeyy