"İşten Çıkaracak Adam Kalmadı, Sıra İflaslarda" Tekstil ve Giyim Sektörlerinde Küçülme 2024'te de Devam Edecek
"İşten Çıkaracak Adam Kalmadı, Sıra İflaslarda" Tekstil ve Giyim Sektörlerinde Küçülme 2024'te de Devam Edecek
Ekonomide son yıllarda yaşanan sorunlar artık 7'den 77'ye herkesin bildiği ve hissettiği bir durum oldu. Alım gücündeki erimeyle faturanın en çok dar ve sabit gelirli kesime kesilmesi, orta sınıf kavramının alt-orta sınıfa dönüşmesi en azından işsizlik tarafında kendini göstermemesiyle avunuluyordu. Ancak bazı sektörlerde bu durum aynı olmadı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye ve dünyadaki olumsuzlukların tekstil ve giyim sektörlerinde sıkıntıların artmasına neden olduğunu açıkladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tekstil ve giyim sektöründe geçen yıllarda başlayan istihdam kaybı 200 bin kişiyi aştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tekstil ve giyim sektörlerinde, 2021 yılında Türkiye'de kurlarda artışın 2022'de TL'nin reel değerlenmesine dönmesiyle, ihracata yönelik politikaların yanında özellikle güçlü olunan Avrupa pazarında da daralmayla istihdam kaybı görülmeye başlanmıştı.
Deprem bölgesinin tekstil ve giyim sektörlerinde aldığı pay yüzde 9 civarında olurken, Adıyaman 11 il arasında hazır giyimde en önemli illerin başında geliyor. Kaya, bölgede fabrikalarda çarkların döndüğünü belirtirken, "Yetişmiş elemanlar bölgeyi ve sektörü terk etti" diye konuştu.
Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen, deprem bölgesinde değerlendirmelerde bulunurken, Kasım 21 itibarıyla ihracatta yüzde 9 ciro kaybı, yüzde 15,5 adet bazlı düşüş olduğunu belirttiler.
Sektör genelinde yüzde 40'a yaklaşan kapasite düşüşleri olduğunu söyleyen Kaya, büyük firmaların talepsizlikten daha çok etkilendiğini, küçük firmaların hızlı hareket edebildiğini belirtti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sektörde sıkıntının 2022’nin son çeyreğinde başladığı iletilirken, büyük pazarlarda yaşanan resesyon ve enflasyonun tekstil ve hazır giyim sektörlerine etkisi, 200 binden fazla kişinin işini kaybetmesi oldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri de TGSD yetkilerini teyit ediyor.
Dünyada 600 milyar dolar olan hazır giyim sektörü ihracatından Türkiye yüzde 3,5 pay alıyor. Rakip ülkelerin vergi ve ambargoları bir şekilde aştığını söyleyen Kaya, 350-400 dolar olan işçilik maliyetlerinin 900 dolara ulaştığını, Türkiye'nin rakip ülke olan Çin, Bangladeş, Mısır ve Vietnam'da ciddi pahalı olduğunu belirtti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın