Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İstanbulkart Alışveriş Kartı Oluyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 2016’dan itibaren İstanbulkart'ları elektronik para kartına dönüştürme kararı aldı. Taksi ve dolmuşların koordinasyonu için de yeni düzenlemeler hedefleniyor.
İstanbul'da toplu ulaşımda kullanılan İstanbulkart'ın, alışveriş ve diğer şehircilik uygulamalarında da kullanılabilecek nakit para kartına dönüştürülmesi, belediye meclisinin oturumunda kabul edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'Kredi kartı değil, bir cüzdan, nakit para gibi her yerde geçebilecek bir kart' diyerek ön bilgi verdiği düzenleme, 15 yıl süre ile BELBİM’e yetkilendirildi. BELBİM, bu proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne her yıl 1.5 milyon lira + KDV payını ödeyecek ve ücret her yıl yeniden değerlendirilecek.
Alışveriş de yapılacak
Minibüslerde para yerine halk otobüslerindeki gibi tamamen İstanbulkart'ın geçtiği bir sistemin oluşturulması için altyapı çalışmaları devam ederken, uygulama bazı hatlarda pilot olarak denenmeye başlandı.
2016’da hayata geçmesi planlanan proje ile market, restoran ve kafeterya gibi yerlerde de İstanbulkart ile alışveriş yapılabilecek. İSPARK ödemelerinde de kullanılabilecek kartla yapılan harcamalar, cep telefonu veya internet üzerinden takip edilebilecek.
Taksi, minibüs ve dolmuş durakları İSPARK denetiminde
Meclisin Kasım ayı oturumunda, İstanbul'daki taksi, minibüs ve dolmuş taşımacılığı ile duraklarının işletme yetkisini 15 yıllığına İBB Şirketlerinden İSPARK'a verilmesi de kabul edildi.
Taksi, minibüs ile dolmuş işletmeciliğinin düzene sokulmasının hedefleyen uygulamanın yakıt ve zaman tasarrufu sağlaması bekleniyor. İSPARK, yaptığı ön çalışmalar kapsamında İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında kalkış ve son varış noktaları arasında 30 minibüs durağı inşa etti, 10 minibüs kalkış ve varış noktasını da geliştirdi.
Taksiler için 134 çağrı merkezi
İstanbul genelinde 50 açık taksi durağı kuran İSPARK, şehirde çalışan 18 bin taksinin tek merkezden yönetileceği bir sistem kurmayı amaçlıyor. Bu sisteme göre, taksiler müşteri aramayacak, çağrı merkezi aracılığıyla müşteriye ulaşılacak.
Aralık ayında bütün araçların bu sisteme dönüşü başlıyor. Bir yıl içerisinde bütün araçların bu sisteme dahil olması hedefleniyor.
Araçlarda taksici esnafının ve yolcunun güvenliğini sağlayacak panik butonu, kameralar ve GPS gibi teknolojik sistemler yer alacak. Yolcular, ön koltukların arkasına yerleştirilen ekrandan gideceği yeri ve ne kadar ödeyeceğini görebilecek.
Beş dilde hizmet verecek çağrı merkezini turist müşterisiyle anlaşamayan taksici esnafı da arayabilecek. Taksinin içindeki ses mikrofon vasıtasıyla çağrı merkezine aktarılacak ve müşterilere anında destek verilecek.
CHP tepkili: Projeden kimsenin haberi yok
CHP, İBB Meclisindeki oturumda, bugüne kadar dağıtılan 19 milyon İstanbulkart'ın dönüştürülmesi ve taksi, minibüs ve dolmuş taşımacılığı yetkisinin İSPARK'a verilmesine ilişkin raporlarda ret oyu kullandı.
Konuyla ilgili konuşan İBB CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, proje detaylarının kendileri ile paylaşılmadığı, altyapı ile ilgili bilgilendirmenin yapılmadığını belirterek 'Bu çalışmanın neden, hangi koşullarda yapıldığını bilmiyoruz. Hatta bilgi almak üzere soru sorduğumuz Ak Partili üyeler dahi konunun içeriğini bilmiyor. Bize açıklayıcı nedenler sunulmadığı için ret oyu kullandık' dedi.
DHA