Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'da 'OHAL'e İtiraz

İstanbul'da 'OHAL'e İtiraz

yelda kahveci
26.02.2014 - 11:37

Fotoğraf: BirGün

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul'da 'OHAL'e İtiraz

Çağdaş Hukukçular Derneği, Beyoğlu’nda fiili olağanüstü hal anlamına gelen polisin sınırsız arama yetkisiyle ilgili mahkeme kararına karşı itiraz başvurusunda bulundu.

İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Şubat tarihli, 2014/81 sayılı arama kararına göre, polise, Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bir ay boyunca, kişilerin üstleri, eşyaları, araçları ve özel kağıtları üzerinde arama yapılmasına izin verildi.

Aynı karar, 20 Ocak’ta da bir ay süreliğine alınmıştı, İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi bu izni 20 Mart’a kadar uzattı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, ÇHD’nin mahkemeye sunduğu dilekçede, arama tedbirinin, “özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı ve kişisel verilerin gizliliği” gibi temel hak ve özgürlükleri sınırladığı ifade edildi.

“5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 116 ve devamı maddelerinde ve bu yasaya dayanılarak çıkarılmış olan ‘Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nde arama işleminin hangi durumlarda, kimler tarafından, nasıl ve ne zaman gerçekleştirileceği ve kapsamı ayrıntılı bir biçimde düzenlenir.”

“Bu şartları taşımayan, anılan yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak gerçekleştirilen arama işlemlerinin hukuka aykırıdır.”

Dilekçede, “aramanın kapsamı ve arama kararının kim ya da kimler için verildiği konusunda bir sınırlamaya gidilmeyerek kimlerin ve ne aranacağı konusunda polise sınırsız bir yetki verildiği, arama izninin de bir ay gibi uzun bir süre için verildiği” ifade edildi.

“İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararının, CMK’nın 116 ve devamı maddelerine, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğine ve temel hak ve özgürlükleri koruyan ulusal ve uluslararası hukuki güvencelere aykırı olduğu açıkça görülüyor.”

“Bu kadar geniş kapsamlı, Beyoğlu sınırları içindeki herkesi potansiyel suçlu ilan ederek aramaya maruz bırakabilecek bir karar verilemez, bu karar Anayasa’ya da aykırıdır.”

Dilekçede, mahkemenin kararını iptal etmesi talep edildi.

Başvurunun ardından ÇHD İstanbul Şubesi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan avukat Gülvin Aydın, Ankara’da alınan benzer kararı da hatırlattı:

“Geçtiğimiz günlerde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine bir mahkeme tarafından verilen ‘genel arama’ kamuoyunun gündemine OHAL olarak yansıdı.”

“Verilen kararın olağanüstü oluşu yetmezmiş gibi Ankara Emniyeti yaptığı resmi açıklamasında bu tür aramaların ‘rutin olduğunu’ belirtti.”

Ayşa Söylemez | Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/siyaset/1537...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0