Görüş Bildir
Haberler
İsrail'den Gazze'ye Uluslararası Güç Tasarısı

İsrail'den Gazze'ye Uluslararası Güç Tasarısı

Batuhan
07.09.2014 - 15:00

İsrail'den Gazze'ye Uluslararası Güç Tasarısı

İsrail hükumeti Gazze’de uluslararası gözlemci bir güç olmasını öneren Batılı ülkelerin talebini inceliyor. İsrail dışişlerinin konuyla ilgili bir raporu ilgili bakanlara sunduğu ortaya çıktı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, İsrail hükumetinin savaş ve kriz dönemlerinde acil kararlar almakla görevli ‘güvenlik kabinesi’ne, uluslararası gözlemci bir gücün Gazze bölgesinde konuşlandırılması konusunda bir öneri sunduğu basına sızdı.

İsrail’in Haaretz gazetesine göre ‘Gazze’de uluslararası bir gücün konuşlandırılması için parametreler ve prensipler’ başlıklı iki sayfalık ‘gizli’ ibareli belge iki haftadır İsrail güvenlik kabinesi tarafından değerlendiriliyor. Gazeteye açıklama yapan, adının gizli kalmasını isteyen İsrailli kıdemli bir dışişleri görevlisine göre söz konusu çalışma, İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği son askeri saldırı sırasında Almanya, İngiltere, Fransa ve diğer bazı Avrupa ülkelerinden gelen fikirler doğrultusunda yapıldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısı, 26 Ağustos günü varılan açık uçlu ateşkes antlaşması ile son buldu. 51 günlük bombardıman ve kara harekâtında Gazze’de, çoğunluğu sivillerden olan, toplam 2 bin 147 kişi yaşamını yitirirken 11 bin kişi yaralandı. Öte yandan İsrail 67 askerinin ve beş sivilin öldüğünü açıkladı. Bu rakamlar, 2006 Lübnan savaşında 119 askerini yitiren İsrail için son zamanların en kanlı ikinci çatışması olarak kayıtlara geçti.

Kalıcı barış için gözlemci güç

Filistinli ve İsrailli taraflar kalıcı bir ateşkes sağlanması için doğrudan olmayan görüşmelerin bir ay daha sürdürülmesi için anlaşmıştı. Görülen konular arasında Gazze’ye birer hava ve deniz limanı inşası, Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve harap olan kuşatma altındaki bölgenin yeniden inşası yer alıyor.

Mısır henüz görüşmelerle ilgili olarak taraflara resmi bir davette bulunmadı. Görüşmelerin nerede başlayacağı konusunda da henüz bir bilgi bulunmuyor.

Savaş sırasında büyük zarar gören Gazze bölgesinin yeniden inşası için Ekim ayında Mısır’da bir uluslararası bağış konferansının toplanması planlanıyor.

Kaynak: AA, Haaretz

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isr...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0