Görüş Bildir
Haberler
IŞİD, Petrol Satışından Günde 3 Milyon Dolar Kazanıyor

IŞİD, Petrol Satışından Günde 3 Milyon Dolar Kazanıyor

Onedio Medya
26.08.2014 - 14:50 Son Güncelleme: 26.08.2014 - 19:42

Işid Petrol Satışından Günde 3 Milyon Dolar Kazanıyor

INEGMA Araştırma Direktörü Karasik, “Bölgedeki her ülkeye ne kadar satıldığı bilinmese de IŞİD’in günlük toplam petrol gelirinin 3 milyon dolar olduğunu biliyoruz” dedi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analizler Enstitüsü (INEGMA) Araştırma Direktörü Theodore Karasik, IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerden gelen petrolün büyük kısmının yasa dışı yollardan bölge ülkelerine satıldığını kaydetti.

'Bölgedeki kaynaklarımıza göre, bölgedeki her ülkeye ne kadar satıldığı bilinmese de IŞİD'in günlük toplam petrol gelirinin 3 milyon dolar olduğunu biliyoruz' diyen Karasik, etkinliği kırılmaya çalışılan IŞİD'in parasal kaynaklarını önceleri bağışlar yoluyla sağladığını anlattı.

Zaman içinde IŞİD güçlerinin bölgede hırsızlık, haraç, adam kaçırma, fidye gibi yollara başvurduğunu ve finansal gücünün oldukça hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Karasik, ' IŞİD şimdi bütün bu yöntemlere ek olarakpetrol ve tahıl da satarak gelirini artırıyor' dedi.

IŞİD'in Kuzey Irak bölgesindeki petrol üretimi açısından son derece önemli sahaları halen tehdit etmeye devam ettiğini kaydeden Karasik, 'İngiliz ve Amerikalı enerji şirketleri henüz tam olarak faaliyetlerinin geleceği konusunda endişeli değil. IŞİD hali hazırda Irak için asıl varlık kaynağı olan güney petrollerini hiç hedef almadı. Şu anda uluslararası enerji piyasalarını etkileyebilecek bir durum söz konusu olduğunu düşünmüyorum' diye konuştu.

'ABD ve Şam görüşmek zorunda...'

Theodore Karasik, şunları kaydetti:

'Batılılar ve Asyalılar'ın, Kuzey Irak'taki, Bağdat yakınlarındaki enerji sahalarından, asıl kadrosunu geri çektiği yönünde haberler var. Fakat hali hazırda bu enerji şirketlerinden hiçbirisi Irak'ın güneyinden çalışanlarını geri çekmedi. Irak'ta yeni hükümetin kurulması ile uluslararası enerji şirketlerinde çalışanların Bağdat'a geri döneceğini düşünüyorum. Uzun vadede ABD, Şam ile IŞİD tehdidine karşı çözüm bulunması için görüşmek zorunda kalacak. Bu, ABD'nin hava hedeflerini tespit etmesi için ihtiyaç duyduğu bilgi alışverişinin yapılması olabilir.'

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) ' Petrol Piyasası Raporu'a göre IŞİD, Irak'ta toplamda günlük 80 bin varil üretim potansiyeline sahip 7petrol sahasını elinde tutuyor. Günlük 80 bin varillik petrolün bugünkü piyasa değeri, varil başına 103 dolardan hesaplandığında 8,24 milyon doları buluyor.

IŞİD'in, Irak'ta Ayn Zalah, Batma, Najma, Kayara, Himrin, Acil ve Beled sahalarını elinde bulundurduğu belirtilen raporda, örgütün, sahalardan elde ettiği petrolü kendi akaryakıt ihtiyacını karşılamak ve kaçakçılık yaparak gelir oluşturmak için kullandığı ifade edilmişti.

A Haber

Kaynak: http://www.ahaber.com.tr/Ekonomi/2014...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0