Görüş Bildir
Haberler
Kerkük'te IŞİD İlerleyişi Durdu

Kerkük'te IŞİD İlerleyişi Durdu

FreiGeist
30.01.2015 - 09:27 Son Güncelleme: 30.01.2015 - 17:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

Peşmerge birlikleri IŞİD’in dün geceden beri saldırdığı Kerkük çevresinde ele geçirdiği köyleri geri aldı. IŞİD'in bazı bölgelere sızdığı kent merkezindeki çatışmalar da sona erdi.

IŞİD'in dün akşamdan itibaren kentin güneybatısından başlattığı büyük çapta saldırı durduruldu. Bu bölgede Kuzey Petrolleri olarak bilinen petrol şirketinin tesisleri ve şirket binaları bulunuyor.

IŞİD sabah saatlerinde kent merkezinin bazı bölgelerine sızmayı başardı. Ancak merkeze sızan IŞİD mensupları da öldürüldü ve buradaki çatışmalar sona erdi.

Sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalamaya başlayan koalisyon uçakları IŞİD ilerleyişinin durmasının ardından bu bölgelere yönelik bombardımanı durdurdu.

Kerkük'te sabah yerel saatle 10.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

IŞİD sabah saatlerinde ise Kerkük kent merkezinde Irak polis Müdürlüğü ve Kürt partilere ait asayiş karargâhının olduğu bölgeye bombalı bir araçla saldırı düzenledi.

IŞİD mensupları gece saatlerinde Kerkük’ün 12 kilometre güneyinde peşmerge kontrolündeki Tel El Verd, Mektep Halit, Meryembeg ve Molla Abdullah köylerine saldırdı. IŞİD şiddetli çatışmalar sonrası Mektep Halid ve Molla Abdullah köylerini ele geçirdi. Peşmergeler çatışmalar sonucunda bu bölgelerde iki köyü tekrar kontrolüne almayı başardı. 

Peşmerge komutanı öldü

IŞİD mensuplarının zaman zaman bombalı intihar araçlarıyla saldırdığı çatışmalarda Peşmerge 1'inci Tugay Komutanı Şerko Fatih hayatını kaybetti. Peşmerge Bakanlığı, IŞİD'i püskürtmek için bölgeye daha fazla askeri güç sevketti.

IŞİD'in Kerkük'teki saldırıları bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da tehdit ediyor. Daha önce IŞİD'in havan toplarının vurduğu boru hattında yangın çıkmıştı.

Aşiretler birleşmişti

Dün Kerkük kentinde, Arap, Türkmen ve Kürt aşiret liderleri 'Kardeşlik Anlaşması' imzalayarak IŞİD'e karşı birlikte hareket etme ve aralarındaki ihtilafları ortadan kaldırma kararı almıştı.

Taraflar adına açıklama yapan Zengene Aşireti lideri Osman Abdülkerim, 'Kerkük'ün selameti ve IŞİD'e karşı tek yürek olmak için “Kardeşlik Antlaşması” imzaladık. Bu anlaşmayla Kerkük'teki tüm etnik ve mezhep ayrımlarına dur diyoruz' demişti.

Abdülkerim, anlaşma kapsamında aşiretlerin, Kerkük çevresini ve şehir merkezini koruyan tüm güvenlik güçlerini destekleyeceğini vurgulayarak, 'Ayrıca terör saldırıları, şiddet olayları, araç hırsızlığı, çetecilik ve adam kaçırma olaylarını kınıyor ve reddediyoruz' ifadelerini kullanmıştı.

Irak ordusu boşalttı, peşmerge girdi

10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordusu birçok bölgeden çekilmiş, Irak ordusunun boşalttığı Kerkük kentine ise peşmerge girmişti.

O tarihten bu yana Kerkük’ün etrafı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı peşmergeler tarafından dört bir yandan çevrili. Kentin güvenliğni de bu peşmergeler sağlıyor.

IŞİD, Ağustos ayında Kürt bölgesine doğru saldırıya geçmiş ve Sincar, Telafer, Mahmur gibi bölgeleri ele geçirmişti. Peşmerge birlikleri ABD uçaklarının hava desteğiyle de bazı bölgeleri IŞİD'den geri almıştı.

IŞİD'in Kerkük'e son yoğun saldırısı geçtiğimiz yıl Kasım ayında gerçekleşmiş ancak bu saldırılar kısa bir süre içerisinde peşmerge birlikleri tarafından püskürtülmüştü.

Kerkük neden önemli?

Kerkük neden önemli?

Türkiye’nin Kerkük’e bakışı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmadan önceki şu sözlerinde gizli: “Kerkük küçük bir Irak’tır, Irak da küçük bir Ortadoğu’dur.”

Kerkük Türkmen Arap ve Kürt nüfusun birlikte yaşadığı bir kent.

Kerkük’teki yoğun Türkmen nüfus da Türkiye’nin önem verdiği konuların başında geliyor. Türkmenler, Türkiye dış politikasının önemli argümanlarından biri. Ankara, Türkmenlerin güvenliği ve Türkmen nüfusun yaşadığı bölgelerde istikrarın sağlanmasına büyük önem veriyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Irak’ta yaşayan Türkmen nüfus 2 milyon civarında. Türkmenler ise bu sayının çok daha fazla olduğunu belirtiyorlar.

Kerkük açısından Türkiye için hayati öneme sahip bir diğer nokta ise, Kerkük - Ceyhan petrol boru hattı.

Uluslararası enerji ajansına göre, Irak petrolünün mevcut üretiminin yüzde 40’ı Kerkük’te gerçekleşiyor, ülkenin kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 6’sı, potansiyel petrol rezervi oranı ise yüzde 9'u Kerkük’te.

1977’de ilk akışın gerçekleştiği ve yıllık taşıma kapasitesi toplam 70,9 milyon ton olan boru hattı, Ankara - Erbil ilişkileri parlak bir dönem yaşarken Irak petrolünü Türkiye’ye taşıyor.

Irak’ta yaşanan son gelişmeler de petrol akışını kesmedi. Her gün yaklaşık 120 bin varillik Irak petrolü Kerkük - Yumurtalık ham petrol boru hattı üzerinden Ceyhan'a ulaşıyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0