İşe Gidemeyen Depremzedeler İçin Teşvik Beklenirken İşten Çıkarmalar Gündemde
İşe Gidemeyen Depremzedeler İçin Teşvik Beklenirken İşten Çıkarmalar Gündemde
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde etkilenen geniş coğrafya ve yıkım boyutunun büyüklüğü, deprem hazırlık konusunda yeterli bilince sahip olunmamasıyla acıyı da büyütürken, ister ister gözler bir yandan ekonomik verilere kayıyor. Depremlerin etki alanı yüksek olunca önce arama ve kurtarma çalışmaları için ardından da yardım geçici barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlar için büyük bir yardım gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu da gönüllülerin işlerine dönüşünü zorlaştırırken, diğer yandan da daha az etkilenerek faaliyetlerini sürdüren işletmelerde de temel ihtiyaçlarında mahrum kalan depremzede çalışanların durumu sorgulanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hayatta kalanların ağır travmalarla baş başa kaldığı bölgede hayatın devam etmesi için gerekli temel ihtiyaçlar olan beslenme, barınma, hijyen ve giyinme gibi ihtiyaçlar için bölgeye yardım yağarken bir de şirketlerin de çalışmaya başlama konusu öne çıkıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Deprem sonrası faaliyetlerine başlayan şirketler işçilerine de işbaşına dönme çağrısı yapıyor. Depremzedelerden çağrıya rağmen işbaşı yapmayanlar da tazminatsız işten çıkarılma le karşı karşıya kaldı.
Haklı fesihle işten çıkarma yapan işverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü de bulunmuyor.
Çalışamayacak durumda olan depremzedelerin de bu durumda ilk olarak rapor alması gerekiyor. Çalışanın, işverene fesih hakkı doğurmayacak şekilde kullanabileceği kesintisiz rapor süresi, çalışma süresine göre değişirken, bu da şu şekilde tabloda görülebiliyor.
Deprem nedeniyle ücretsiz izin kararı alınırsa benzer biçimde işten çıkarma yasağının uygulanması bekleniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Deprem bölgesinde çalışanlarını işten çıkaran şirketlerin fesih gerekçesi İş Kanunu’nun 25. Maddesi (III) numaralı bendini oluyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın