Görüş Bildir
Haberler
7 Maddede İşaret ve Yüzük Parmağı Eşiniz Hakkında Neler Söylüyor?

7 Maddede İşaret ve Yüzük Parmağı Eşiniz Hakkında Neler Söylüyor?

Arslan Ural Karabağlı
15.01.2015 - 18:26 Son Güncelleme: 16.01.2015 - 11:42

Tek Eşli miyiz Yoksa Çok Eşli mi?

Birçoğumuz sevginin sosyal öğrenme ya da kültürel bir etkinlik olduğunda hemfikirdir. Ancak aşk konusunda bu kadar emin olmak ya da kesinlik bildirmek kolay değil.

Kaynak: http://insanevrimi.blogspot.com.tr/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Neden Tek Eşli Olduğumuza İnanıyoruz?

1. Neden Tek Eşli Olduğumuza İnanıyoruz?

Yaşamımızı birlikte sürdürebileceğimize inandığımız bir eş bulunca hayatımızın nasıl farklılaştığı ve duygularımızın nasıl biçimlendiği ilginç bir durum. Bu nedenle Homo Sapiens'in yani bizlerin monogamik (tek eşli) olduğuna inanırız. 

Peki gerçekten öyle mi? Sosyal olanla yani kültürümüze (din, örf, adet, gelenek ve hukuk) göre öyle olduğuna inanırız, sadakat din veya örf adetle kutsanmış olarak sunulur bizlere.  Aşkı, sevgi ve şefkat duygularımız ile motiflendirsek de, aslında aşk; milyon yıllardır atalarımızdan aktardığımız genetik birikimin bir sonucu.

2. Parmak Kemiklerimize Kodlanan Tek Eşlilik, Çok Eşlilik

2. Parmak Kemiklerimize Kodlanan Tek Eşlilik, Çok Eşlilik

Yapılan bir çalışma Neandertallerin ve Australopithecusların monogamik mi yoksa poligamik mi olduklarının parmak kemiklerinde kodlandığını gösteriyor. 

Liverpool Üniversitesi'nden Emma Nelson ve ekip arkadaşları günümüz insanlarının ve fosil türlerin işaret ve yüzük parmaklarını incelediler. Çalışmaya göre: İnsanlarda ve maymunlarda işaret ve yüzük parmağı arasındaki oranın; androjen ve özel olarak da testesteron miktarı hakkında bilgi verdiği ortaya çıkıyor.

Örneğin, yüzük parmağı, işaret parmağından uzun olanlar daha fazla androjen bulunduruyorlar.

3. Androjen Hormonu Neye İşaret Ediyor

3. Androjen Hormonu Neye İşaret Ediyor

Çalışmalar, doğumdan önce yüksek oranda androjen hormonuna maruz kalan kişinin daha güçlü, çevik ve seksüel olarak daha başarılı olduğuna işaret ediyor. Kadınlar için de ayni durum geçerli. Nelson'un çalışmaları, bu durumun yasayan maymunlarda da benzer olduğunu öneriyor. 

Ancak Nelson ve arkadaşları, bu durumun tarih öncesi insanlarda, Neandertaller'de ve Australopithecuslar'da nasıl olduğunu merak ettiler ve araştırmaları sonuç verdi. Bu çılgın araştırma grubu iki Neandertal ve bir Australopithecus iskeletinde işaret ve yüzük parmaklarına ulaştılar. Yani kendileri için gerekli olan materyali ele geçirdiler.

4. Neandertallerin Yüzük Parmağı İşaret Parmağından Uzun (Çok Eşli)

4. Neandertallerin Yüzük Parmağı İşaret Parmağından Uzun (Çok Eşli)

Buna göre Neandertaller, işaret parmağından daha uzun yüzük parmağına sahiptiler. Ve yaşayan bütün diğer maymun akrabalarımız gibi Neandertaller de bir grup içerisinde yaşıyorlardı.  

Grup içerisindeki egemen erkekler kadınlardan oluşan bir hareme sahipti. Ayrıca yalnızca egemen erkekler değil, diğer tüm kadın ve erkekler de poligamikti, Yani tek eşli değil çok eşlilerdi. Grup içindeki karşı cinsler birbirleri ile üreme etkinliğinde bulunabiliyorlardı.

5. Lucy'nin İşaret Parmağı Yüzük Parmağından Daha Uzun (Tek Eşli)

5. Lucy'nin İşaret Parmağı Yüzük Parmağından Daha Uzun (Tek Eşli)

Australopithecus Afarensis, diğer adıyla Lucy; 4 ile 3 milyon yılları arasında yaşamış bir atamız. Lucy'nin işaret parmağı yüzük parmağından daha uzundu. Bu durum Nelson ve arkadaşlarını şaşırttı. Çünkü insansı ailesinin bir üyesi olarak Lucy'nin de parmak oranlarının tüm diğer atalarımız gibi çıkmasını bekliyordu. 

Ancak Lucy'e ait sadece bir iskelete sahip olduğumuzu ve tür içi varyasyonun da etkilerini hesaba katmak gerekir. Yani elimizde Lucy'e ait 100 iskelet olsaydı sonuç farklı çıkabilirdi

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Australopithecuslar Tek Eşli

6. Australopithecuslar Tek Eşli

Nelson bu durumun sorunlu olduğunu düşündü. Australopithecuslar da gruplar halinde yasayan primatlardı. Özellikle avcı baskısı altında yaşayan görece daha savunmasız hominidler idi. Bu durumda tek eşli olmaları aslında bir dezavantaj gibi gözüküyor. Çünkü poligamik olmaları hayatta kalmaları için daha avantajlıdır.

7. Günümüzde Mazeret Yok!

7. Günümüzde Mazeret Yok!

Tek eşli yaşayan erkekler çoğunlukla eşlerine gebelik döneminde yardımcı oluyorlar. Araştırmacılar, tarih öncesi atalarımıza yönelik bu çalışmanın örnek azlığı nedeniyle kesin doğruyu yansıtmayabileceğini söylüyorlar.

Son Söz

Çalışma oldukça ilginç gözüküyor. Ne var ki, tek eşlilik veya çok eşlilik hormonlarımızda ya da genlerimizde kodlanmış olsa bile; bugün genlerimizi ve hormonlarımızı kontrol edebildiğimiz sosyal bir kültüre sahibiz. Bu nedenle, hayatımızı adadığımız eşimiz ile birlikte tek eşli bir hayatı sürdürmemiz mümkün. Bilmem anlaşılıyor mu...

Bir Teşekkür

Kıymetli Dost, Paleontolog Ferhat KAYA'ya

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
0
0
0