Görüş Bildir
Haberler
İran'ın Unutulmuş Tarihi: Pers İmparatorluğu Hakkında İlginç Bilgiler

etiket İran'ın Unutulmuş Tarihi: Pers İmparatorluğu Hakkında İlginç Bilgiler

Dolores Haze
28.01.2016 - 00:21

Tarihin en eski ve köklü medeniyetlerinden biri olan Pers İmparatorluğu hakkında sizi şaşırtacak ilginç bilgiler:

Kaynak: http://imgur.com/gallery/iiN3c
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pers İmparatorluğu - Yanlış tanıtılan imparatorluk

1. Pers İmparatorluğu - Yanlış tanıtılan imparatorluk

'300' gibi filmlerde yansıtıldığı gibi kötücül bir güç olmaktan çok uzak olan Pers İmparatorluğu, M.Ö. 550 yılı civarında kuruldu.

2. Persepolis

2. Persepolis

İmparatorluğun başkenti Persepolis, M.Ö. 515 yılında kuruldu. Bu dönemde, imparatorluğun toprakları Pakistan'dan Bulgaristan'a uzanan geniş bir alanı kaplıyordu. Dünya nüfusunun %55'i bu topraklarda yaşıyordu. Yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğu imparatorlukta, kölelik yasadışıydı.

Persepolis'te Serhas (Xerxes) Kapısı'ndan geçerek yürümek ve görkemli Apadana Sarayı'nı görmek mümkündü.

3. Nakş-ı Rüstem

3. Nakş-ı Rüstem

Nakş-i Rüstem adı verilen arkeolojik sitede, Akameniş krallarına ait yedi adet anıt mezar bulunmaktadır. Dünyanın o zamana dek gördüğü en büyük liderlerden bazıları buraya gömülmüştür.  Buradaki kalıntılardan bazılarının tarihi, M.Ö. 1000 yılına uzanmaktadır. Siteyi daha sonraları ziyaret eden Büyük İskender, bu büyük kralları onurlandırmıştır.

4. Ka'ba-ye Zartosht - Zerdüşt'ün Kübü

4. Ka'ba-ye Zartosht - Zerdüşt'ün Kübü

Bu küp de Pers İmparatorluğu'nun altın çağı olan M.Ö. 500 civarında inşa edildi. Bir sunak olan bu yapıda devamlı ateş yakılır ve yakında mezarları bulunan imparatorlar bu şekilde onurlandırılırdı.

Kübün, 'Zerdüşt'ün Kübü' ismini almasının sebebi ise, İranlıların o dönemde Zerdüştlük dinine inanıyor olmaları. Tek tanrılı olan bu din, 'iyi ve kötü arasındaki mücadele'ye dayanıyordu ve köleliğe karşıydı. Pers İmparatorluğu, Babil'i işgal ettiğinde tüm Yahudi köleler serbest bırakılmıştı.

5. Büyük Kiros'un mezarı

5. Büyük Kiros'un mezarı

II. Kiros ya da Büyük Kiros, Pers İmparatorluğu'nun en büyük ve güçlü imparatoruydu. İnanılmaz bir askeri dehaya sahip olan Kiros, imparatorluğun yayılmasına büyük katkıda bulunmuştu. Tanah'ta Yahudi köleleri serbest bıraktığı için bir mesih olarak anılan Büyük Kiros, çetin bir savaş sırasında hayatını kaybetti. 

Büyük Kiros'un imparatorluğu sırasında, vatandaşlar vergi ödedikleri ve huzuru bozmadıkları sürece, etnik kimliklerine bakılmaksızın aynı haklara sahiplerdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
553
150
69
44
40
32
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?