Görüş Bildir
Haberler
Irak Krizi: John Kerry Erbil'de

Irak Krizi: John Kerry Erbil'de

adem kara
24.06.2014 - 13:48

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bağdat ziyareti sonrasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleriyle görüşmek üzere Erbil'e giderken IŞİD, ülkenin en büyük petrol rafinerisini ele geçirdiğini açıkladı.

Kerry'in Erbil ziyareti Bağdat'a gerçekleştirdiği ve Irak'a destek sözü verdiği ziyaretin akabinde gerçekleştiriliyor.

Dün Bağdat'ta siyaset dünyasının önemli figürleri ile görüştükten sonra ABD büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenleyen Kerry, Irak için 'yoğun ve uzun süreli destek' sözü verdi.

Kerry Sünni militanlarca yapılan saldırıların Irak'ın varlığına bir tehdit olduğunu ve ülkenin liderlerinin 'hemen' harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Kerry 'Destek yoğun ve uzun süreli olacak ve eğer Iraklı liderler ülkeyi biraraya getirmek için gereken adımları atarsa etkili de olacak' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı ülkesinin desteğinin Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'e karşı daha etkili savaşmasını sağlayacağını ve Irak'ın bütünlüğüne de saygılı olacağını söyledi.

Iraklı liderlerin 'bir karar anında' olduğunu söyleyen Kerry, 'Irak varoluşsal bir tehditle karşı karşıya ve Iraklı yöneticiler bu tehdidi görmeliler. Irak'ın geleceği önümüzdeki günlerde ve hafatalarda yapılacak seçimlere bağlı ve Irak'ın geleceği esas olarak Iraklı liderlerin bir araya gelip, (IŞİD'e karşı) bir duruş alabilmesine bağlı. Haftaya değil, gelecek ay değil, fakat şimdi' dedi.

Bu arada Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Beici kentinde bulunan Irak'ın en büyük petrol rafinerisini ele geçirdiğini açıkladı.

Beici kenti, Bağdat'ın kuzeyinde bulunuyor.

Petrol rafinerisi son 10 gündür kuşatma altındaydı.

Çatışmalar sırasında Irak askeri güçleri birkaç defa geri püskürtülmüştü.

Rafineri, Irak'ın petrol ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Çatışma şimdiden petrol fiyatlarını tetikledi.

IŞİD militanları, Irak'ın Suriye ve Ürdün sınırını ele geçirdi. Militanlar kuzey ve batıya doğru ilerlemeyi sürdürüyor.

Militanların ayrıca Hadisa kentindeki bir barajı ele geçirmeye çalıştıkları belirtiliyor.

Muhaliflerin sözcüsü bir açıklama yaparak, Selahaddin vilayetindeki Baiji rafinerisinin yönetiminin yerel aşiretlere devredileceğini söyledi. Sözcü ayrıca Bağdat'a doğru ilerlemeye devam edeceklerini

kaydetti.

Erbil'den bildiren BBC'nin Orta Doğu muhabiri Jim Muir, söz konusu rafinerinin ele geçirilmesinin IŞİD için elzem olduğunu söylüyor.

Muir'e göre rafineri sayesinde militanlar, ele geçirdikleri bölgeleri kontrol altında tutabilecek ve bu bölgelere enerji tedarik edebilecek.

Kazokoğlu, günlük kapasitesi 300 bin varil olan bu rafinerinin, Kerkük'ten çıkan petrolü işlediğini, dolayısıyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve merkezi Irak yönetimi arasında ihtilafa sebep olabileceğini belirtmişti.

Kazokoğlu ayrıca rafineri içinde yer alan elektrik santalinin başkent Bağdat'a elektrik sağladığını söylemişti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0