İnsan Ömrü 6 Yıl Uzadı
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde insan ömrü 1990'da 65,5 iken 2013'te 71,5 oldu. Kadınların ömrüyse erkeklere göre daha çok uzadı.
Sonuçları İngiliz 'The Lancet' dergisinde yayımlanan ve 188 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre insan ömrü 1990-2003 yılları arasında ortalama altı yıl uzadı. Erkeklerin ömrü bu süre zarfında ortalama 5,8 yıl artarken, kadınların ömrü 6,6 yıl uzadı.
Gelişmekte olan Nepal, Ruanda, Etiyopya, Nijer ve İran gibi ülkelerde ortalama yaşam süresinin 12 yıldan fazla uzadığı ancak AIDS nedeniyle Güney Afrika, Botswana ve Namibya'da ömrün 5 yıl kısaldığı belirtildi.
Bilim adamları, yoksul ülkelerde yeni doğan ölümlerinin azalması, çocuklarda ishal ve solunum yolları hastalıklarının gerilemesiyle ortalama ömrün uzadığını açıkladı. Gelişmiş ülkelerde ise sebep bazı kanser türleri ve kalp-damar hastalıklarından ölümlerin azalması.
'Siroz, diyabet ve böbrek yetmezliğinde gelişme yok'
Araştırmanın yöneticilerinden Washington Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Christopher Murray, birçok hastalık ve yaralanma konusunda büyük gelişmeler kaydedildiğini ancak çok daha iyisinin yapılması gerektiğini söyledi.
Murray ishal, kızamık, verem, AIDS, sıtma gibi hastalıklarla ortak mücadele ve bunların önlenmesine daha fazla para harcanması sayesinde yaşam süresinin uzadığını belirtti. Uyuşturucuya bağlı hastalıklar, siroz, diyabet ve böbrek yetmezliği konusunda ise çabaların yetersiz kaldığını ifade etti.
Türkiye'de kalp en büyük risk
Araştırmaya göre, Türkiye'de 2013’teki başlıca ölüm nedeni kalp-damar hastalıkları oldu. İkinci sırada ise felç ve akciğer kanseri yer aldı. Ölüme sebebiyet veren dördüncü nedeni ise doğuştan gelen hastalıklar (konjenital) oluşturdu.
Kronik bronşit, trafik kazaları, yenidoğan ölümleri, diyabet, alt solunum yolu enfeksiyonları ve mide kanseri Türkiye'deki diğer ölüm nedenleri arasında yer aldı.
AA
Yorum Yazın
Kalitede ne var ne yok o önemli 6 yıl fazla aç yaşamışız ne fark eder.