İbb'nin Derbent'lilere İnşa Ettiği Konutlar Kaçak Çıktı
İbb'nin Derbent'lilere İnşa Ettiği Konutlar Kaçak Çıktı
Sarıyer’de, Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen ve Ferahevler’deki 240 dönümlük bölgeye yerleştirilmesi planlanan Derbent’liler için inşa edilmeye başlanan geçici konutların, afet riski taşıyan arazide yapıldığı ortaya çıktı
Sarıyer Gazetesi’nin haberine göre Derbentliler için hazırlanan geçici konutların bulunduğu araziye inşaat yapılamaz. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2003 yılında jeoloji mühendislerine hazırlattığı rapora göre, söz konusu arazi döküm sahası olması ve zemininin sağlam olmaması gerekçesiyle sadece yeşil alan olarak kullanılabilir, kesinlikle inşaat yapılamaz.
Bir gecede riskli alan oldu
İstanbul’un deprem riski açısından en güvenli bölgelerinden Derbent, geçen yıl Ocak ayında Bakanlar Kurulu kararıyla 6306 sayılı Afet Yasası kapsamına alınarak ‘riskli alan’ ilan edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle alınan riskli alan kararından sonra, mahallede kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmiş ve sürekli tartışma konusu olan projeler üretilmişti. Son olarak Derbent’in, geçici olarak Ferahevler’deki 240 dönümlük döküm sahasına yapılacak prefabrik konutlara taşınması kararlaştırılmıştı.
Geçici konutların yapıldığı arazide inşaat izni yok!
Sarıyer Belediyesi tarafından Temizlik İşleri Müdürlüğü şantiyesi ve Fen İşleri deposu olarak kullanılan Ferahevler’deki 240 dönümlük toprak döküm sahasında inşa edilmeye başlanan geçici konutlar, burada yaşacak vatandaşlar açısından büyük bir risk içeriyor. Çünkü Bayındırlık ve İskan Bakanlığı raporlarına göre inşaat yapılamaz. 30 Ekim 2002 ve 30 Ocak 2003 tarihli belgelere göre bu arazinin zemini tehlikeli ve dolgu alanı olduğu için burada inşaat yapılmaz, sadece rekreasyon alanı (yeşil alan, sosyal kullanım alanı, dinleti alanları) olarak kullanılabilir.
Raporu çam mühendislik hazırladı
Çam Çevre Araştırma Mühendislik Limited Şirketi tarafından hazırlanan jeolojik – jeoteknik etüt raporuna göre, bu bölge eski taş ocakları ve hafriyat alanı olarak kullanıldığı için öncelikle dolgu alanının temizlenmesi gerekiyor. Bölgede inşaat yapılabilmesi için yapı yükünün sağlam bir zemine oturtulması şart. Aksi halde bu bölge rekreasyon alanı olarak kullanılabilir.
100 metreden fazla dolgu var
Söz konusu arazi, 1. Boğaz Köprüsü‘nün yapımı sırasında kullanılan taş ve hafriyat ihtiyacını karşılamak için taş ocağı olarak kullanılmıştı. Köprünün tamamlanmasından sonra buradaki taş ocağı önce çöp döküm sahası, daha sonra da toprak döküm sahası olarak kullanıldı. Bu yüzden zemini sağlam olmayan bölgede yaklaşık 100 metrelik bir hafriyat bulunduğu belirtiliyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın hazırlattığı raporlarda, bölgenin bu yüzden inşaat yapılamayacak zemine sahip olduğu resmen belgelendirilmiş oldu.
Uzmanlara göre, zemini uzun yıllar çöp döküm sahası olarak kullanılan bu arazide olası bir metan gazı sıkışması ve akabinde olası bir patlama gerçekleşmesi riski de bulunuyor. Hatırlanacağı üzere 28 Nisan 1993yılında metan gazı sıkışması sonucu yaşanan Ümraniye çöplüğü patlamasında 27 kişi yaşamını yitirmiş, 12 kişi de faciadan sonra kaybolmuş ve bu kişilerin cesetlerine yapılan tüm aramalara rağmen bir türlü ulaşılamamıştı. Böylece riskli alan bahanesiyle kentsel dönüşüme sokulan Derbent’in çok daha riskli bir bölgeye taşınmaya hazırlandığı belgeleriyle ortaya çıkmış oldu.
Sendika.Org
Yorum Yazın