onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İBB ile TÜGVA Gerilimi: 11 Soruda Büyükada İskelesi'nde Yaşananlar

İBB ile TÜGVA Gerilimi: 11 Soruda Büyükada İskelesi'nde Yaşananlar

Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Büyükada vapur iskelesinin bir kısmını kullanan Adalar İlçe Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince tahliye edilmek istendi. Polisin, İBB ekiplerine engel olması üzerine tahliye gerçekleşmedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık, olayın ayrıntılarını 11 soruda aktardı. 

İstanbul'un en büyük adasında polis ile zabıta ekiplerini karşı karşıya getiren bu iskelede TÜGVA faaliyeti nasıl başladı?

Adalar'da vakfın ilçe temsilciliğini açmak isteyen TÜGVA yöneticileri 2018'de Adalar Vapur İskelesi'nin ikinci katını uygun gördü. Bunun için İstanbul'daki şehir hatlarının işletmecisi olan İBB'ye bağlı İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile 10 yıllığına kira sözleşmesi düzenlendi.

İBB, TÜGVA'ya ne zaman ve nasıl 'çıkın' dedi?

İBB'nin 23 Haziran 2019'da yapılan seçimle Cumhuriyet Halk Partili Ekrem İmamoğlu'nun yönetimine girmesinden yaklaşık 8 ay sonra, 7 Şubat 2020'de Şehir Hatları A.Ş'ye bir yazı yazılarak iskelenin üst katının sözleşmeye aykırı olarak üçüncü kişilere devredildiğinin tespit edildiği söylendi ve kira sözleşmesinin feshedilmesini istendi.

Sözleşme ne zaman feshedildi?

Sözleşme ne zaman feshedildi?

Şehir Hatları A.Ş, 14 gün sonra TÜGVA'ya bir yazı yazdı ve kira sözleşmesinin feshedildiğini bildirdi. Şirket, TÜGVA'dan 28 Şubat 2020'ye kadar iskelenin tahliye edilmesini istedi ama iskele tahliye edilmedi.

Tahliye gerçekleşmeyince İBB ne yaptı?

İBB, 7 ay sonra TÜGVA'ya ihbarname çekti ve 7 gün içinde tahliyenin gerçekleşmesini istedi ama tahliye yine gerçeklemedi. İhbarnameden 4 ay sonra ise, 6 Ocak 2021'de Adalar Kaymakamlığı'na resmi yazı yazan İBB, tahliyenin kaymakamlık tarafından yapılmasını talep etti. 

Yazıyı alan Adalar Kaymakamlığı ne yaptı?

İBB'nin tahliye için resmi yazı yazdığı Adalar Kaymakamlığı, 20 gün sonrası için tahliye kararı verdi. 26 Ocak'ta yapılması planlanan tahliye için TÜGVA yöneticileri gelmeyince tahliye günü 2 Şubat'a ertelendi.

TÜGVA'nın hamlesi ne oldu?

TÜGVA'nın hamlesi ne oldu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vapur iskelesinin bir bölümünü 2 yıldır ilçe temsilciliği olarak kullanan TÜGVA, kaymakamlığın ilk tahliye günü olarak belirlediği 26 Ocak'tan bir gün sonra, tahliye işlemimi durdurmak için mahkemeye başvurdu. Vakfın talebini inceleyen mahkeme tahliye işlemini tedbiren durdurdu.

İdare Mahkemesi'nin kararı nasıldı?

Dosyayı inceleyen İstanbul 2. İdare Mahlemesi, 28 Mayıs 2021'de TÜGVA'nın tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteğinin reddine karar verdi.

Mahkeme kararını alan İBB ne yaptı, kaymakamlığın tavrı nasıl oldu?

Mahkemeden istediği kararı alan İBB, tekrar Adalar Kaymakamlığı'na bir yazı yazarak iskeledeki tahliyenin gerçekleşmesini ve  buranın İBB'ye verilmesini istedi. Kaymakamlık ise 18 Haziran 2021'de İBB'ye cevap vererek tahliyenin yapılabilmesi için Şehir Hatları ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine ilişkin bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. Şehir Hatları A.Ş ise bu bilgi ve belgeleri 20 gün sonra kaymakamlığa gönderdi.

TÜGVA bu arada ne yaptı?

TÜGVA bu arada ne yaptı?

İlk yaptığı yürütmeyi durdurma istemi mahkeme tarafından reddedilen TÜGVA bu karara İstanbul 10. İdare Mahklemesi nezdinde itiraz etti. 6 Temmuz'da karar alan mahkeme itirazı reddetti. Vakıf bu kez sözleşmenin devam ettiğine ilişkin tespit davası açtı. Bu dava henüz sonuçlanmadı. 

CHP'nin tavrı ne?

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İBB Meclisi Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı, tahliyenin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin dava açıldığını ama bunun reddedildiğini belirterek, İBB'nin hukuki sürecin ardından kaymakamlığa başvurduğunu ve tahliyenin yapılmasını talep ettiğini söyledi. Kaymakamlığın bir gün sonra bu talebi reddettiğine değinen Subaşı, 'İBB orayı başka türlü değerlendirecek. Buna hak ve yetkisi var. TÜGVA da faaliyetlerini kamu kurumlarına yaslanmak yerine üyelerine yaslanarak yapmalı. Büyükada'da ne gibi bir faaliyeti var da çıkmak istemiyor? Kamu yararına çalışan bir vakfın bir kamu kuruluşu olan İBB'ye bu şekilde zorluk çıkarmasını doğru bulmuyorum. Biz seçimden önce hiçbir yapıya ya da vakfa  özel hizmet sunmayacağına dair verilmiş sözümüz var. Kimse özel bir tavır beklemesin' dedi. 

TÜGVA ne açıklama yaptı? 

Vakfın Twitter hesabından yapılan açıklamada, ''Hukuk haklılığımızdan yanayken, yalan söylemekten çekinmeyen bir zihniyete Türkiye gençleri olarak ‘selamet' diliyoruz' denildi. Vakfın İstanbul temsilciliğinin açıklamasında ise 'TÜGVA Adalar İlçe Temsilciliğimiz şu an itibariyle işgalden kurtarılmıştır. Şuurlu bir gençlik için yürüttüğümüz çalışmalarımıza devam edeceğiz' ifadeleri yer aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
cinnet is coming

sırtımızdaki kenelerden de kurtulamıyoruz. mekanı düğün salonuna çevirmişler, kira 2500 TL. zehir zıkkım olsun