Görüş Bildir
Haberler
Hükümetten Parti Kapatmayı Zorlaştıran Değişiklik Teklifi

Hükümetten Parti Kapatmayı Zorlaştıran Değişiklik Teklifi

Deniz Gök
10.03.2015 - 01:54 Son Güncelleme: 10.03.2015 - 08:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti, siyasi partilerin 'temelli' kapatılması hükmünü kaldıran Anayasa değişikliği teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

CHP ve MHP'nin kapatılacağı iddialarıyla başlayan tartışma sonunda Meclis'e Anayasa değişikliği teklifi geldi.

AK Parti, bir siyasi parti hakkında kapatma davası açılmasını Meclis'te oluşturulacak özel bir komisyonun iznine bağlayan, siyasi partilerin 'temelli' kapatılması hükmünü kaldıran Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP kapatılacak iddiaları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı bir televizyon programında, CHP'nin kapatılmasına yönelik çalışmaların olduğunu öne sürmüştü. Kılıçdaroğlu, 'Onunla ilgili bir hazırlık yapıldığını biz çok iyi biliyoruz. İddia doğru. Hazırlık yapıldığını, hazırlıkların kimler tarafından yapıldığını, bir kitabın basıldığını, yakın bir süreç içinde bu kitabın piyasaya sürüleceğini, bütün bunları biliyoruz. Bekliyoruz. Bunların hepsinin hesabını yargıda soracağız' demişti.

Konunun Meclis'te gündeme gelmesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, kapatma iddialarının MHP için de geçerli olduğunu dile getirmişti.

Elitaş'tan açıklama

İddialar üzerine Meclis kulisinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 'bu endişenin ortadan kaldırılması için' Anayasa değişikliği çağrısı yaptı. Elitaş 3 maddelik bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Elitaş, 'Parti kapatmaları kökünden kazımak için Anayasa değişikliği yapalım diyoruz. Muhalefetin böyle bir endişesi varsa, demokrasi üzerindeki gölgeleri tamamen kaldırmamız gerekir' demişti.

2010'daki Anayasa değişikliği

2010 yılında siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişiklik teklifi maddesi Genel Kurul'daki görüşmelerde 330 oyun altında kaldığı için tekliften düştü.

69. maddeye kapatmayı zorlaştırmak için şöyle bir hüküm kondu:

'Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üyeyle temsil edildiği Komisyon'un üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılabilir.'

Bu madde AK Parti'nin oylarıyla Genel Kurul'dan geçti ve referandumda kabul edildi. Siyasi partilerin kapatılmasına neden olanların milletvekilliğinin düşmesi hükmü de yasadan çıkarıldı.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0