Görüş Bildir
Haberler
Her Şeyin Çoğu Zarar: Fazla Su Tüketiminin Vücutta Yarattığı Hasarlar

Her Şeyin Çoğu Zarar: Fazla Su Tüketiminin Vücutta Yarattığı Hasarlar

03.10.2021 - 07:15

Su, yaşamımız için vazgeçilmez olan ve vücudumuzun %70'ini oluşturan kıymetli bir sıvı. Ona yaşamın kaynağı da diyebiliriz! Haliyle vücudumuza yararları saymakla bitmiyor. Enzimlerin çalışmasından tutun da vücudumuzdaki içsel dengenin korunmasına kadar hemen hemen her noktada suyun varlığına ihtiyaç duyuyoruz. Susuz bir hayatı düşünmek gerçekten de mümkün değil. Sağlıklı ve zinde olabilmek için gün içinde mutlaka bol bol su tüketmek gerekiyor. Yoksa az su içmek başımıza bela olabiliyor! Ama su tüketimini aşırıya kaçırmadan yeterli miktarı tutturmak da çok önemli. Çünkü her konuda olduğu gibi suda da, ilacı zehirden doz farkı ayırıyor! Gelin, hep birlikte fazla su tüketiminin zararlarını inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fazla su tüketimi aşırı terlemeye sebep olabilir.

Fazla su tüketimi aşırı terlemeye sebep olabilir.

Her şeyin çoğunun zarar olması gibi suyun da fazlasının zararı var. Eğer bir kişi günlük ihtiyacından daha fazla su tüketirse aşırı terleme durumu meydana gelebilir. 'Terliyorum' deyip bol bol su tüketmek isteyebilirsiniz, bu çok doğal. Ancak gerekenden fazla su içtikçe daha çok terleyerek bir kısır döngüye girmeniz işten bile değil! Size tavsiyemiz, kaş yapayım derken göz çıkarmamanız!

LD50'yi görmezden gelmeyin.

LD50'yi görmezden gelmeyin.

LD50, yani Lethal Dose %50, bir canlı için ölümcül olan doz miktarı anlamına geliyor. Su için ölümcül doz kilogram başına 90 grama tekabül ediyor. Alınacak su miktarının zamana yayılması gerekiyor. Yani, aniden ve kısa sürede vücuda oral yoldan su girişi olmamalı. Örneğin; 2007 senesinde Kaliforniyalı bir kadın yalnıza 3 saatte yaklaşık 6 litre yani 25 bardak su içti. Çok kısa bir süre sonra su zehirlenmesi sebebi ile hayata veda etti. Yine Kaliforniya'da yaşanan başka bir olayda, bir erkek öğrenci grubu yarışma bahanesiyle 21 yaşındaki bir gence aşırı miktarda su içirdi ve ölümüne neden oldu. 2008 yılında ise Henson isimli bir kadın zayıflamak için yaklaşık dört litre su içti ve birkaç saat içinde hayatını kaybetti. Yani hayatın kaynağı su bile yanlış tüketimde pek çok insanın hayatına mal oldu! Ne kadar trajik, değil mi?

Fazla su içenler neden su zehirlenmesi yaşıyor?

Fazla su içenler neden su zehirlenmesi yaşıyor?

Çok fazla ve hızlı su içmek vücudun iç dengesini ve mineral düzeyini bozarak zehirlenmeye sebep olabiliyor. Hücrelerimize kıyasla suyun içerisinde daha az mineraller bulunuyor. Bu elektrolitler diğer bütün sistem üyeleri gibi vücudumuzu, bilhassa kan hacmi ve basıncını düzenliyor. Bunlar olmadan vücudumuzun düzeni bozuluyor. Normal şartlarda hücreler ile hücrelerin etrafındaki elektrolit oranı sorun teşkil etmiyor. Çünkü böbreklerimiz fazla suyu belirli periyotlarla vücut dışına atarak dengeyi sağlıyor. Ancak aşırı su alımında vücudun da dengesi şaşıyor. Maalesef böbrekler işlev kaybı yaşıyor, suyu dışarı atamıyor ve şişmeye başlıyor. Bu problem bir yere kadar tolere edilebilecek düzeyde. Ne var ki, sorun beyninize kadar ulaşırsa tehlike ölümcül seviyeye varabiliyor.

Haddinden fazla su içmek Hyponatremia'ya, dahası komaya sebep olabilir.

Haddinden fazla su içmek Hyponatremia'ya, dahası komaya sebep olabilir.

Fazla su tüketimine bağlı olarak kandaki sodyum ve elektrolit düzeyinde düşüş gözleniyor. Bu duruma Hyponatremia deniyor. Böbrekler ihtiyaçlarından daha fazla su tüketirse bu suyun fazlası kandan ayrılıp beyne ulaşabiliyor. Bu durumda kişide nöbet ya da koma durumları ortaya çıkabiliyor. İç hastalıkları ve nefroloji uzmanları da bunun olabileceği yönünde ciddi uyarılarda bulunuyor. Kısacası, merkezi sinir sisteminizi etkilemek ve bilinç kaybı yaşamak istemiyorsanız, su tüketirken dikkatli olmanızda fayda var.

Böbrek, kalp ve tansiyon hastalarının dikkatine!

Böbrek, kalp ve tansiyon hastalarının dikkatine!

Uzmanlar böbrek, kalp ve tansiyon hastalarının sodyum eksiğinden değil, su fazlasından muzdarip olduğunu söylüyor. Kişilerin tuzlu beslenmesinin hastalıklarını daha da kötüye götürdüğünü ifade ediyorlar. Aslında yapılması gereken şey, tuzsuz beslenmeye dikkat ederek su tüketimini azaltmak kadar basit. Eğer bu gruptaki hastalıklardan muzdaripseniz, işin uzmanlarına kesinlikle kulak vermeli ve tavsiyelerine uymalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fazla su içerek kalp damarlarınızın yükünü istemeden arttırabilirsiniz.

Fazla su içerek kalp damarlarınızın yükünü istemeden arttırabilirsiniz.

Günlük su ihtiyacınızın çok üstüne çıktığınızda kan hacminiz artıyor ve bu da dolaşım sisteminizin yükünü arttırıyor. Sağlığınızı düşünerek su içmeniz gerçekten çok önemli. Ancak görüldüğü gibi su tüketiminde aşırıya kaçmak vücudunuzu ve sistemlerinizi yoruyor. Siz siz olun, bu konuda ince eleyip sık dokuyun. Yoksa yaşayacağınız sorunların geri dönüşü olmayabilir!

Fazla su içerek Insomnia'ya neden olabileceğinizi biliyor musunuz?

Fazla su içerek Insomnia'ya neden olabileceğinizi biliyor musunuz?

Uykuya geçildiği anlarda vücutta antidiüretik hormon salgılanmaya başlıyor. Bu hormon gece uykudayken tuvalet ihtiyacını geciktiriyor. Ancak uyumadan önce 2-3 bardak su içilirse, bu hormona rağmen böbrekler tam gaz çalışmaya devam ediyor. Bu durum da kişinin derin uykuya geçmesini engelliyor. Uyku kalitenizden ve uykusuzluktan şikayetçiyseniz, gün içinde tükettiğiniz su miktarını kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Ödem ve kramp da fazla su tüketimi sonucu oluşuyor.

Ödem ve kramp da fazla su tüketimi sonucu oluşuyor.

Sağlıklı ve zinde kalacağınızı düşünerek fazlasıyla su içtiğinizde, üzülerek söylüyoruz ki, kendinizi tehlikeye atıyorsunuz. Su tüketiminde sınırlar aşıldığında ödeme ve bacaklarda krampa sebep olabiliyor. Bu tip şikayetler genelde su tüketim miktarını akla getirmese de artık bu konuda bilinçli bir birey olarak dikkatli olacağınıza eminiz!

Halsizlik ve mide bulantısı şikâyetiniz varsa sebebi günlük su miktarınızda gizli olabilir.

Halsizlik ve mide bulantısı şikâyetiniz varsa sebebi günlük su miktarınızda gizli olabilir.

Su tüketiminde sınırları aşan kişilerde bulantı ve halsizlik gözlemlenebiliyor. Eğer sizin de mide bulantısı ve halsizlik şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurun. Unutmayın ki, sağlık her şeydir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
16
7
4
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın