Görüş Bildir
Haberler
Hafif Beslenmek İsteyenler Buraya: Sofralarınızdan Eksik Etmemeniz Gereken Sağlıklı Yiyecekler

Hafif Beslenmek İsteyenler Buraya: Sofralarınızdan Eksik Etmemeniz Gereken Sağlıklı Yiyecekler

28.09.2021 - 08:30 Son Güncelleme: 29.09.2021 - 17:32

Mide şişkinliği ve bağırsak problemleri gibi sağlık sorunları çoğu zaman yemek keyfine engel olabiliyor. Bu tür durumlarda sağlıklı, tok tutan, sindirim sistemini ve bağırsak hareketlerini düzenleyen, şişkinlik sorununa iyi gelen besinleri tüketmek gerekiyor. Siz de dengeli bir beslenme düzeni oturtarak daha sağlıklı olabilirsiniz. Sizin için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken hafif ve besleyici gıdaları listeledik. Gelin, daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanın yollarını birlikte inceleyelim.

Yumurta

Yumurta

Besleyici, tok tutan ve hafif bir besin olarak bilinen yumurta, sabah kahvaltılarının en önemli yiyeceklerinden biri. Yumurtanın içerdiği vitamin ve mineralleri en verimli şekilde alabilmek için de haşlamak gerekiyor. Haşlanarak tüketilen yumurta sindirim açısından da kolaylık sağlıyor. Yumurtanın bir diğer faydası ise yarattığı tokluk hissi. Hem düşük kalorili olan hem de uzun süre tok kalmayı sağlayan yumurta, midenin gereksiz yere fazla yiyecekle doldurulmasının önüne geçiyor.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi

Kahvaltılarda sıklıkla tüketilen yulaf ezmesi, sindirim sistemi için oldukça faydalı. Besin değeri yüksek tahıllardan oluşan yulaf ezmesi, uzun süre boyunca yarattığı tokluk hissiyle zayıflamaya da katkı sunuyor. Doğal bir karbonhidrat kaynağı olan yulaf ezmesi aynı zamanda lifli bir gıda. Bu özelliği sayesinde de bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Yulaf ezmesi kahvaltılarda soğuk sütle karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca sütle karıştırdığınız yulaf ezmesine lezzet katması için yaban mersini, çilek ve muz gibi meyveler ekleyebilirsiniz.

Muz

Muz

Tokluk hissi yaratmasıyla bilinen muz, özellikle de ara öğünlerde çok fazla bir şey yemek istemediğinizde yardımınıza koşuyor. Muz vücut için gerekli olan magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineral ve vitaminler içeriyor. Sofradan eksik edilmediği zaman sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Muz lifli bir gıda olduğu için bağırsakları düzenleme etkisi de var. Bu yüzden de mide ağrıları ve hazımsızlık gibi sıkıntılara iyi geliyor. Muzu blenderdan geçirerek sütle buluşturduğunuzda besleyici ve mideyi rahatlatıcı bir içecek haline de geliyor. Ayrıca kahvaltılarda dilimlenerek yulaf ezmesi gibi yiyeceklere de eklenebiliyor ve lezzetli bir öğünle güne başlamanızı sağlıyor.

Elma

Elma

Lifli besinlerden biri olan elma, sindirim sistemini hareketlendiriyor ve kabızlığa engel oluyor. Yağ ve kolesterol içermeyen elma, ayrıca mideyi rahatlatıyor ve tokluk hissi oluşturuyor. Dolayısıyla fazla yemek yeme isteğini de azaltıyor. Özellikle de yemeğe başlamadan önce bir elma tüketilmesi, tokluk hissi yarattığı için tavsiye ediliyor. İçerdiği vitaminler sayesinde vücuda ihtiyacı olan enerjiyi de fazlasıyla sağlıyor. Bunların yanı sıra, bağırsak sorunlarıyla da mücadele ederek bağırsak hareketlerini düzenliyor.

Enginar

Enginar

Zeytinyağlı yiyecekler arasında öne çıkan enginar, kalp dostu bir besin olarak biliniyor. Yemek masalarında enginara sıklıkla yer verildiğinde metabolizmanın hareketlendiği ve içermiş olduğu yüksek antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinlerin kolaylıkla dışarıya atıldığı görülüyor. Lif açısından zengin olan enginar, tokluk hissi de yaratarak aşırı beslenmeden kaynaklı mide yükünün artmasını engelliyor. Ayrıca enginar düşük kalorili olduğu için kilo vermeye de yardımcı oluyor. Üstelik enginarı taç yapraklarıyla beraber tüketince daha faydalı hale geliyor. Çünkü taç yapraklarda yüksek miktarda sinarin var. Sinarin, sindirim sistemini düzenleme ve daha sağlıklı çalışmasını sağlama gibi etkileri olan bir madde.

Kabak

Kabak

Kabak yüksek oranda su ve lif içeren bir sebze. Antioksidan kaynağı olduğu gibi; A, C ve K vitaminlerini de içeriyor. Yüksek lif oranı sayesinde bağırsak sağlığına olan katkısı da büyük. Sindirim sistemini düzenleyip kabızlığa engel olan kabak, kilo vermeye de yardımcı. Çünkü oldukça düşük oranda kalori ve şeker içeriyor. Kabak sofralardan eksik edilmeden düzenli tüketildiği takdirde bağırsak iltihaplarıyla da mücadele ediyor ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına karşı olumlu etki yaratıyor. Kabak birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Örneğin; çorba şeklinde tüketilen kabak, mideyi yumuşatıyor ve bağırsak hareketlerine yardımcı oluyor. Türk mutfağında sevilen bir yiyecek olan mücver de yine kabaktan yapılıyor.

Karnabahar

Karnabahar

Şifa deposu olarak bilinen karnabahar A, B1, B2, C ve K vitaminlerini içeriyor. Kalp sağlığı açısından önemli olmasının yanı sıra kas ve kemik yapısını da güçlendiriyor. Kansızlığa karşı da hayli etkili olan karnabahar, günün yorgunluğunu ve stresini de alıyor. Masadan eksik etmediğinizde zaman içinde vücuttaki zararlı bakterilerin barınmasına da engel olmaya başlıyor. Sindirim sistemine yardımcı olup metabolizmayı düzenleyen karnabahar, aynı zamanda iyi bir yağ yakıcı. Pek çok farklı şekilde pişirerek değişik lezzetler denemeniz de mümkün. Örneğin; haşlayarak veya kızartılarak yoğurt sosuyla beraber afiyetle tüketilebilir.

Avokado

Avokado

Avokado lifli, vitamin ve mineral deposu olan bir tropikal meyve. Mide rahatsızlıklarına iyi geliyor ve lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzene sokuyor. Yüksek miktarda K vitamini içermesi de cabası! K vitamini; sindirim sistemini, cilt sağlığını ve kemik gelişimini artırma gibi özellikleri sayesinde vücut sağlığını olumlu etkiliyor. Aynı zamanda hafızaya da olumlu etkisi var. Bağırsakları yatıştırma etkisi bulunan avokado, sofralarda düzenli tüketildiğinde mideyi de rahatlatıyor. Çok az miktarda şeker içerdiği için kan şekerini de düzenliyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Avokadonun tercihe bağlı olarak birçok farklı tüketim şekli var. Örneğin; kahvaltıda kızarmış ekmeğe ezme haline getirilmiş avokado sürebilir veya avokadolu tost yapabilirsiniz. Öğle yemeğinde avokadolu hafif salatalar tercih edebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise avokadolu humus veya avokadolu enginar salatası gibi hafif ve sindirimi kolay yiyecekler hazırlayabilirsiniz.

Maden suyu

Maden suyu

Sindirim sıkıntıları söz konusu olduğunda akla gelen şeylerden biri maden suyu. Maden suyu; sodyum, kalsiyum, magnezyum ve klorür gibi insan sağlığı için faydalı olan minerallerin çoğunu içeriyor. Ayrıca maden suyunun içerdiği sülfat; mideyi, sindirim sistemini ve safra kesesini olumlu etkiliyor. Mide asidini dengeleyerek hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlarla da mücadele ediyor. Ancak maden suyunun yemekle beraber veya yemeğin hemen ardından tüketilmesi doğru değil. Midedeki yükü hafifletmesi ve rahat bir sindirim sağlaması için yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra içilmesi gerekiyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
4
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın