onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Beyaz Una Mahkum Değiliz: Alternatif Un Çeşitleriyle Daha Sağlıklı Hissedeceksiniz

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Beyaz Una Mahkum Değiliz: Alternatif Un Çeşitleriyle Daha Sağlıklı Hissedeceksiniz

25.09.2021 - 08:15

Sağlığın en önemli şey olduğunu anladığımız bu dönemde beslenme alışkanlıklarımızda da köklü değişiklikler oldu. Özellikle de beyaz undan bir uzaklaşma eğilimi söz konusu. Bu durumun bir heves ya da trend olmaktan çok öteye geçtiğini söyleyebiliriz çünkü beslenme rutinlerini beyaz un tüketmeyecek şekilde düzenleyen insan sayısı hiç de az değil. Peki beyaz unun eksikliğini hissetmeden onu sofranızdan çıkarmak mümkün mü? 'İmkansız ne var ki şu zamanda' diyor ve sizler için hazırladığımız beyaz una alternatif olabilecek çok farklı kaynaklardan elde edilen un çeşitlerini sıralamaya başlıyoruz.

Kokusu hemen burnunuza gelecek; mis gibi badem unu!

Kokusu hemen burnunuza gelecek; mis gibi badem unu!

Alternatif gıdalara yönelmeye başladıysanız bademle yolunuz kesişmiş olmalı. Peki nasıl yapılıyor bu badem unu? Güzel bir badem unu elde etmek için kabukları soyulan bademler suda bekletildikten sonra doğrayıcıdan geçiriliyor. Bu karışım süzüldüğünde iki harika ürün elde ediliyor; badem unu ve badem sütü. Elde ettiğiniz badem ununu kuruttuktan sonra beyaz unu kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Fırın ürünlerinde aroması daha çok ortaya çıktığı için kurabiyelerinizde muhteşem sonuçlar almanız işten bile değil! Yüksek kalsiyum, demir ve vitamin kaynağı olan badem unu glüten de içermiyor.

Her türlü kurabiye ve sütlü tatlıda yeni kahramanınız: kestane unu!

Her türlü kurabiye ve sütlü tatlıda yeni kahramanınız: kestane unu!

Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan yemiş unlarından birisi de kestane unu. Aroması sebebiyle Avrupa'da 'tatlı un' olarak da bilinen kestane unu özellikle sütlü tatlı ve kurabiyelerde çok iyi sonuç veriyor. Glüten içermediği için hamur türevlerinde kullanıldığında esneklik ya da kabarıklık yaratmıyor. Evde kendi kestane ununuzu yapmak ise oldukça kolay!

  • Kabuklarını soyarak haşladığınız kestaneleri püre haline getirdikten sonra ince bir tabaka halinde kurutuyorsunuz.

  • Öğütülecek kıvama geldiğinde dilediğiniz incelikte öğüterek bu lezzetli undan harikalar yaratmaya başlayabilirsiniz.

Tatlı kokusu ve aromasıyla Hindistan cevizi unu!

Tatlı kokusu ve aromasıyla Hindistan cevizi unu!

Markete gidip Hindistan cevizi içeren her şeyi toplayan bir kesim var ki, onlar bu una kesinlikle bayılacak! Yağ oranı yüksek ama karbonhidrat oranı düşük olan Hindistan cevizi ununu nefis aromasıyla dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz. İçerdiği besin oranları dikkate alındığında diyet yapanlar için oldukça kıymetli bir kaynak olduğunu da söylemeden geçmemek gerek. Glütensiz oluşu ve lif bakımından zengin içeriğiyle Hindistan cevizi unu, beyaz unun karşısında hem yüksek besin değerli hem de sağlıklı bir alternatif olarak yerini alıyor.

Glütenden kaçınanlar için gizli kahraman, karabuğday unu!

Glütenden kaçınanlar için gizli kahraman, karabuğday unu!

Kek, kurabiye, ekmek ya da çörek... Kısaca beyaz unun kullanıldığı her yerde, onun eksikliğini hissettirmeden yerine geçebilecek mükemmel bir alternatif karabuğday unu. Glüten içermemesiyle bu konuda hassasiyeti olanların da seçeneklerini arttırmasına olanak sağlıyor. Diyet yapanlar için de güzel bir alternatif. Kendine has bir tadı olan karabuğday tanelerinin değirmende öğütülmesiyle elde edilen karabuğday unu; protein, mineraller ve lif açısından da oldukça zengin.

Hem tatlılara hem de tuzlulara yakışır; nohut unu!

Hem tatlılara hem de tuzlulara yakışır; nohut unu!

Kendi halinde bir bakliyat olan nohuttan ortaya çıkacak lezzetlere inanamayacaksınız. Yemeği ve humusu efsane olan nohut tanelerinden elde edilen nohut ununu mutfağınızda birçok yerde kullanabilirsiniz. Hint mutfağı başta olmak üzere Bangladeş, Pakistan, Nepal ve Pakistan mutfağında da kendine yer bulan nohut unu yine glütensiz unlardan. Yüksek besin değeri ve nötr tadıyla nohut unu, eşlik ettiği malzemelerin tadını gölgelemeden geniş bir alanda kullanılabiliyor.

Meyve deyip geçmeyin, dut ununu mutlaka deneyin.

Meyve deyip geçmeyin, dut ununu mutlaka deneyin.

Beyaz dut kurusunun öğütülmesiyle elde edilen dut unu, 'tatlı un' diyebileceğimiz kategoriye giriyor. Dut meyvesinin sağladığı tüm koruyucu ve bağışıklık güçlendirici etkileri muhafaza eden dut ununu, doğal meyve şekeri içerdiğinden ek rafine şekere ihtiyaç duymadan nefis tatlılar yapmak için kullanabilirsiniz. Beyaz un kadar yumuşak bir doku vermese de içerdiği yüksek besin değerleriyle bu eksikliğini telafi ettiğini söyleyebiliriz.

Boy boy ekmek yapmaktan kendinizi alamayacağınız mercimek unu!

Boy boy ekmek yapmaktan kendinizi alamayacağınız mercimek unu!

En klasik çorbaların baş kahramanı olan mercimekten ekmek yapmak hiç aklınıza geldi mi? Mercimek tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen mercimek ununu tüm geleneksel hamur işi tariflerinizde kullanabilirsiniz. Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin dengede kalmasına da yardımcı olan mercimek ununun baskın bir tadı yok. Hassasiyeti olanlara da müjde, mercimek unu glüten içermiyor.

Her derde deva olanlarda bugün, keçiboynuzu unu!

Her derde deva olanlarda bugün, keçiboynuzu unu!

Rengi sebebiyle biraz da koyu ve tatlı bir un olan keçiboynuzu ununu rafine şeker kullanmadan lezzetli tatlı ve çörekler yapmak için kullanabilirsiniz. Özellikle kahvaltıların yeni gözdesi olan pankeklerde çok iyi sonuç veren keçiboynuzu unu, kendine has aromasını sevenler için çok iyi bir alternatif. Koyu rengiyle kakao yerine de kullanılabilen keçiboynuzu unu, içerdiği yüksek besin değeri ve lifleriyle vücuduna iyi bakanların en çok aradığı ürünlerden biri haline geldi.

Kullanamayacağınız yer neredeyse yok gibi, soya unu!

Kullanamayacağınız yer neredeyse yok gibi, soya unu!

Adını sıklıkla Asya mutfaklarında duyduğumuz soya, bu sefer un olarak sofralarımızda yer almaya geliyor. Genel hamur işlerinde tercih edilebilen soya unu yüksek protein içeriğiyle hamur işlerinizin bayatlamasını da geciktiriyor. Beyaz una göre daha fazla su tutabilen soya unu, daha yumuşak bir sonuç almanıza yardımcı oluyor. Gelişim dönemindeki çocukların ve ileri yaştaki insanların günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarına da önemli bir katkı sağlıyor. Ne dersiniz, soya unuyla lezzetli ve besleyici ürünler hazırlamak için sizi yavaş yavaş mutfağa alalım mı?

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

gunumuzde gluten marvel kotu karakteri gibi gorulsede yenidiginiz hamurislerinin keklerin boreklerin o yumusak esnek dokusunu saglayan protein bizzat gluten.... Devamını Gör

feyk

gunumuzdeki saglik sorunlarinin kaynagi besinin kendisi degil, onu nasil isleyip tukettigimiz. bugday kendi basina suclu degil, aslinda besin degeri oldukca ... Devamını Gör