Görüş Bildir
Haberler
Hem Müze Hem Metro: Beşiktaş'ta Bulunan 5.500 Yıllık Mezarlar Yerinde Sergilenecek

etiket Hem Müze Hem Metro: Beşiktaş'ta Bulunan 5.500 Yıllık Mezarlar Yerinde Sergilenecek

Yasin Arslan
03.01.2019 - 23:15 Son Güncelleme: 04.01.2019 - 08:49

Beşiktaş'taki metro istasyon kazılarında ortaya çıkan ve İstanbul'da ilk Türklerin izleri olarak yorumlanan kurgan tipi mezarlar için yerinde koruma ve sergileme kararı alındı. Beşiktaş Mecidiyeköy metro hattını kullanacak olan yolcular cam bloklar üzerinden mezarları görebilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil'in haberine göre, Kabataş-Mecidiyeköy–Mahmutbey metro hattı yapımı çalışmaları sırasında ortaya çıkan, tarihleri İlk Tunç Çağı'na (M.Ö. 3500-3000) kadar uzanan ve İstanbul’da ilk Türklerin izleri olarak yorumlanan kurgan tipi mezarlar için yerinde koruma ve sergileme kararı alındı.

Yolcular tarihi kalıntıları görebilecek

Yolcular tarihi kalıntıları görebilecek

İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu önerilen projeyi bazı değişikliklerle kabul etti. Metro istasyonunu kullananlar ve istasyon çevresindekiler üstten cam bloklardan mezarları görebilecekler.

Bugüne kadar kurgan tipi 69 mezar bulundu

Bugüne kadar kurgan tipi 69 mezar bulundu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Beşiktaş Meydanı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen tunç çağı mezar kazılarında bugüne kadar kurgan tipi 69 mezar bulundu. Türklerin Tunç Çağı döneminde kurgan tipi mezar kültürü olduğu ve Kavimler Göçü sırasında bu bölgeye yerleştikleri tezi gündeme gelmiş, mezarlıkta yarı hoker (bacaklar karına doğru çekik, bir yanına yatırılmış olarak gömülmesi) ve tam hoker ölü gömmenin yanı sıra kremasyon (yakılarak) tipi gömüler de tespit edilmişti.

Metro inşaatı bitene kadar müzede saklanacaklar

Metro inşaatı bitene kadar müzede saklanacaklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından finanse edilen kazılarda elde edilen buluntular için İstanbul 3 Numaralı Koruma Kurulu’nun 01.11.2018 gün  ve 4495 sayılı kararı ile Tunç Çağı dönemine ait mezar kalıntılarının bir kısmının istasyon yapısının üstünde sergilenmesi amacıyla alternatif mimari projeler yapılması kararı verildi. Kararda, mezarların Arkeoloji Müzeleri denetiminde kaldırılarak istasyon çalışmaları bitiminde sergilenmek üzere saklanması da yer aldı.

Açık hava müzesi de olacak

Açık hava müzesi de olacak

Mimar Yunus Emre Tunçbağ tarafından sergileme alanıyla ilgili projeler çizildi. Koruma Kurulu’na sunulan proje bazı değişikliklerle uygun bulundu. Proje, metro istasyonunu kullanan ve istasyon çevresindekilerin görebileceği gibi bir açık hava müzesi öngörülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
321
29
26
7
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?