Görüş Bildir
Haberler
HDP'den 'Polis Teşkilatı Denetleme Kurumu Kurulsun' Teklifi

HDP'den 'Polis Teşkilatı Denetleme Kurumu Kurulsun' Teklifi

ATKN
08.01.2015 - 15:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP’nin verdiği kanun teklifinde polisin denetlenmesini ve kontrolünü yapacak bir kurumun kurulması öngörülüyor, biber gazı ve gaz fişeğinin kullanımı yasaklanıyor.

Halkları Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel Meclis’e Demokratik Kamu Düzeni Kanun Teklifi sundu.

Yasa teklifinde, uluslararası insan hakları ilkelerine göre polisin müdahalesinin kötü muamele ve şiddete dönüşemeyeceği belirtiliyor.

Türkiye'de polisin denetlenmesine dair hiçbir mekanizmanın olmadığı vurgulanarak polisin denetlenmesini ve kontrolünü yapacak bir 'Polis Teşkilatı Denetleme Kurumu'nun kurulmasını öneriliyor.

Biber gazı yasağı

Teklifte polisin gösteri, toplantı ve yürüyüşlerin güvenliğini alabilmek için görevlendirildiği durumda alana ateşli silahla gitmesi yasaklanıyor.

Ayrıca öldürücü bir silah haline gelen biber gazı ve gaz fişeğinin kullanımı yasaklanıyor.

Protesto hakkı

Teklifte, vatandaş olan, olmayan ayrımı yapılmaksızın, polisin protesto hakkını hiçbir gerekçe ile sınırlandıramayacağı belirtiliyor ve mevcut yasadaki izne tabi olma, yer ve saat sınırlandırılması da kaldırılıyor.

Sınırlandırma ancak istisnai hallerde, somut gerekçesi belirtilerek yapılabileceği belirtiliyor.

Devletin suçlarına zamanaşımı yok

Teklifte şu düzenlemeler de getiriliyor.

* Kadınların cinsel taciz ya da şiddet konusunda kolluk kuvvetleri hakkında şikayette bulunması durumunda, şikayet edilen devlet görevlisinin derhal görevden alınarak soruşturma başlatılması öneriliyor. Taciz ve şiddette bulunan kolluk görevlisinin üç ila altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

* Teklife göre, devletin doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olduğu suçlarda zamanaşımı ve af uygulanamıyor.

MOBESE kayıtları

* Polis şiddeti durumlarında sürekli sorun yaşanılan MOBESE kayıtları Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda toplanacak ve ancak hakim kararıyla alınabilecek.

* Kötü muamele ve işkencede ismi geçen polisin ve amirin görevden alınması öneriliyor.

İnsan hakları önceliği

* Yasa teklifiyle uyumlu olmayan PVSK, TMK ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasalarındaki hükümleri yürürlükten kaldırılıyor.

* Teklifle ağır insan hakları ihlallerine ilişkin suçlarına dair açılan davaların ivedilikle görüşülmesi ve yargı sürecinde öncelik tanınması getiriliyor.

Kanun teklifine buradan ulaşabilirsiniz.

Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/siyaset/1613...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0