Görüş Bildir
Haberler
Hayat Sandığınız Kadar Korkutucu Değil: Kaybetme Korkusu Olanlara Hayat Kurtarıcı Öneriler

Hayat Sandığınız Kadar Korkutucu Değil: Kaybetme Korkusu Olanlara Hayat Kurtarıcı Öneriler

20.03.2022 - 08:45

Korkuyor musunuz? Bu iyi haber. Çünkü hayatta kalmak için birtakım korkulara ihtiyacınız var. Kaybetme korkusu da bunlardan biri. Peki ya kaybetme korkusu, en büyük korkunuz olmuşsa? İşte o zaman çanlar sizin için çalmaya başlayabilir. Sürekli kaybetmekten korkmak, kaybetmeye odaklanmanıza sebep olur ve odağınız olan şeye enerjinizi daha çok verirsiniz. Hayatınızı, sevdiklerinizi, umudunuzu, paranızı, arabanızı, evinizi, aşkınızı kaybetmek... Bu liste uzayıp gider. Kaybetmek derin bir mesele ve önce kaybetmenin nereden geldiğine bakmak gerekiyor. Klişe gibi gelmesin ama burada çocukluğunuza iniyoruz. Çocukluğunuzda kodladığınız güvensizlik hissi bağlanmayı engelliyor ve bağlanamayan insan kaybetme korkusu yaşamaya başlıyor. Korku, kendini gerçekleştiren kehanete dönüşmeden önce birinin amigdalaya her şeyin yolunda olduğunu söylemesi gerekiyor ve işte burada siz devreye girebilirsiniz. Bu durum içinden çıkılmaz bir sarmala dönmeden önce kaybetme korkusunu nasıl yenebileceğinizi bulmaya ne dersiniz? İşte 'Acil durumda camı kırınız' cinsinden 8 öneri ile karşınızdayız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Korkunuzla yüzleşin!

1. Korkunuzla yüzleşin!

Korkunun ilk nesnesi korkunun kendisi ve en tipik tepki de korkudan kaçmak. Sıradan tepkileri bir kenara bırakmanın zamanı çoktan gelmiş olabilir. Hem kaçtığınız şeyler gelip ayağınıza dolanmaz mı? Dolanır. Çünkü korkudan kaçmaya çalışırken odağınız tam oraya yoğunlaşıyor. Yüzleşip kurtulmak en iyi yol. Korkunuz terk edilmek mi? Felaket senaryoları üretin. Kendinize terk edilirseniz en kötü ne olur diye sorun. Cevapladıktan sonra daha kötü ne olabilir diye sorun? Cevapladınız. Devam edin. Peki, daha kötü ne olur? Sonra bir bakın bakalım en kötüsünü mü yaşıyorsunuz yoksa en kötüsünü hayal etmekten mi korkuyorsunuz. Yüzleştikçe hafifleyeceksiniz.

2. Kaybetmekten korktuğunuz ne varsa kurtulmak için kendinizi eğitin.

2. Kaybetmekten korktuğunuz ne varsa kurtulmak için kendinizi eğitin.

Her duygu kendi içinde karşıt duygusuyla var oluyor. Mutluluk varsa mutsuzluk da var. Sevgi varsa korku da var. Çok sevmek, kaybetme korkusunu daha da artırabilir. Çok sevin ama kendinizden çok değil. Kaybetmekten korktuğunuz şeyleri ilahlaştırmayın. Yoksa kendinizi ona erişmeye çabalarken bulursunuz.

3. Kaybetmekten korktuğunuz şeyler için ne hissettiğinizi tanımlayın.

3. Kaybetmekten korktuğunuz şeyler için ne hissettiğinizi tanımlayın.

Her 10 kişiden 1'i kaybetme korkusu yaşıyor. Çocukken yaşanmış travmalar, erken ölümler ya da ayrılıklar kaybetmekten duyulan korkuyu kuvvetlendirebiliyor. Bağlanamamak ya da fazla bağımlı olmak, güvensizlik ya da fazla güvenmek, kontrolün sizde olması ya da kontrolü kaçırmanız stres seviyenizi artırıyor. Böyle zamanlarda mevcut durumu analiz edin. Acaba ne hissediyorsunuz? O duygunun farkına varın, duyguyu kabul edin ve duygu bırakın gelsin. Düşünceleri kontrol edemeseniz bile onlara vereceğiniz tepki sizin kontrolünüzde. Kendinize bunun sadece bir duygu olduğunu ve her duygu gibi bunun da yönetilebileceğini hatırlatın. Siz onu yönetemezseniz, o sizi yönetir. Dikkatli olun.

4. Bir hobi seçin ve harekete geçin.

4. Bir hobi seçin ve harekete geçin.

En büyük değişimler yeni bir dikkat alanı keşfetmekle başlıyor. Her zaman yaptığınız işinizden ya da sosyal ortamınızdan farklı bir alanda bir hobi seçin. Spor, müzik, resim, dans... Böylece hem yeni bir alana konsantre olursunuz hem korkularınızı düşünüp kurgulayacak zamanları azaltmış olursunuz.

5. Toksik bilgi detoksu yapın.

5. Toksik bilgi detoksu yapın.

Zehirli her tür bilgi, kaybetme korkusunu tetikleyebilir. İnternet, sosyal medya, arkadaş sohbetleri bazen bu toksik bilgileri yaymada tahmininizden daha etkili olabilir. Çünkü insan zihni olumsuzu düşünme ve hatırlama eğiliminde. Çeşitli olumsuzluk içeren kaynaklardan ya da kişilerden uzak durmanız yararınıza olur. Bu arada bol su tüketmeyi unutmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Meditasyona kapı açın ve nefesinize odaklanın.

6. Meditasyona kapı açın ve nefesinize odaklanın.

Size iyi gelen bir meditasyon ya da gevşeme yönteminiz varsa bunu artırın. Bugüne kadar meditasyon denemediyseniz de mutlaka deneyin. Nefesinize odaklandığınızda parasempatik sinir sistemi devreye girerek vücut fonksiyonlarınızı yavaşlatıyor. Kaybetme korkunuz nüksettiği sırada nefesinize odaklanırsanız bu düşüncenin yavaşça sizi terk ettiğine tanık olursunuz.

7. Geçmişe ya da geleceğe takılıp kalmak yerine anda kalın.

7. Geçmişe ya da geleceğe takılıp kalmak yerine anda kalın.

Geçmiş nesnel veriler sunar. Geçmişte yaşadığınız ve başıma gelirse felaket olur dediğiniz kaç şey felaket oldu? Bunların sadece yaşanıp geçtiğini görebilmek kaygıyı ve korkuyu hafifletebilir. Peki ya gelecek... O henüz gelmedi, gelince düşünmek için bolca vaktiniz olacak. Hayat sadece iyi hissetmeniz için yaşanmıyor. Korkuyu, kaygıyı, yalnızlığı, öfkeyi de sevgi ve mutluluk kadar hissedebildiğiniz sürece varsınız. An, işte tam burada var oluyor.

8. Duygularınızı yazın...

8. Duygularınızı yazın...

İyileştirici gücü en yüksek maddeyi en sona sakladık. Yazmak! Duygularınızı yazın. Yüklerinizden arınırsınız. Kaybetme korkusu yaşadığınız anda ne hissediyorsunuz, nasıl hissediyorsunuz bunları yazın. Kaybetme korkunuz her neden kaynaklanıyorsa; terk edilmek, mahrum kalmak, eksik kalmak, beş parasız kalmak, varlığından yoksun kalmak... Hafiflediğinizi fark edene kadar yazın. Önemli olan gelen duyguyu kovmak değil duyguyu görmek ve yönetmek. Unutmayın, bu dünyanın değişmeyen bir yasası var; her canlı ölür. O korkuyla yaşayarak her gün ölmek mi yoksa korkuya rağmen yaşamayı seçmek mi? Tercih sizin!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın