Hatay Devleti'nden Bize Miras Kalan Ancak Depremde Yıkılan Tarihi Hatay Meclis Binasının Hikayesi
Hatay Devleti'nden Bize Miras Kalan Ancak Depremde Yıkılan Tarihi Hatay Meclis Binasının Hikayesi
Kahramanmaraş depremlerinde tarihi yapılarımız da maalesef büyük hasar aldı. Bunlardan biri de Hatay Devleti'nin Türkiye'ye katılmadan önce kullandığı meclis binasıydı. Tarihsel süreçte çok farklı amaçlarla kullanılan bu bina ne yazık ki depremde yıkıldı. Biz şimdi sadece onun tarihini size anlatıyoruz!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinde birçok tarihi eserimiz ve binamız maalesef hasara uğradı ya da yıkıldı. Bunlardan biri de tarihte kısa ömrü olan Hatay Devleti'nin tarihi meclis binasıydı. Ancak bu tarihi binayla ilgili tartışmalı çok konu var. Gelin önce binanın tarihine göz atalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Dünya Savaşı'nın ardından Hatay düşman işgaline uğradı. 1921 yılında ise Türkiye ve Fransa arasındaki anlaşmayla birlikte Antakya ve İskenderun'u kapsayan Hatay, özel bir statü ile Türkiye sınırları dışında kaldı.
1938 yılına geldiğimizde Hatay'ın özel statüsü için şehirde bir seçim yapıldı ve seçimle bir meclis oluşturuldu. Sonrasında "Hatay Cumhuriyeti" ilan edildi ve ilk ve son cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen seçildi. Hatay devleti meclis binası olarak bu binayı kullanıyordu.
1927'de Fransız Mimar Leon Benjuda'nın inşa ettiği bu bina sinema salonuyken meclise dönüştürüldü. Avrupa'da Nazi tehdidinin baş göstermesi üzerine Fransa, askerlerini Hatay'dan çekme kararı alınca meclis, tarihi bir karar verdi ve 23 Haziran 1939'da oybirliğiyle Hatay'ın, Türkiye'ye katılmasını kabul etti.
Valilik tarafından kamulaştırılan bina günümüzde Meclis Kültür ve Sanat Merkezi olarak da kullanılıyordu. Tarih boyunca bina farklı amaçlar için de kullanıldı. Hatay Devleti'nin meclis binası 1980'li yıllara kadar tekrar sinema salonu olarak işletildi. Hatta köfteci ve künefeci bile oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Meclis binası, 2008'de 20 yıllığına Antakya'da faaliyet gösteren bir şirkete kiralandı. Restore edilen binanın altındaki bölüme künefeci açıldı. Künefecinin adı da "Meclis Künefe" oldu. Bu gelişme Hatay halkının tepkisine neden oldu. Halk, meclisin müze yapılmasını istiyordu.
Ne yazık ki Hatay Devleti'nden bugüne miras kalan tarihi meclis binası 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinde yıkıldı. Umuyoruz Atatürk'ün "Hatay benim şahsi meselemdir" anlayışıyla tekrar Hatay eski günlerine kavuşur.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Tekrar aslına uygun inşa edilmeli, Türk izleri hataydan silinmemeli, mülteci doldurarak demografisi değiştirilmemeli
LA tarihi binayı künefeci yapmak ne amk. yıkılmışta kurtulmuş rezillikten.
Bölgede yaşayan insanların, bir an önce hayatını idame ettirecek, kafalarını meşgul edecek şekilde hayatın içine girmeleri gerekecektir. Bu yüzden eğer mümkü... Devamını Gör