Görüş Bildir
Haberler
Yaz Aylarında Güneşe Dikkat

Yaz Aylarında Güneşe Dikkat

Melda Köksal
25.04.2014 - 15:32 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 19:03

İngiltere’de ölüme neden olabilecek cilt kanserine yakalanma oranının 1970′lere göre 5 kat arttığı ifade edildi. İngiltere Kanser Araştırma kurumu artışı, ucuz paket tatiller ile solaryuma bağlıyor.

İngiltere Kanser Araştırma kurumunun verilerine göre her yıl 13 binden fazla kişi malin melanoma yakalanıyor. Bu oran 1970′lı yılların ortasında 1,800 kişi yakınında idi. Kurum sayıdaki artışı, Avrupa’daki paket tatillere ilginin 1960′lardan itibaren artmasına bağlıyor. Solaryuma giren insan sayısındaki yükseliş da kanser vakalarındaki artışın nedenleri arasında sayılıyor.

Malin melanom şu anda en sık görülen beşinci kanser türü. Her yıl iki binden fazla insan bu nedenden yaşamını kaybediyor. İngiltere’de her yıl, her 100 bin kişiden 17′sine malin melanom teşhisi konuluyor. Bu rakam 1970′lerde sadece üç olarak tespit edilmişti.

Uzmanlara göre, açık renk tenliler, vücudunda fazla sayıda ben ya da çil olanlar, daha önce güneş yanığı geçirmiş olanlar ya da ailesinde malin melanom geçmişi olanlar risk altında. Uzmanlar hastalıktan korunmak için gölgede kalmayı, güneşe çıkılacaksa da çıplak kalınmamasını ve minimum 15 faktörlü güneş kremlerinden kullanılmasını tavsiye ediyor.

İngiltere Kanser Araştırma Kurumu’nun istatistik bölümü sorumlusu Nick Ormiston-Smith “1970′lerin ortalarından bu yana, İngiltere’de malin melanoma rastlanma oranları bugün en sık karşılaşılan 10 kanser çeşidinden çok daha hızlı bir biçimde arttı” diyor.

Ormiston-Smith “Sıcak iklimlerde tatil yapmak maddi açıdan daha kolay hale geldi ve solaryum 1970′lerden bu yana daha yaygınlaştı… Fakat biliyoruz ki ultraviyole ışınlarına güneş ya da solaryum dolayısı ile çok fazla maruz kalmak deri kanserinin ana sebebi” uyarısında bulunuyor.

haber kaynağı: 724saglik.org/sağlık haberleri

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın