Görüş Bildir
Haberler
Güneş Enerjisinden Elektrik üretim ve Yatırım Rehberi

Güneş Enerjisinden Elektrik üretim ve Yatırım Rehberi

Abit Gülistan
05.05.2015 - 18:03 Son Güncelleme: 05.05.2015 - 18:53

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim ve Yatırım Rehberi

Güneş enerjisine olan ilgi giderek artıyor. Nitekim bunu anlamak için biraz İnternet'te araştırma yapmak ve gelen sorular yeterlidir. Bir zamanlar güneş enerjisinden su ısıtma sistemleri veya otomobillere lpg montajında önce bir çok bahane ile uzak duran. Sonrada pişman olan çok insan tanıdık. Bu sayfayı oluşturmamda ki amaç yaklaşık 1 aydan beri gelen soruların düzenli olarak hemen aynı sorular olduğunu görerek insanların aradıkları soruların cevaplarına daha hızlı ulaşarak doğru karar vermesine yardımcı olmaktır.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için güneş panellerinden faydalanılır. Solar sistemlerin mantığında pozitif ve negatif katmanlar arasına silisyum maddeleri konularak güneş enerjisinin içindeki fotonların üzerine düşmesi ile serbest elektron bulunan pozitif katmanla Atom yörüngesinde eksik elektriğin olan negatif katman arasında elektron hareketinden dolayı bir elektrik akımının meydana gelmesine dayanır. Buna fotovoltaik pil yani güneş pili olarak adlandırılıyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için maliyet hesaplamak için öncelikle kaç kw/h sistem olması ve ayrıca on grid yada of grid of grid işe depolama sistemlerinin toplam güç yanında sistemin kurulacağı arazi, çatı sistem parçalarının kalitesi ve ürünlerin marka, garanti ile kalitesine göre değişir. Onun için net bir rakam vermek imkansız olmakla birlikte 100 kw on grid sistem yaklaşık olarak araz, harçlar hariç 110.000 euro civarında olur.

Güneş santralı kurmak için 1 kw/h ya arazi olarak 15 m2 alan yeterlidir. Siz 50 kw bir sistem kurdurmak istiyorsanız bu durumda 50*15 = 750 m2 arazi gerekiyor. Aynı sistemi kurmak için 400 m2 çatı yeterlidir. Çatılarda 8 m2 1 kw/h sistem kurmak yeterlidir.

Güneş enerjisinden elektrik üretiminde off grid sistemlerde izin almak gerekmiyor. On grid sistemlerde yerine göre değişiyor. Çatılarda olursa tedaş'tan ve enerji bakanlığından izin almak yeterliyken arazide işe Tarim il müdürlüğü, İlgili belediye, cevre ve şehircilik dahil oluyor. Belirlenen 27 bölge içerisinde 1620kwh/m2 ve üzerinde ışınım değeri olan arazi tespit edilecek; Tespit edilen arazi Orman, Mera ve Tarım alanı olmayacak, Sit alanı, maden Sahası veya yol, boru hattı gibi kamuya ait bir proje alanında olmayacak.

Elektrik üretim sistemlerinde tekin bilgiler çok önemlidir. Özelikle bazı firmalar günlük üretim gücü üzerinden fiyat verirken genelde ve doğru olanda saatlik üretim üzerinden fiyat verilir. Dolasıyla rakamlar aynı olsa da fiyat çok uçuk denecek kadar arada fark oluyor. Bu durumda saatlik üretime göre fiyat veren pahalı gelirken günlük üretime göre verenin ki bedava sayılır. Kısaca 1 kw demek günlük üretim demek 1kw/h demek saatlik üretim demektir. Size günlük üretimin 10 kw olduğunu söylediyse sistemin gücünün 1,5 kw/h olduğunu bilmek lazım.

Solar sistemleri arazi üzerine kurdurmak isteyenler için arazinin marjinal raporlu verimsiz ve çorak olmalı, Bununla birlikte elektrik orta gerilim hattına en fazla 1000 m ve güneye bakan mümkünse düz yada az eğimli, ulaşım sorunu olmayan Güneş enerjisi için verimli bölgelerde ve illerde olmalı. Elektrik trafolarında enerji nakli için kapasite olmalı.

Kendi kulanım için elektrik üretimini düşünenlerin güneş paneli kurulumu yaparak enerji giderlerini sıfırlamak isteyenlerin on grid sistem olacaksa tedaş aboneleri olması gerekiyor ve gerekli yerlerden izinler almak zorunda. Off grid yanı şebekeden bağımsız elektrik üretimi yapmak isteniyorsa har hangi bir yere başvuru yapmasına yada izin almasına gerek yok.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için Tarım ve kırsal kalkındırma destekleme kurumu tarafından İPARD programı kapsamında zaman zaman hayvancılık, tarım ve kamu ile tarım ürünleri işletmelerine değişik oranlarda destekleme ile ticari amaç için sistem kuranlara alım fiyatını yükselterek teşvik sağlıyor.

Tarım ve kırsal kalınma kurumu tarafından desteklenmelerden yararlanmak isteyen insanlar öncelikle resmi ve ruhsatlı, tapulu yada kiralama sözleşmesi olması gerekiyor. Destekleme çağrılarının başvuru süresi kısa olduğundan önceden dosyaların hazır olması gerekir. Gerekli dosyalar hazırlanmalı ve başvurular kabul edildiği zaman teslim edilmeli. Destekleme alacak kişiler ve işletmeler önce sistemi yaptırarak faturaları ilgili kuruma teslim ediyor kurumda işi yapan firmaya ödeme yapıyor.

Desteklenecek güneş enerjisinden elektrik üretimi için işletmenin enerji tüketimine göre belirlenecek kapasitede bir sisteme izin veriliyor. Bu sistem on grid yani şebekeye direk bağlı olmak zorunda ve sistem parçaları yerli yada Avrupa üretimi ürünler olmak zorunda Ticari amaç değil kendi enerji giderlerinizi karşılamak için kurulum yapılır.

On grid şebekeye bağlı sistemler off grid şebekeden bağımsız sistemler demektir. Kulanım yerine göre ve amaca baglı olarak iki sistemden biri tercih edileceği gibi arzu eden iki sisteminde kurulumunu yaptırır. On grid sistemler güneşin batığında yada kapalı havalarda enerji ihtiyacını şebekeden karşılarken Gündüz üretim fazlasını şebekeye verir. Off grid sistemlerde işe Gündüz aküler doldurulur ve gece kullanılır. Bunun yanında sistemin oluşturan parçalar farklı ve fiyatta farklıdır. Kullanılacak yere göre ve amaca göre biri de tercihe edilir.

Güneş panelleri bir sistemin en pahalı ve sistemin verimini belirleyicidir. onun için güneş panelleri ihtiyaca göre tercih edilmelidir. Piyasa da 10 waatt'an 265 waatt'a kadar 24 ile 48 volt olmak üzere Monokristal, polikristal, Amorf Silikon, CIS Güneş panelleri olarak değişiyor. verimlilik ve kullanımlarda değişiklilik gösterir. Bunun yanında üretim yeri, verim, üretici ve kurulum firma garantileri ile üretim ve fiziksel durumu, etiketler ve garantiler önemlidir.

Bunu belirleyen iki etmen vardır. Biri sistemin gücü diğeri diğeri sistemi kuran firmanın yaklaşımıdır. Söz konusu panellerin gücü ile istenen saatlik üretim arasında ilişkide yatıyor. 1 kw için 250 waatlık 4 panel yeteli iken 100 wattlık 10 panel gerekir. Buyuk sistemlerde 33 kw bir adet inverter konurken arzu eden 2 tane de koya bilir onun için net sayı vermek imkansızdır.

Öncelikle burada aylık elektrik harcamasının kaç kw/h olduğunu bulmak lazım. Genelde aylık tüketim seklinde faturada yazar. Yada aylık tutarı kullandığınız elektrik kw birim fiyatına bölümünden bulunur. Aylık gideri bulduktan sonra 30 bölmek ve onu da 6 ya bölerek size 1 saate kaç kw elektrik üretecek sistemin gücü bulunmuş olur.

Güneş enerjisinden elektrik üretim ömrü 25 yıldan daha fazladır. 25 yıllık üretim bile baz alındığında sistem kendini 5 yılda amortisman ederek 20 yıl bedava elektrik üretimi yapmış olur. 25 yılda ürelin elektrik kw maliyeti 5 kuruştur. 25 yıl sonra % 20 üretim verimi düşerek 50 yılla yakın üretime devam eder.

Organize sanayi bölgelerinde olan işletmeler izin için organize sanayi yönetiminden izin almaları gerekiyor. genelde kendilerine ait trafoları olduğundan kapasite sorunu yaşamıyorlar. Organize sanayi tipine bağlı olarak ayrıcalıklardan, vergilerden ve sigorta ve işçilik giderlerinin yanında vergi ve kdv konularında devlet indirim yaparak teşvik ediyor. Aynı sistem yenilenebilir enerji kaynakları içinde olan güneş enerjisi içinde geçerlidir.

Güneş enerjisinden kendi ihtiyacınızı karşılamanın yanında fazlasını şebekeye vermek sureti ile tedaş satarak gelir elde edersiniz. Yada tamamen ticari amaç için güneşten elektrik üretimi yaparak ciddi karlar elde edersiniz. Gelir durumunu hesaplamak için üretilen günlük, aylık enerji ile tüketilen enerji miktarlarını bilmeliyiz. Devlet şu anda kw başına 0,13 dolardan alım yapıyor 10. yıl boyunca ister kendi giderlerinizi karşılamak isterse ticari olsun üretilen elektrik devlete satılır. Türkiye'nin günlük güneşlenme süresi 7,6 saat olup bazı bölgelerde 8,5 saate kadar çıkıyor.Sizler hesaplamanız en ortalama olarak 6,5 saat üzerinden yapınız. Toplam maliyeti / aylık gelire bölerseniz kendini 48 ile 60 ayda amortisman etiğini görürsünüz. Sistem kurulu güç ısınlama 30 gün* 0,13 dolardan aylık gelir bulunur.

Ülkemizin güneş enerji potansiyelini incelediğimizde bazı bölgeler ön plana çıkmaktadır. Bunlar İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ak Deniz Bölgesi, Ege Bölgeleri ve bölgelerde ki illerdir.Bununla birlikte kendi enerji giderlerini sıfırlamak için elektrik üretimine uygun olmayan yerde işe başka bir yerde sistem kurdurarak mahsuplaşma yöntemi ele elektrik faturasından kurtulur.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi ( ges ) sistemlerinde on grid ve off grid istemlerini oluşturan ekipmanlar çeşitlilik gösterir. on grid sistemlerde Panel, panellerin montajı için konstrüksiyon inverter ve bağlantı elamanları ile kablolama yeterliyken off grid sistemlerde aküler ve sari denetleyiciler devreye girer.

Bu soruya cevap vermeden önce geçe kaç saat ve kaç kw enerji ihtiyacınız olacağına bağlıdır. Genelde bizdeki sistemlerde 15 saat çalışmaya göre hesaplanır. Ancak sizin enerji ihtiyacınıza göre akü gereksinimini tespit etmek için Gecelik harcamayı / Üretilen Voltta bölümü = Gerekli Akü kapasitesini belirler. Diyelim ki gece 5 kw harcamanız var bu 5000 waat demek Aküler 12 Volt Üretim yapıyor bu durumda 5000/12 = 416 Amperlik aküye ihtiyaç var demektir. Yine buradan 416*24 ile 9984 waat / gün/ 6,5 Buradan 1,6 kw panellere ihtiyaç var demektir.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi ile sulama yapmak için motor gücü, motorla su arasındaki mesafe, bir saate basması gereken su, Günlük çalışma saati, suyun aktarılacağı uzaklık, gece sulama yapılma durumu, Güneşlenme durumu ve basma yüksekliği hesaplanarak gerekli kurulacak güç ve panel sayısı bulunur. özel formüle hesaplanarak gerekli sistem maliyeti bulunur. Arzu ederseniz mobil sistem kurularak ortak kullanmanın yanında sulama yapılmadığı zamanlarda eviniz yada iş yerinizin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanmamanız mümkündür.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak için güneş santralı kurdurmak isteyenler özelikle boş ve verimsiz arazileri değerlendirmek isteyenler, Konut ve iş yerlerinin çatıları, sanayi de ve organize sanayi bölgelerinde ki iş yerlerin, fabrikaların çatıları, Tarım ve sulama yapanlar, Büyükbaş ve küçükbaş ile kanatlı hayvan yetiştiricileri, otopark üstleri, şantiyeler ile aydınlatma, otel, yakıt istasyonları, dinlenme yerleri, ve elektrik gitmediği yerler ile kendi enerji giderlerini sıfırlamak isteyenler.

Bir kere ve en önemlisi Ülkemizin güneşlenme potansiyelinin yüksek olması, Sistemin hareketsiz olmasından dolayı arazı yapmaması, Bakım ve işletme giderlerinin düşük olması, taşınabilir ve kolay montaj olması, Eklene bilir olması, teknik ve mühendislik bilgi istememesi ( küçük sistemler için ) , Sesiz ve çevreci olması

Olanağı olan her insan enerji giderlerini sıfırlamak ve fazlasını satarak ger elde etmek için sistem kurdurmaları faydalarına hem kendileri faturadan kurtulur hemde para kazanırlar. özelikle elektrik enerjisi giderleri fazla ve yeri uygun olan işletme sahiplerinin atıl fazlası yeri aktif gelir kaynağına dönüştürerek işletme dışı gelir kaynağından faydalanmaları gerekiyor. Bununla birlikte tarım ve hayvancılık yapanlar, sulama için elektrik, mazot giderleri fazla olanlar. sera ve hayvancılık yapanlar ve elektrik gitmesi mümkün olmayan yerlerde yaşayanlar, sürekli elektrik kesintileri olan ve enerji kesintisi olmasını istenmeyen yerler.

Büyük ges sistemlerini güvenilir ve daha önce sistem kurmuş güven veren firmalar tarafından kurulmalıdır. Sırf ucuz diye gelip geçici firmalara iş yaptırmak ilerde sistemde sorunlar yaşamının yanında daha kendini amorti etmeden sistemde verim düşüklüğü, bakım masrafları ve ilgili kimseye oluşamama gibi sorunlar ile karsı karsıya kalarak sistemden faydalanamamak da var. Sadece fiyata değil sistemin parçalarına ve kalitesine, işçilik, yalıtım ve bağlantı elamanları ile montaj kalite ve tecrübesi, mühendislik hesaplamaları, doğru sistem parçalarını bir araya getirmek önemlidir. Bundan sonra da bakımlar ve kontroller.

Ülkemizde sistemler standart ve bir çok farklı marka ve model ürünler ve bu sistemin arasında ki parçalarında kaliteleri farklı olduğundan her firma farklı bir fiyatlama ile birlikte size tam olarak hangi hizmetleri sunacaklar bunlardan emin olmanız gerekiyor. Bazıları sadece sistem parçalarının fiyatını verirken bazıları da anahtar teslimi fiyat veriyorlar. her kimden ne kadar fiyat aldıysanız ayrıntılarını da yazın. Büyük sistemlerde bağlantı elamanın kalitesiz olması bile büyük fiyat farkı yaratır. özelikle cin menseli ürünler ülkemizde sıcaktan çok çabuk etkilenerek kısa zamanda sorunlar çıkartıyorlar.

Enerji bakanlığının iznine göre ticari amaç için 1 mw kadar lisansız elektrik üretimine izin veriyor. Kendi enerji giderinizi karışlamak için işe ihtiyacınızı karşılayacak sistem kadar lisans almadan sistem kurdurmanıza izin veriyor. Aynı zamanda farklı bölgelerde farklı aboneliği varsa 1 mw kadar sistem kurmaya izin veriyor.

Ülkemizdeki bankalar güneş enerjisinden elektrik üretimi için 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli anlaşmaya göre % 15 nakit olması durumunda % 85 kredi vermekte. 2 yıl boyunca yada sistem kurulup tedaş ödeme yapana kadar 6 ayda bir sadece faizi ödenecek. Bankalar projeyi ipotek etmekle birlikte kredi miktarına göre sizden teminat isteyebilir. Teminat miktarı banka ile sizin aranızdaki kredi puanına bağlı bir durumdur. Genelde % 25 teminat vermeniz yeterlidir. proje ne kadar olursa olsun kredi kullanmanız mümkündür.

Ges projelerinde arazi ve 1 mw sistem kurmak için gecen zaman arazi firmaya teslim edildikten ve gerekli anlaşmalar imzalandıktan sonra 2 ay içinde kurulup tedaş kabul ile size teslim edilir. Sistemi kuran firma size 5 yıl boyunca kontrol ve teknik destekleri ücretsiz sunar. on grid sistemlerde bu zaman projeye bağlı olarak 2 günden 2 ay arası değişir.

Ges projelerine yatırım yaparak kendi işletme giderini düşürmek, üretim fazlasını devlete satmak yada tamamen ticari amaç için yatırım yaparak kar elde etmek isteyenlere işletme ve yatırım konularında bire bir ücretsiz danışmanlık yapmanın yanında Sistem kurulacak arazi ve çatıları projelendirmek, incelemek için ücretsiz olarak yararlana bilirsiniz. İsteyen insanlar yatırım yapsın yada sadece öğrenmek istese bile ofisimizde ağırlamaktan onur duyarız.

Her firmanın kendilerine göre çalışma kuralları olmakla birlikte enerji24 olarak bizler anlaşma ve ön ödeme sonrası noterden yetki alarak bütün işlemleri, izinleri ve kurulumu yaparak tedaşa kabul dahil anahtar teslimi seklinde çalışmaktayız. İsteyen yatırımcılara yer, finansman temini konusunda yardımcı oluyoruz.

Enerji24 Güneş enerjisinden elektrik üretim sistemleri için danışmanlık, izinler ve kurulum konusunda hibeler dahil tam destek veriyor. Bu güne kadar 890 mw lik Almanya, İtalya, Romanya ve Türkiye de bir çok solar sisteme başarı ile imza atıp 2013 yıllından beri Türkiye'de faaliyetlerine devam ediyor. Kaliteli malzeme,işçilikle en uygun fiyata hizmet ederek İnsanların bedava olan güneş enerjisinden faydalanmasına Ülkenin enerji giderlerini azaltmaya destek olmaktadır.

Enerji24; Alman güneş panelleri, invertör ve led aydınlatma ve su artıma sistemlerinin Türkiye distribütörü olup sulamadan, ev sistemlerine, sanayiden ticari amaç için kurulan güneş enerji üretim sistemleri tamamen Alman mühendislerinin kontrolünde kurulum yapılmakta olup en uygun fiyata size en uzun süre sorunsuz ve verimli bir sistem teslim edilir.

Elektrik üretimi ile ilgili aklınıza takılan sorulara yukarıdaki yazılarda cevap bulamadıysanız sorularınızı bizlere telefon, e posta yada yorum yaparak iletin sizlere özel en kısa zamanda cevap vererek yardımcı olalım.

Başarılı projelere imza atmanız dileğiyle

Kaynak: http://gessistem.blogspot.com.tr/p/ss...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0