Görüş Bildir
Haberler
Gezi Aileleri Devletten Tazminat İstiyor

Gezi Aileleri Devletten Tazminat İstiyor

Gezi Aileleri Devletten Tazminat İstiyor

Gezi direnişinde yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin ailelerinin kurduğu Gezi Şehit ve Gazileri Platformu maddi ve manevi tazminat talebiyle İçişleri Bakanlığı’na dilekçe gönderdi. Dilekçeler İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı basın açıklamalarının ardından postaneye verildi.

Platform, başvuruda bulunacak kişilere maddi ve manevi tazminat talebi konusunda zaman kısıtlaması olduğu uyarısında bulundu. Avukat ve bilgi desteği için kendilerine internet adresi ve sosyal medyadan ulaşılabileceğini anımsattı.

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasına Gezi’de hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş , Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Süleyman Çelebi , Haluk İyidoğan ve İlhan Cihaner , Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş , Halkların Demokratik Partisi İstanbul Büyükşehir Eş Başkan adayı Pınar Aydınlar , Ezilenlerin Sosyalist Partisi Parti Meclis Üyesi Ayhan Yener ’in de aralarında olduğu kişi ve kurumlar katıldı.

Platform adına basın açıklamasını Gezi’de plastik mermi nedeniyle bir gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici okudu. Kesanbilici, yaralanmalarına ilişkin suç duyurularının savcıda beklediğini hatırlattı. Gezi’de hayatını kaybedenlerin kamera kayıtlarının kamuoyu baskısı ile ortaya çıktığını söyleyen Kesanbilici, yaralananlara ilişkin bu görüntülerin elde edilmediğini anlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki kayıtlar, savcılar tarafından kezlerce istenmesine karşın, çoğu durumda bir gerekçe bile gösterilmeden gönderilmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde suçlular korunmakta ve kayrılmaktadır. Adalet, suçu işleyenler ve onlara yataklık edenler tarafından fiilen engellenmektedir. Ülkede can güvenliğini ve halkın can güvenliğini sağlamaya çabalayan bir kamu yetkesi kalmamış gözükmektedir.”

Gezi'de TOMA'dan sıkılan su nedeniyle kaburgaları kırılan Beycan Taşkıran da '17 Aralık sonrası Gezi'nin ortaya çıkış nedeni daha net anlaşıldı. Gezi'de insanlar onurlu bir gelecek için isyan etti. Mahkemeler, sokaklar, gaz bombaları insanları yıldırmadı, yıldırmayacak' diye konuştu.

Açıklamanın ardından dilekçeler Galatasaray Postanesi’nden İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Platform, bundan sonraki günlerde de dilekçeleri göndermeye devam edecek.

Platform açıklaması ve Avukat Aslı Kazan ’ın bianet'e verdiği bilgilere göre idarenin kusurlu olduğu eylemden dolayı zarar oluştuğu durumlarda maddi ve manevi tazminat talebi önce idareye gidiyor. Emniyet memurları da İçişleri Bakanlığı’na bağlı oldukları için bu durumda İçişleri Bakanlığı’na başvurmak gerekiyor.

Bakanlık dilekçelere 60 gün içinde cevap vermek zorunda. Talepleri karşılamazsa dava açılabiliyor. Maddi ve manevi tazminat davası için zarar görüldüğü tarihten itibaren bir yıl içinde dava açılması gerekiyor. Bakanlığın 60 günlük bekleme süresi de göz önünde bulundurularak saldırıdan itibaren yaklaşık 10 ay içinde dilekçeler verilmeli.

İçişleri Bakanlığı’na iadeli-taahhütlü olarak gönderilmesi gereken dilekçelerin avukatların yardımıyla kişiye özel olarak hazırlanması gerekiyor. (BK)

Platforma internet sitesi adresinden, sosyal medyada Gezi Şehit ve Gazileri Platformu ve Gezi Parkı Protestosunda Şiddet Görenler Platformu sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0