Gerçekten Kırmızı mı Akıyor? Erzincan’daki Siyanür Patlamasının Ardından Merak Edilen Önemli Bilgiler
Gerçekten Kırmızı mı Akıyor? Erzincan’daki Siyanür Patlamasının Ardından Merak Edilen Önemli Bilgiler
21 Haziran günü Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait altın madeninde yaşanan siyanür patlamasının ardından birçok konu merak edildi. Doğaya ve insana zararlı bu zehirli maddeye ilişkin detayları ve bizleri bekleyen tehlikeyi, sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğini sizler için derledik. Siyanür nedir? Siyanür nerede kullanılır?
Kaynaklar: malzemebilimi.net, bilimfili.com ve malumatfurus.org
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Zaman zaman çevreye verdiği zararla gündeme gelen Erzincan’ın İliç ilçesinde 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait altın madeninde 21 Haziran gecesinde siyanürü taşıyan boru patladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yaşanan patlama sonucu gece boyunca Fırat Nehri’ne akan siyanür ancak sabaha karşı fark edildi. Yaklaşık 20 ton siyanürlü su, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal madde Fırat Nehri'ne aktı.
Daha sonra da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iddiaların ardından Çevre Denetim Ekipleri'nin bölgeye sevk edildiğini duyurdu. Şirkete üst sınırdan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası verildi ve Bakanlık savcılığı da suç duyurusunda bulundu.
Yeni alınan kararla da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu.
Sosyal medyada da tepkilere neden olan bu büyük çevre olayının ardından çeşitli paylaşımlarla Fırat Nehri'nin siyanürlü hali kullanıcılar tarafından paylaşıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fakat bir süre sonra binlerce beğeni ve paylaşım alan bu fotoğrafların 21 Haziran 2022 günü gecesi yaşanan siyanür sızıntısı ile alakası olmadığı ortaya çıktı.
Selâhattin Aydın da siyanürün renksiz olduğunu ve nehri kırmızıya dönüştüremeyeceğini paylaştı.
Peki insan hayatı için tehlike arz eden siyanür nedir?
Altın madenciliğinde neden siyanür kullanılıyor?
Siyanür insana nasıl zarar verir?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Siyanür zehirlenmesinin tedavisi var mı?
Ayrıca siyanür, toprağa ve suya karışması halinde kolay bir şekilde yok olmuyor. Toprağa karışması halinde de zehirli gıda üremesine ve dolaylı olarak da insanlara geçmesine neden olur. Yaşayan tüm canlıları öldürür.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ben şeyi merak ediyorum. bakın bişiy yok yüzüyorum diyen hangi bakan nehire cumburlop dalacak
Kesinlikle bende
Adam boşuna dememiş, memleketin harbi harbi Anasini s....ler
Hazar Tandoğan diye bir bayan var, tesadüfen sosyal medyada gördüm ve bu kadın aylar öncesinden bu siyanür ve asit havuzlarının Fırat nehrine boşaltılacağını... Devamını Gör