Görüş Bildir
Haberler
Gerçeğin Hikayesi: Zengin Mutfağı

Gerçeğin Hikayesi: Zengin Mutfağı

Gerçeğin Hikayesi: Zengin Mutfağı

Yeni nesil için adı bilinen, ama hissedilemeyen bir meseledir 15-16 Haziran olayları… O tarihte bir grev olduğunu, köprülerin yola kapatıldığını, işçilerin sokaklara döküldüğünü bilinir, ama o olaylar yaşanırken halk ne hissetmiştir, insanlar nasıl duygulara sahiptir vs. bu bilinmez, belki de adil olmak gerekir ki, bilmenin de mümkünatı yoktur.

Zengin Mutfağı, İstanbul’un bir köşesinde yaşayan zengin bir ailenin mutfağından, işçilerin bu direnişinin insanlara nasıl yansıdığını aktaran ve yeni nesilin Taksim-Gezi isyanına kadar hissedemediği 15-16 Haziran ruhunu aktarıyor bizlere. Vasıf Öngören, 1977’de, tam da devrimci hareketin yükseldiği sırada kaleme alır oyunu, sıcağı sıcağına. Başar Sabuncu, 1988’de beyaz perdeye yansıtıyor aynı oyunu. O pencereden seyirciyi 15-16 Haziran dalgasının yarattığı etkiyi, emek gücü ile sermaye arasındaki o uzlaşmaz çelişkinin ufak bir hanede alevlenişini konu alıyor.

15-16 Haziran işçi direnişi, yaşayanın bileceği bir sıçramadır. O güne kadar duyulmuş, görülmüş bir şey değildir işçilerin böyle bir başkaldırısı… Grevler vardır, direnişler vardır, gençliğin ABD emperyalizmine karşı mücadelesi vardır, gazeteden okunur, radyodan dinlenir. Ancak bu kadar işçinin Gebze’den Unkapanı’na kadar ayaklanışı, her evde bir merak yaratmıştır. 15-16 Haziran’ın yarattığı heyecanın sonrasında, işçilerin yaşadıkları, insanların nasıl yönelimler içinde oldukları, yine mutfağın içinden anlatılır.

Eylemlere katılan işçilerin işten atılması ve onun yarattığı tramva aktarılır. Ölüm gibi korkar çünkü parababaları örgütlü işçilerden. Ancak korkunun ecele faydası yoktur, atılan her işçi, ailesine, arkadaşlarına, yakınlarına bir şeyler öğretir. Her çıkarılan işçi, bir mücadele siperine dönüşmüştür. Tabii ki parababaları boş durmaz, kendini savunacak kapıkulları arar. Henüz bir şey bilmeyen, olayların farkında olmayan öğrenci gençlerin, nasıl para babaları tarafından kandırılarak, şovenist tezlerle akıllarının nasıl bulandırıldığı ve sonrasında işçi sınıfının üstüne nasıl salındığı da, oyunun hayatta dile getirilip de bir türlü söylenemeyen gerçeği olarak ortaya konulur. En sonunda anlatılan hizmetçi kızın bir işçiye dönüşümü ve eskiden sevdiği erkeğe karşı dövüşte karşı karşıya gelişi, oyunun epik yanını da ortaya çıkarır.

Zengin Mutfağı, ülke çapında defalarca sahnelendi. 2012 sonunda, üç şovenist izleyici tarafından oyun protesto edildi. Oyunun protestosu sonrasında bir süreliğine sahneden kaldırılsa da, günümüzde sahnelenmeye devam etmektedir.

Kaynak: http://www.turkiyedireniyor.org/gerce...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın