onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geçen Yılın İki Katı: Evleneceklere Kötü Haber!

Geçen Yılın İki Katı: Evleneceklere Kötü Haber!

Pandemi sürecinde kapanmaların etkisiyle ahşap talebindeki yükseliş, pandemi sonrasında da dünyada da Türkiye'de de sürüyor. Savaşın etkisine yurt içindeki şartların da katılmasıyla tedarikte büyük sorunlar yaşanırken, mobilya sektöründe üretim durmasına kadar giden sıkıntı işsizliği de etkileyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mobilyada fiyatlar iki kat arttı

Mobilyada fiyatlar iki kat arttı

Hammadde fiyatlarındaki artış tüm dünyanın sorunu olurken, Türkiye'nin bu konu da negatif ayrışması her sektörde etkili oluyor. Maliyetlerdeki artışlar alım gücü gün be gün düşen tüketicileri zorlamaya devam ediyor. Son bir yılda artan neredeyse iki kat artan mobilya fiyatları hammaddelerdeki ithal bağımlılığının da etkisiyle ev kuracakları kara kara düşündürüyor.

Mobilya sektörü temsilcileri hammaddelerdeki fiyat ve kur artışının etkisiyle bazı fabrikalarda üretimin durdurduğunu  açıkladı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, iç piyasada öncü tedarikçilerin tomruk bulmakta zorlandığını ve elde olanların da ihraç edilmesi ile iç pazara MDF ve sunta verilemediğini kaydetti.

Yurt içinde mobilya sektöründe işsizlik tehlikesi!

Yurt içinde mobilya sektöründe işsizlik tehlikesi!

Birgün'den Havva Gümüşkaya haberinde Balcı'ya göre, hammaddedeki sıkıntıların etkilediği fiyat artışları ile geçen yıl yeni evlenen bir çift, mobilya için ortalama 40 bin lira bütçe ayırırken, bu yıl ise 70 bin lira ayırması gerektiğini belirtti.

İhracat odaklı ekonomi modelinin iç pazarda sıkıntı yaratması mobilya sektörünü de etkilerken, “Sunta fabrikalarında tomruk hammaddesi olmadığı için fabrikaların çalışamadığını kendi gözlerimle gördüm” diyen Balcı, “İç piyasaya ürün vermeleri gerekiyor. Yoksa yurt içindeki fabrikalarda çalışan işçiler işsiz kalacaklar” şeklinde uyardı.

Firmalar siparişlerde geriden gidiyor.

Firmalar siparişlerde geriden gidiyor.

Balcı, Savaş nedeniyle Rusya’dan ihtiyacımız olan hammadde ağaç ürünlerini tedarik etmede sıkıntı yaşıyoruz” derken, dünyanın en büyük sunta ve MDF üreticilerinden biri olan Türkiye'nin yeterli miktarda tomruk işleyemeyerek kereste ve sunta sıkıntısı yaşadığını kaydetti. Firmalar siparişlerde yaklaşık 3 ay geriden giderken Balcı, mobilya sanayiindeki sorunlara dikkat çekti.

Pandemide başlayan sorunlar sürüyor.

Pandemide başlayan sorunlar sürüyor.

Geçen yıl dünya çapında yaşanan arz-talep dengesizliği kereste fiyatlarına yansımış, pandemide ahşap konutlara, hobi ve tadilatlara yönelinilmesiyle kerestede adeta talep patlaması yaşanmıştı. Türkiye’de de yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren kereste fiyatları 5 bin liraya kadar çıkmış, tomrukta da yıl sonuna doğru 1.700-1.900 liraya kadar çıkmıştı. Dünyada ise kereste fiyatlarında metreküp 500 dolardan 1372 dolar seviyesine ulaşmıştı.  

Sonrasında da Türkiye'de yaşanan orman yangınları piyasayı etkilemiş, Ortadoğu'ya yapılan ihracat içeride ürün tedariğinde zorlaştırmıştı. Avrupa'da İngiltere'de Brexit etkisi, Ukrayna'da üretim yapılamaması ile ABD'de fiyatların artması etkili olmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Evlenecek olanlar devlete güvenmesin. Çünkü suriyelilere ancak yetiyor devletin kasasındaki para. Hani geçmediğiniz köprüye bile ödediğiniz vergi varya, hah ... Devamını Gör