Finansal Krizin Ayak Sesleri mi? Dünyanın Dev Bankaları Çöküşün Eşiğindeyken Aklımıza Gelen Lehman Kardeşler!
Finans piyasaları bir nevi 20. yy başları İngiltere emperyalizminin küreselleşmiş hali olarak 'üzerinde güneş batmayan' sayılar, işlemler, paralar demektir. Para uyumaz, haftasonu hariç! Son yıllarda kurallar bir miktar değişse de finansal piyasalar haftasonu kapalıdır ancak geçen hafta sonu sosyal medyada para 'long weekend' tadında dolaşıma girdi. Aslında biraz daha mahalle arası dedikodu taşır gibiydi. Kurlarda, borsalarda, tahvillerde, faizlerde bir türlü stabil hale gelemeyen o seyirlerde hareketliliğin ardından dünyada iki büyük bankanın sıkıntılar yaşadığı söyleniyordu. Çok geçmeden isimler de ortaya çıktı: Credit Suisse ve Deutsche Bank! Lehman'ın ruhu geri mi dönmüştü? Lehman mı kimdi? Gelin hepsini anlatalım.
Flashbacklerle başlıyoruz! (Daha heyecanlı oluyor) Takvimi geri saralım önce: Bu manzarayı belli bir yaşın altı yani Z kuşağı ya hatırlamaz ya da hayal meyal hatırlar.
Ekran kararır, tarih yazar: Eylül 2022! Günümüze geri döndük.
Böylelikle Credit Suisse ve Deutsche Bank gibi iki devin mali durumlarında sorun olduğu kulaktan kulağa yayıldı. Sonumuz Lehman Brothers mı olacaktı? Benzerlik neydi? Kriz tekrarlanır mıydı?
"Subprime" adı verilen anlam olarak "aslında bunun bu krediyi ödemesi zor ama verelim nasılsa faizler düşük" denilen kredilerin al takke ver külah işlemlerini yapıyordu.
Lehman Brothers Eylül 2008’de iflas başvurusunda bulununca küresel piyasalarda etkisi büyüdü ve 2008 Küresel Finans Krizinin simgesi oldu.
İnsanlar ev, araba, dayankılı tüketim, teknoloji ne varsa aldı. Sonuç fazla şişmiş bir balon!
Bankalar böylelikle likiditelerini artırarak riski dağıttı. Ev fiyatları 2000’lerde hızla yükselmeye devam edince, bu yatırım şekli popüler oldu ve bu fonların fiyatları yükseldi. Bu da krizin temel taşlarından biri oldu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın