Düzmece Mustafa Olayı: Filmlere Taş Çıkartacak Hikayesiyle Mustafa Çelebi, "Düzme" Lakabını Nasıl Aldı?
Düzmece Mustafa Olayı: Filmlere Taş Çıkartacak Hikayesiyle Mustafa Çelebi, "Düzme" Lakabını Nasıl Aldı?
Osmanlı tarihi hem uzunluğu hem de olayları bakımından her vakit ilgi çekici olmayı başarabiliyor. Hele ki 'Düzmece Mustafa' gibi olaylar söz konusu olduğunda ister istemez çokça spekülasyon söz konusu oluyor. Biz de sizin için konuyu birçok bakıştan inceledik ve Mustafa Çelebi'nin neden 'düzme' olduğunu anlatmaya çalıştık.
Not: Bugün belli ki birçok tarihçi Mustafa Çelebi'nin Yıldırım Bayezid'in oğlu olduğu konusunda hemfikir.
Kaynak: İslam Ansiklopedisi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mustafa Çelebi (Düzme), Yıldırım Bayezid'in oğlu olarak bilinir ve kendisine "Düzme" lakabı verilmesi oldukça ilginç durumların bir sonucu olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Muhtemelen Timur tarafından esir olarak Semerkant’a götürülen Mustafa bir süre orada kaldıktan sonra Timur’un ölümünün ardından serbest bırakılır ve Anadolu'ya geri döner.
Ve Bizans İmparatoru Manuel II Komnenos’a iltica eder. (822/1419) Burada kendisine daha rahat bir hareket alanı bulan Mustafa Çelebi, Niğbolu Sancak Beyi İzmiroğlu Cüneyd Bey'i de yanına alarak...
Çelebi Mehmed, kardeşini imparatordan istese bile, Manuel II bu durumu fırsat olarak görür ve Mustafa Çelebi'yi vermek istemez. Bunun yerine yıllık 300 bin akçe vermeyi kabul eder.
İmparatora tabi olan, oğlunu rehin olarak bırakan Mustafa Çelebi, burada Yıldırım Bayezid’in oğlu olduğunu ve Osmanlı tahtının meşrû vârisi bulunduğunu söyleyip Gelibolu halkının ileri gelenlerini kendi safına çağırır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu arada Mustafa Çelebi, Gelibolu'da bir askeri teşkilat kurar ve hatta kardeşi II. Murad'ın üstüne gönderdiği Vezir Bayezid Paşa komutasındaki ordu ile Gelibolu'nun Sazlıdere Mevkiinde karşılaşır.
Ancak Mustafa Çelebi'nin yanında yer alan Cüneyd Bey ve Evrenosoğlu, Bayezid Paşa'ya hasımdır ve bu yüzden Mustafa Çelebi, Vezir'i öldürtür.
Rumeli Beylerinin kendisini tanımasıyla hakimiyetini sağlamlaştıran Mustafa Çelebi ardından Gelibolu'ya gelir ve burayı Bizans'a vermeyeceğini söyler.
Yaklaşık 12.000 atlı ve 5000 yayadan oluşan bir orduya sahip olan Mustafa Çelebi Bursa üzerine yürür. Bunu haber alan İkinci Murad, Bursa’dan çıkıp Ulubat’a gelir ve nehir üzerindeki köprüyü tutar.
Ancak Sultan II. Murad bu işi kökünden halletmek istiyordur. Bu yüzden önce Rumeli Beylerini yanına çeker sonra ise -başından beri Mustafa Çelebi'nin yanında olan- Cüneyd Bey'e Aydın Valiliği teklif eder.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Panikleyen Mustafa Çelebi, gemiyle Biga'ya geçer. Ancak Sultan'ın Düzme Mustafa'nın peşini bırakmaya niyeti yoktur. Önce Gelibolu'yu alan Sultan II. Murad sonra kardeşini Edirne'de kıstırır.
Aşıkpaşazade'nin yazdığına göre Sultan II. Murad, Mustafa Çelebi'nin şehzade olmadığını halka ispat ermek için onu tahkir ettiğini, yayan halde sürünerek idam yerine getirttiğin yazar.
Mustafa Çelebi ile ilgili bazı rivayetlere göre ise de kendisi Eflak’a, oradan Kefe’ye kaçmayı başarmış, daha sonra Selânik’e dönerek 1430’da şehir Osmanlılar’ın eline geçinceye kadar buralarda faaliyet göstermiştir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın