Görüş Bildir
Haberler
Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in Kısaca Hayatı ve Ölümü...

Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in Kısaca Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
24.11.2021 - 11:10

II. Mehmed yani Fatih Sultan Mehmed Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. 21 yaşında İstanbul'u fethederek adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Zekası ile birçoğunu kendine hayran bırakan Fatih Sultan Mehmet'in Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca biliyordu. Peki Fatih Sultan Mehmet'in babası ve annesi kimdi? İşte çocukları, eşleri ve hayatı...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fatih Sultan Mehmet, babasının ölümü ile tahttaki yerini çok genç yaşta aldı. Babası Sultan II. Murad, annesi Huma Hatun'du. 1451 yılında Osmanlı'nın başına geçen II. Mehmed, 1453'te İstanbul fethetti. Mehmed fethin ilk günü öğleden sonra şehre girdi ve Ayasofya’ya giderek namaz kıldı. Fatih Sultan Mehmet askeri başarılarının yanı sıra üniversite anlamında Osmanlı tarihinde ve dünya tarihinde bilinen en eski eğitim kurumlarından olan Sahn-ı Seman’ı kurmuştur. İşte Fatih Sultan Mehmet'in hayatı ve ölümü...

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Hayatı

II. Mehmed 30 Mart 1432 yılında Edirne'de dünyaya geldi. Babası Sultan II. Murad, annesi gayrimüslim bir köle olan Huma Hatun'dur.  Mehmet'in devlet görebleri çok erken yaşta başladı. Ağabeyi Ahmed'in ölümünden sonra 6 yaşındayken Amasya'da Rum sancakbeyi oldu. Özel eğitim alan Mehmet'in hocalarından biri de  Molla Gürani idi. Fatih Sultan Mehmet'in Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca biliyordu.

Tahta Çıkışı

İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem tahta çıktı. Babası II. Murad, 3 Şubat 1451 günü öldü ve Mehmet, ikinci kez yirmi yaşında tahta çıktı. Çandarlı Halil Paşa’yı sadrazamlık makamında tuttu. (Çandarlı Halil Paşa, 1439-1453 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.)  Mehmed ciddi iç ve dış krizlerle karşı karşıya kaldı. Karamanlılar ayaklanma başlattılar. Mehmed bu isyanı başvurduktan sonra İstanbul için harekete geçti

İstanbul'un Fethi

1451'te Sultan Mehmet,  'Boğazkesen' denilen Rumeli Hisarı'nın inşa emrini vererek, İstanbul kuşatmasının hazırlıklarına başladı.  6 Nisan da başlayan kuşatma tam 53 gün sürdü. 29 Mayıs 1453'te İstanbul fethedildi. Mehmed fethin ilk günü öğleden sonra şehre girdi ve Ayasofya’ya giderek namaz kıldı. Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden hemen sonra Çandarlı Halil Paşa’yı idam ettirdi.

Fatih Sultan Mehmet'in Askeri Başarıları

Fatih Sultan Mehmet'in  Askeri Başarıları

* İstanbul zaferi ile güçlünen Osmanlı Devleti, hıristiyan birliğini bozmak için Avrupa'ya birçok sefer düzenledi. Kırım Hanlığı'nı Osmanlı hakimiyeti altına aldı. 

* Bosna'ya sefer düzenleyerek Bosna Sancakbeyliğini oluşturdu. Osmanlı yönetiminin dini özgürlük tanıması ve ılımlı yaklaşımından etkilenen Bosnanılar Müslümanlığı benimsediler. (Müslümanlığı benimseyen Bosnalılara Boşnak deniyor.)

* Fatih Sultan Mehmet, Eflak ve Boğdan'a seferler düzenledi. Fatih'in bizzat başında olduğu Osmanlı kuvvetleri Boğdan ordusunu büyük bir bozguna uğrattı.

* 1461’de Trabzon İmparatorluğu'nun başkenti Trabzon’u ele geçirdi ve bu devletin varlığına son verdi.

*  Akkoyunlular’la ittifak kuran Karamanoğulları Beyliği'ne karşı Fatih Sultan Mehmed Konya'yı ele geçirdi. Konya o dönemde Karamanoğullarının başkentiydi. 1474 yılında Karamanoğulları Beyliği tamamen ortadan kaldırıldı.

Ölümü

30 yıl hükümdarlık yapan Fatih Sultan Mehmet 1481 yılında Anadolu'ya doğru bir sefere çıktığında bir ordugahta hayatını kaybetti. Ölüm nedeni gut hastalığı gösterilse de zehirlendiği de söylenmektedir. Fatih Sultan Mehmed, Fatih Camii’ndeki türbesinde yatmaktadır

Kanuni Sultan Süleyman'ın Eşleri Kimlerdi?

Emine Gülbahar Hatun

Gülşah Hatun

Hatice Hatun

Sitti Mükrime Hatun

Çiçek Hatun

Kanuni'nin Çocukları

II. Bayezid (Babasından sonra tahta geçti)

Şehzade Mustafa

Cem Sultan

Gevherhan Sultan

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
146
62
52
31
24
18
16
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın