Görüş Bildir
Haberler
Fatih Sultan Mehmet Kaç Yıl Yaşadı? Sultan Mehmet Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Fatih Sultan Mehmet Kaç Yıl Yaşadı? Sultan Mehmet Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Elif Ateş
28.10.2021 - 10:30

Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı Devleti, İslam dinine bağlı bir Türk Devletidir. Bilecik şehrinin Söğüt ilçesinde kurulan bir beylik iken kısa bir zamanda büyüyerek imparatorluk haline gelmiştir. Kafkasya'nın, Kuzey Afrika'nın ve Orta Avrupa'nın bir bölümüne, Balkanlar'ın ve Anadolu'nun tamamının üzerinde hakimiyet kurmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise II. Mehmet'in 1453 yılında Konstantinopolis'i fethetmesidir. 1058 yıl hüküm süren Bizans İmparatorluğu'na Fatih Sultan Mehmet son vermiş ve Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiştir.  Osmanlı Devleti, Sultan Mehmet ile Orta Çağ döneminden Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Peki, Fatih Sultan Mehmet kaç yıl yaşadı? Sultan Mehmet kaç yıl hüküm sürdü? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devleti'nin her hükümdarı gibi, Fatih Sultan Mehmet'te oldukça önemli bir padişahtır. Sayısız başarılara imza atan II. Mehmet, bir çağı kapatıp yeni bir çağ açmıştır. Yüzyıllar boyu yıkılmayan Bizans'ı 54 günlük bir kuşatma ile yıkmıştır. Daha 21 yaşındayken, savaş gemilerini Haliç'e indirmiş ve savaşın seyrini değiştirmiştir. Padişahlar arasında  25 seferi bizzat yöneten tek kişidir. Osmanlı Devleti'nin yönetimini ele aldığı zaman 880 kilometre olan toprakları genişletip, 2 milyon  214 bin kilometreye kadar ulaştırmıştır. Tarihçiler tarafından büyük bir devlet adamı olarak nitelendirilmiştir. Aynı zamanda orduda yaptığı yenilikler ve dönemin son teknoloji silahlarını üretmesinden dolayı askeri deha olarak da bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet'in hükümdarlık dönemi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Fatih Sultan Mehmet Kaç Yıl Yaşadı? Sultan Mehmet Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Fatih Sultan Mehmet Kaç Yıl Yaşadı? Sultan Mehmet Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432 yılında Edirne'de doğmuştur. II. Murad'ın dördüncü oğlu olan Sultan Mehmet, iki yaşındayken ağabey ile birlikte Amasya'ya gönderilmiştir. Ağabey'in ölümü üzerine Fatih Sultan Mehmet altı yaşında Rum sancakbeyi olmuştur. Daha sonra ise Saruhan sancakbeyliğine geçmiştir. Bu dönemde iyi hocalardan, oldukça iyi eğitimler aldı.

Babası II. Murad'ın ölümü üzerine Osmanlı Devleti'nin başkenti olan Edirne'ye gelerek tahta çıktı. Mehmet'in tahta geçmesinden sonra Anadolu'da birtakım isyanlar çıksa da bunları bastırmayı başardı. 1451 yılında Konstantinopolis fethi için hazırlıklara başladı ve 1453 yılında burayı fethetti. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti'nin yeni başkenti İstanbul oldu.

1454- 1457 yılları arasında Belgrad hariç Sırp topraklarının hepsini ele geçirdi. 1477 yılında Kırım Hanlığı'nı Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına aldı. Bu dönemde başka bir beyliğe ait olan Sinopu'u ele geçirdi. Arnavutluk'a üç kere sefer düzenledi ve en sonunda Osmanlı'nın bir vilayeti haline geldi. Fatih Sultan Mehmet, Ege'de birçok adayı fethetti.  Ayrıca Trabzon İmparatorluğu'na son vererek, Trabzon'u ele geçirdi. Rumeli seferleri ile Eflak ve Boğdan'ı ele geçirdi. 1481 yılında çıktığı Anadolu seferinde hastalanarak hayatını kaybetti. Fatih Sultan Mehmet 49 yıllık hayatında, 30 yıl boyunca hüküm sürdü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
16
4
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın