Görüş Bildir
Haberler
Facebook'a Psikolojik Deney Soruşturması

Facebook'a Psikolojik Deney Soruşturması

Batuhan
02.07.2014 - 10:56

Facebook'a Psikolojik Deney Soruşturması

Facebook'un yüz binlerce kullanıcısı üzerinde gerçekleştirdiği psikolojik deneyin neden olduğu öfke yayılmaya devam ediyor. İngiltere 2012'de gerçekleştirilen deney hakkında soruşturma başlatmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük sosyal ağının İngilizce konuşan 689 bin kullanıcısı üzerinde gerçekleştirdiği ve kısa süre önce ortaya çıkarılan psikolojik deney, Facebook üzerindeki baskıyı artırıyor.

Financial Times'ın (FT) verdiği bilgiye göre, İngiltere'nin veri düzenleme kurumlarından Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO), Facebook'un iki yıl önceki deneyde veri toplama kanunlarını ihlal edip etmediğini soruşturacak.

Facebook, kullanıcıları bilgilendirmeden gerçekleştirdiği deneyde, içerik akışındaki paylaşımları değiştirmiş ve kullanıcıların duygusal etkileşimlerinin nasıl değiştiğini gözlemlemişti. Sosyal ağ, kısa süre önce ortaya çıkan deney hakkında özür dilemişti.

Facebook'un ICO tarafından başlatılacak soruşturma için Dublin'deki merkezini görevlendirmesi bekleniyor. FT, soruşturma sonucunda alınacak kararlar doğrultusunda Facebook'un veri toplama politikasını değiştirmek zorunda kalabileceğini ve 875 bin dolar para cezasına çarptırılabileceğini belirtti.

Veri kullanım politikası deneyden sonra değiştirildi

Mashable sitesine konuşan bir Facebook yetkilisi, 'Kullanıcıların yaşananlardan dolayı üzgün olmasını anlıyoruz ve bu sorumluluğu üstleniyoruz. Gelecekte geri bildirime dayalı olarak çalışmalarımızı geliştireceğiz' ifadesini kullandı.

Facebook, özür dilediği açıklamada 'kullanım şartları' başlığı altında kullanıcı verilerini çeşitli analizler için de kullanabileceğini belirtmiş ve tepki görmüştü.

Forbes ise araştırmasında, Facebook'un veri kullanım politikasını 'deneyin gerçekleştirilmesinden dört ay sonra değiştirdiğini ve deneye izin veren maddenin eklendiğini' ortaya çıkardı.

Kullanıcılarıyla geçmişte çok sayıda güven sorunu yaşayan Facebook, en son skandal ile mahremiyet konusunda yine büyük bir açık verdi. Şirketin veri kullanım politikası hakkında nasıl hareket edeceği şu an belirsiz.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/faceboo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0